понеделник, 19 август 2013 г.

Ванилов йогурт



Ваканционно, набързо и след празнично минавам през блога, за да предложа още една идея за сладоледенo разхлаждане в августовските жеги.
Предполагам, че не съм единствената, която заставяйки пред витрината за сладолед изпада в момент на нерешителност и затруднение при избора от предложените многобройни вкусови и ароматни комбинации. Защото днес, сладкари и готвачи, дистрибутори и машини за сладолед, създават вече най-невероятни вкусове и съчетания - изобилие от класическите мляко, сметана и шоколад, и богатото разнообразие от плодови.  А вече чета за експерименти и разработки ново поколение молекулярна гастрономия: "Parmigiano сладолед" и "сардина шербет" от прочутия испански готвач Феран Адриа /Ferran Adrià/; "Bacon and egg ice cream" на английския кулинарен виртуоз Хестън Блументал /Heston Blumenthal/, както и нюйоркският ресторант ChinatownIce Cream Factory - където се предлагат вкусове като зелен чай, червен боб, джинджифил и личи, черен сусам, и други. Всички те, потвърждават неоспоримия сладоледен постулат от средата на деветнайсети век:  
"Всяка съставка- или по-добре- всеки елемент, годни за консумация, 
може да се трансформира в Gelato», 
който се свързва с VincenzoAgnoletti, сладкар при Мария-Луиза Австрийска, пръв въвел наименованието „сладолед” използван от сладолед машина и изготвил първата класификация на сладолед и сорбета.
Така че колко вида сладолед съществуват в света? Не мисля, че е възможно да се направи реална оценка, въпреки че Книгата за рекорди на Гинес е дала наградата на сладоледения салон Heladería Coromoto в университетския град Merida,Венецуела, за предлаганите 860 аромати.
Видно е, че за любителите на сладолед се явяват изкушаващо много нови хоризонти и предизвикателства към техните вкусови рецептори с най-неочаквани съставки и комбинации. И се надявам сред тях да не се загуби нежното очарование на може би малко старомодната ванилия, която оформя сладоледа като един прекрасен продукт. 

Избрах да предложа ванилов йогурт - към освежаващия вкус на йогута избрах мекия аромат на ванилия - фин, нежен и елегантен. Ванилията е една от най-популярните и древни подправки в кулинарията и не само, като има способността да активира силата на вкуса и ароматите на комбиниращите съставки. А се приема за една от най-подходящите подправки за кисело мляко.
Знае се, че ванилията /Vanilla/ е тъмна шушулка на вид красива орхидея род Vanilla Planifolia, разпространена най-вече на територията на Мексико. Aцтеките я наричали tlilxochitl - черно цвете и я използвали за ароматизиране на стимулираща шоколадова напитка. Цветовете на лианата се опрашват само от един вид пчели и колибри, обитаващи района, а във всички останали райони на света, където се отглежда растението, опрашването се извършва изкуствено. Отглежданите по настоящем основни сортове ванилия бурбонска, мексиканска, таитянска и индонезийска ванилия се различават по дължина, цвят и аромат, като най-голям дял и високо качество има Bourbon Vanilla.
Класическата рецепта предписва шушулката на ванилията да се разреже с остър нож по дължина и да се добавят в мляко семената и течността, намираща се в нея. За засилване аромата може да се кипне в мляко цяла шушулка, след това да се подсуши и да се сложи в плътно затворен съд със захар. Така захарта се ароматизира и използва за приготвяне на сладкиши. Една и съща шушулка може да се използва многократно за ароматизиране на захар. В тестото ванилията се добавя преди топлинната обработка, а в други блюда след приготвяне, преди да изстинат. Трябва да се внимава с дозата, по-голямото количество от подправката ще придаде горчив вкус на блюдата. Ванилията, която се предлага под формата на бял прах, представлява  синтетически ванилин, който е евтин и удобен за употреба, но неговият аромат не може да се сравни с този на естествената подправка.
 Ето го:

Ванилов йогурт


Продукти:
1 1/3 ч. чаша течна сметана
1 ч. чаша кисело мляко *
1/3 ч. чаша захар на пясък
1-2 пакетчета ванилова захар и/или ванилия аромат**
1 с.л. мед

** или шушулка ванилия / ½ за аромат и другата за ароматизиране на захар или декорация/

* гъсто, високомаслено или цедено

1 ч.чаша =240 мл.
Разбива се охладената течна сметана със захарта до нейното стопяване и уплътняване на сместа.
Внимателно се разбърква с киселото мляко, меда и ванилията. Ако ще се използва шушулка ванилия, първо се разполовява, изчегъртва се семенната част и  накисва за една нощ в сметаната, след което се изважда, прецежда или не  /по желание/ и технологията на приготвяне е същата.
Поставя се в предварително замразения, според указанията на производителя, контейнер на машина за сладолед. Разбъркването продължава около 20 минути, след което се прехвърля в съд, подходящ за съхранение във фризер.


Замразява се допълнително още около 4 часа. Най-добре за нощ.


Ванилията се асоциира с чисто бяло, а плодовете му всъщност са черни.


Хубаво, слънчево и усмихнато августовско лято :)


Опитайте...

19 коментара:

pep-4o каза...

Прекрасен, освежаващ десерт, Дианка!
И много красиво поднесен :) наслада за очите и небцето!
Поздрави сърдечни и хубава седмица на теб!

Marta каза...

Нежно и неустоимо предложение, Дианка. Голям естет си ти.

Щастливо, безгрижно и прохладно да е оставащото ни лято!

Светлана каза...

Дани, направила си прелестен сладолед! Толкова елегантно и стилно си го поднесла!
Поздрави!

traiana каза...

Много апетитен и фотогеничен йогурт! Хубаво лято и на теб!

Dani каза...

ДИАНКА, КАКТО ВИНАГИ МИ БЕШЕ ИНТЕРЕСНО ДА ПРОЧЕТА ИНТЕРЕСНА ИНФОРМАЦИЯ!
И МНОГО ВКУСЕН И АРОМАТЕН СЛАДОЛЕД!
ПРЕГРЪДКА И УСМИХНАТИ ЛЕТНИ ДНИ!

Еoc каза...

Дианка :) прелест е това сладко ледено изкушение :) 'сън в лятна нощ' хехе :)
Хубава седмица от мен и целувки!

tillia каза...

Диана, така апетитно си поднесла този сладолед!
Харесвам ваниловия сладолед и ще пробвам предложението ти,макар и да нямам машина.
Усмихната седмица!

Мъх каза...

Красота, свежест и неустоим аромат събрани на едно- много лятно и вдъхновяващо!
Хубава вечер, Дианка!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Каква нежност само има в снимките! Чудесен летен десерт, Дианче! Поздрави и успешен ден!

Екатерина каза...

Въпреки, че прочетох интрото, не бях подготвена за снимката, която ме очакваше, остави ме със зяпнала уста! Истинска прелест си ни поднесла, Дианка! А морската снимка ме кара да мечтая, отново... Прекрасно лято, миличка!

Irma каза...

Прекрасен сладолед, Дианка, със страхотна текстура и оформление! Снимките са невероятни! Браво!
Това лято се "размазах" от сладолед, въпреки доматената ми диета, хихи :)) Вярно е всичко казано от теб за това изкушение и разнообразието от предлаганите видове е зашеметяващо, а моят тазгодишен фаворит е фин, орехов с лек вкус на кафе. Опитах го веднъж в Кьолн, после в Будапеща - има известно разминаване в рецептите на двата, но се пристрастих към вкуса като цяло и ще се опитам скоро да го възпризведа у дома.
Поздрави и много слънчево настроение, Дианка!

Eva Toneva каза...

Невероятен летен, лек и свеж десерт, Диана! :)

Gergana Lazarova каза...

Дианка, така подхрани сетивата ми... Предложението ти е прекрасно - така нежно, изискано и толкова вкусно в същото време... И последната морска снимка, ех, идилия...
Сърдечни поздрави, бъди все така вдъхновена! :)

Diana Stoyanova каза...

Представям си вкуса на този сладолед, изглежда невероятно. Записвам си и непременно ще пробвам.
Сърдечни поздрави!

Just V. каза...

Бяло изкусително великолепие! Трябва да призная, че не съм отявлен фен на сладоледа (и не се спирам пред витрините :D), и като такъв съм категорична, че този, който си приготвила, е убийствено съблазнителен!

Tania каза...

Диди, няма как да подминеш тези невероятно свежи снимки! Чудесна идея за сладоледено изкушение! Весело лято!Поздрави!

Роси каза...

Страхотен сладолед,Дианка!Пожелавам прекрасен край на лятото!

Bety каза...

Дианка, прекрасни снимки на този фин сладолед!
Хубави почивни дни!

di_ani каза...

Със закъснение:
Много ви благодаря на всички за милите думи и коментари,
ще се радвам да ви допадне и нежния ванилов аромат и фин млечен вкус.
Пепи,
Марта,
Светлна,
Траяна,
Дани,
Зори,
Тилия,
Мъхче,
Снежи,
Кате,
Ирма,
Ева,
Гери,
Дианка,
Вили,
Таня,
Роси,
Бети,
Сърдечни поздрави,
успешни, усмихнати и вдъхновени дни, Диана