понеделник, 11 февруари 2013 г.

Крем „Каталана” в черно и бяло



Първоначалната ми идея беше свързана с крем  за двама - шоколадов бял и черен, но и не само… Така потънах в широкия обхват и разнообразие на кремовете с основа от мляко и яйца.  Класики като Brulee, Flan, Anglaise, Bavarois, Patisserie, Sabayon с техните производни, а и още много други… харесвам ги всичките - сходни по състав и кулинарна технология, но все пак различни, с много модификации и със своя индивидуалност. В крайна сметка избрах испанския Крем "Каталана" /Crema Catalana/, подобен и често сравняван с крем брюле, претендиращ и за негов предшественик, към който добавих  шоколад.
Знае се, че историята на crème brlûée, както и на повечето популярни десерти, е сложна и предмет на спорове. В случая освен Франция,  Англия и Испания също твърдят, че са създали неговата първа версия, съответно – „Cambridge burnt creme" специалитет на Английския колеж "Тринити"  и  „Crema Catalana” от Каталуния ('Burnt cream'), традиционен десерт, сервиран в чест на Свети Йосиф на 19 март.  
Приликата между крем „брюле” и ”каталана” често се оспорва, най-вече в съотношенията на мляко и сметана, кремообразната плътност, както и технологията на приготвяне. Основната разлика се насочва към варения и уплътнен с някакъв сгъстител /напр. нишесте/, а не печен на водна баня крем, но много от рецептите използват и този метод. Близък със своя фин яйчен вкус и свеж карамелизиран топинг /коричка/, той определено се отличава по аромата и обикновено е овкусен с портокалова кора и канела.  Следват вариантите и добавките…
Аз избрах лек ретро стил и моя комбинация от мляко и сметана, екзотичния привкус на канела и цитруси, добавка на бял и черен шоколад,  и изпичане на водна баня във фурна. Има и малко добавка на царевично нишесте, което да попречи на крема евентуално да образува „шупли” по време на печенето.  За карамелената коричка използвах малка домакинска горелка.
Към него изпекох малки медено дантелени сладки, гарнирах с карамелизирани лешници и пресни  ягоди - пълно удоволствие. 


Крем  „Каталана” в черно и бяло 

Продукти за 2 порции:
30 гр. бял шоколад
30 гр. черен шоколад
100 мл. мляко
150 мл. течна сметана
2 яйчни жълтъци
¼ ч.чаша захар
1 ч.л нишесте
1 пръчка канела
1 ч.л. портокалова кора
1 ч.л. лимонова кора

1 ч.чаша =240мл.
Сметаната и млякото се поставят да заврат, заедно с пръчката канела и настърганите цитрусови кори. Веднага се маха от котлона и се оставя да се обединят вкусовете в продължение на 30 минути до час, а може и повече, след което се прецежда.
Фурната се загрява на 160-175С.
В отделни купи се стопяват белия и черния шоколад – на водна баня или в МВ.
Разбиват се заедно жълтъците със захарта и нишестето и постепенно се налива от млечната смес, като се разбърква непрекъснато. Изсипва се обратно в тенджерата и с непрекъснато разбъркване се вари на най-ниската температура до леко уплътняване и сгъстяване. Маха се от котлона и разделя на две равни части. Във всяка една се поставя от разтопения шоколад и разбърква до хомогенност. Разлива се в два отделни съда, подходящи за печене на водна баня. Подложният съд се допълва с топла вода, така че нивото на водата достигне половината от стените на формичките.
Пекат за около 25- 30 минути  до леко стягане. Изважда се от фурната и охлажда напълно за 3-4 часа, най-добре за една нощ до стягане и уплътняване на крема.


При сервиране се поръсва с по 1 с.л. захар, която с помощта на кухненска горелка се стопява и образува хрупкава коричка.


Много бързи и лесни за приготвяне са дантелените” бисквитки, също с аромат на карамел. 
Само с 4 равни съставки - масло, захар, брашно и мед. 
Избрах половин доза от рецептата на Марта Стюард  - Honey Lace Cookies.


Медени „дантелени” бисквитки

Продукти за 24 бисквитки:
2 с. л. масло
2 с. л.кафява захар
2 с.л. мед
2 с. л. брашно
щипка сол
Приготвяне:
Фурната се загрява на 175С.
В съд на котлона се разтопява маслото със захарта и меда. Към тях се добавя брашното и солта, леко се разбърква до хомогенизиране и маха от котлона
В тава, покрита с хартия за печене с малка лъжичка / ½ ч.л./ се поставят купчинки  от сместа на по-голямо разстояние /около 3см./ една от друга. Пекат се до златисто – около 6 мин.
Изваждат се от фурната, изчаква се да се охладят леко и прехвърлят върху решетка за пълното им охлаждане. В този етап са много пластични и могат да се моделират различни форми – дъги, рулца или друго.


Гарнирах кремчетата с няколко фини медени бисквитки, 
светло карамелизирани лешници и пресни  ягоди.


Получи се очарователен контраст между крехък карамел, 
нежен крем и фин шоколад, с нотка екзотичен аромат


Опитайте...

29 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Диди, подай ми едничко и с най-голямо удоволствие бих опитала.
Чудесно е кремчето ти!

Кали каза...

Страхотно изглеждат, особено тези "дантелени" бисквитки. Можеш ли да споделиш техниката на лешниците, винаги са ми изглеждали много привлекателни?

Поздрави, Кали

traiana каза...

Прекрасно изпълнение! особено бисквитките ми взеха очите:)

Dani каза...

Страхотно предложение, Дианка!
И очарователно поднесено!
Прегръдка и хубаво настроение!

Черпак с мерак каза...

ЕЕЕЕЕ.. невероятен сладкиш Дианче и дантелите много ме впечатлиха. Снимките ти отново са неустоими!
Прегръдки и хубава вечер!

Irma каза...

Чудно кремче, Дани! Нежно и твърде изкушаващо! Разкошни снимки, мила!
Веднага си избирам белият вариант - учудващо и за мен самата, но явно шоколада ми е дошъл в повече напоследък! :)
Прегръдка и много усмивки ти пращам!

Соня Шатева - Моето сладко хоби каза...

Чудесно!И аз съм любител на всякакви кремове и тези дни правих портокалов крем брюле!Може би ще пробвам идеята с нишестето...Поздрави!

Еoc каза...

как да не му се прииска на човек да хапне и от двата вида крем, Дианка :)
Прегръдка от мен и хубава нова седмица!

Габи каза...

Искам от всичко и по много :) Кремчетата са ми фаворит! Ако някой ден си купя горелка ще за да си ги правя съвсем истински, защото иначе колкото и да се мъча на горен реотан на фурната не се получават :) Поздрави!

tillia каза...

Поредното оригинално предложение, поднесено по красив начин !
Чудесни снимки!
Диана, поздравления!

Мъх каза...

Дианка, бях спряла да правя любимите ни кремчета, заради уголемяване в кръста, но тези снимки на този така изкушаващ крем, със сигурност ще ме отведат в кухнята съвсем скоро.
Хубава вечер!

Вкусно и сладко кулинарни рецепти каза...

Кремчетата както винаги са много красиво поднесени Дианка и с дантелените бисквитки в допълнение са неустоими.Поздрави и хубав ден ти желая!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Нежен разкош! Цялото съчетание много ми хареса, Дианче! А снимките са изумителни! Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

Мира каза...

Кремчетата са разкошни,Дианка!
Поднесени по запомнящ се начин,с толкова идейна декорация!
Очарована съм от поредната ти публикация!
Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

pep-4o каза...

Диди, още тези дни ще се възползвам от предложението ти за дантелените бисквитки :) много ми харесват.
Интересна информация за кремовете представяш - много изчерпателна, но пък изглеждат толкова изкушаващо!
Поздрави и хубава седмица на теб!

Lety каза...

Диди, поднесла си истинска наслада за сетивата! Очарована съм от рецептата, от визията и снимките!
Винаги обичам да идвам на гости при теб - наслаждавам се на прекрасни рецепти, научавам интересни неща и всичко е така елегантно поднесено.
Прегръдки!

daniela64 каза...

Fantastica la tua crema brulee, anche i viscittini sono favolosi. Bellissima la presentazione. Buona serata Daniela.

Роси каза...

Съвършено до най-малката подробност,Дианка!Прекрасен десерт,богат и разнообразен!Усмихната и успешна сряда пожелавам! :)

Maria Pepeldjiyska каза...

Хапвала съм такъв крем в Испания, на мен тогава доста ми заприлича на крем-карамел и още нещо, но така и не можах да го разгадая...сега всичко ми се изясни! Страхотни са и двете цветни кремчета, и бисквитките и лешничетата-украса!
Хубав празник утре, който и да празнуваш!
Мария

di_ani каза...

Много ми е драго,че тази малко по-различна версия на крем брюле ви допада. Идеята за допълнението с дантелените сладки и карамелизираните лешници бе да допълни кремчетата като един празничен десерт - за двама.:)
Технологията за карамелизиране на лешниците е също по рецепта на Марта Стюард и добавих линк в публикацията.
Гери,
Кали,
Траяна,
Дани,
Зиче,
Ирма,
Соня,
Зори,
Габи,
Тилия,
Мъх,
Таня,
ELti,
Мира,
Пепи,
Лети,
Daniela,
Роси,
Мария,
Благодаря ви от сърце. Ще се радвам да допадне и на вас, а днес - хубав и усмихнат празник, каквото и да празнувате, Диана





ellyganova каза...

Неустоимо предложение, Диди!
Харесва ми идеята за тези дантелени бисквитки. Много ефектна декорация!
Весел празник!

Bety каза...

Неустоими са и брюлето с тази разкошна карамелена коричка и дантелените бисквитки!
толкова празнични, фини, изтънчени!
Хубав празник!

Екатерина каза...

Честит празник, Дианка, наздраве за виното и любовта! От всичките ти публикации струи обич в изобилие, всичко, което показваш, го правиш от душа и сърце, затова и резултатите са винаги невероятни! Крема е върха, бисквитките - просто съвършени! Поздрави от мен и хубава вечер!

di_ani каза...

Благодаря ви момичета,
Ели,
Бети,
Кате,
отново мили коментари и оценки,с които ме радвате много.
Сърдечни пожелания и за вас, и нека всеки ден бъде празник на любовта ви, Диана

Diana Stoyanova каза...

Ауууу невероятно!!! Какво друго да кажа.
Записвам си да пробвам и кремчето и бисквитките.
Поздрави!

di_ani каза...

Благодаря от сърце, Дианка,
с пожелание за много здраве, щастие и късмет през настъпващата пролет!

Анонимен каза...

I couldn't resist commenting. Very well written!

Feel free to surf to my blog: baby toys

di_ani каза...

baby toys,
Many thanks for visiting and written review.
I'm glad you like - greetings Diana

Анонимен каза...

Hello, just wanted to mention, I liked this post. It was practical.
Keep on posting!

Feel free to surf to my site ... baseball bat collection