понеделник, 30 септември 2013 г.

Тройно шоколадова мус торта /без брашно/



Тук трябваше да има разказ за наскоро възстановената антична римска крепост Цари Мали град край самоковското село Белчин. Старателно планирах и подготвих това пътуване, не само до новата туристическа дестинация на оживялата легенда, но и една есенна разходка по пътя, в планината. Синоптичната прогноза за мрачно, дъждовно и хладно в края на септември време ме разколеба.../,а при това и не се сбъдна напълно/. Мързеливо предпочетох да гледам евентуалния дъжд от прозореца на топла стая с книга и димяща чаша в ръка. След като не се реших да осъществя екскурзията, остана възможността да приготвя достоен заместител - нещо сладко, по възможност шоколадово. Идеята за шоколадова торта без брашно е една от любимите ни версии за десерт, харесваме и нежния вкус на шоколадовите мусове, както и кадифената гладкост на шоколадовите кремове. Така се спрях на тройна комбинация – шоколадова основа без брашно, последваш крем от тъмен шоколад и за финал – глазура от бял шоколадов мус. Бърза и лесна за приготвяне, но изискваща изчакване за подреждане /охлаждане и стягане/. Видно е, че иде реч за три слоя шоколад – тесто, крем и мус, обединени в едно цяло – фина шоколадова торта с аромати на ванилия; кафе, което подсилва вкуса и аромата на шоколада, и доминираш шоколадов вкус.


Тройно шоколадова мус торта /без брашно/
/по идея от Triple Chocolate Mousse Cake/



Продукти за малка ф 20 торта, 1 ч.чаша = 240 мл.;  
за гарниране рендосан шоколад или друго

Triple Chocolate Mousse Cake - оригинална рецепта в стъпки, следва моята идея за изпълнение с  някои промени

За шоколадовия блат;
60 гр. масло
150 гр. тъмен шоколад /50% какао/
1 ч.л. какао
1 ч.л. разтворимо еспресо /нес кафе/
1 с.л. кафеен ликьор или коняк
 3 големи яйца, разделени белтъци и жълтъци.
 1 щ. сол
 ¼ -1/3  ч.чаша захар
1 щ. лимонена киселина
 ванилия или друг аромат

Фурната се загрява на 175С. и скарата за печене се премества на по-долно ниво. Облепя се дъното на 20 см. форма за торта, както и стените /, но с по-висока лента от височината/ с хартия за печене, а отвън се обвива с два слоя алуминиево фолио, за да не пропуска вода. Подготвя се по-голяма тава и кана с гореща вода, за печене на водна баня.

Стопява се маслото, с кафето, какаото и шоколада на водна баня или вМВ. Леко се охлажда.
Жълтъците се разбиват с ликьора до избледняване и прибавят към охладената шоколадова смес, ароматизира се. В чиста и суха купа  се разбиват яйчените белтъци с лимоновата киселина, солта и след тяхното увеличение на обема, на части се добавя предвидена захар. Разбиването продължава бавно, до стягане на „сняг”, със запазващи се меки "върхове" и на части започва прибавянето им към общата смес. Внимателно, с шпатула и леки смесващи от дъното движения се хомогенизира тестото, след което излива в приготвената тортена форма. Тя се поставя в по-голяма тава, покрива се с хартия за печене и налива се гореща вода /водата трябва да покрие около половината от височината на тавичката с тортата/ и се пече на водна баня за около 30 мин и проба за суха клечка. Последните 10-на минути може да се махне покриващата хартия за печене. Фурната се открехва и пече още 10-на, като може да постои вътре още малко и при изключена температура, след което изважда. Целта е бавно, без резки температурни промени охлаждане, и последващо окончателно на скара, без да се изважда от формата. 

За шоколадовия крем:
     1 ½  с.л. какао на прах, добро качество
     3 с.л. кафе еспресо или гореща вода
     1 ч.л. кафеен /шоколадов ликьор
     150 гр. шоколад, едро нарязан *
     1 ч.чаша охладена сметана
     1-2 с.л. захар
     1 щ. сол

*може  да се комбинира 100 гр тъмен и 50 гр. млечен шоколад
На водна баня или в МВ се стопява начупеният шоколад. Какаото се размива в течността от кафе/вода и ликьор. След леко охлаждане се смесват. С миксер се разбива до пухкава стегнатост охладената сметана с 1-2 с.л. захар, осолява и ароматизира допълнително. На части, с шпатула и леки смесващи от дъното движения се смесва сметаната с шоколадовата смес и хомогенизира, като се внимава да не спадне полученият от разбиването обем. 
Върху напълно изстиналият тортен блат се разстила полученият крем, леко се заглажда и потръсва, за да се освободят евентуални мехурчета. Формата се поставя в хладилник, да стегне, минимум около час, може и повече.

За белия шоколадов мус:
     ½ ч.л. желатин на прах
     2 ч.л. вода
     140 гр. бял шоколад
     1 ч. чаша охладена сметана
      ванилия

В чаша се налива студената вода и поръсва с желатин, като се оставя да престои 20-ина минути. Белият шоколад се стопява на водна баня или в МВ, а 1/4 ч.чаша от сметаната се загрява и към нея се прибавя набъбналият желатин. Маха се от топлинния източник и оставя леко да се охлади. Останалата част от сметната се разбива до пухкава стегнатост и ароматизира. Отново, на части, с шпатула и леки смесващи от дъното движения се смесва сметаната с шоколадово-желатинова смес и хомогенизира, като се внимава да не спадне полученият от разбиването обем. 
Върху вече стегналия се шоколадов  крем се излива бялият мус и леко заглажда.


Формата се поставя в хладилник, да стегне, минимум около два – три часа, най-добре за нощ.


За гарниране - още шоколад, рендосан или друг. 


И парченце:


И отблизо:


Опитайте...

26 коментара:

traiana каза...

Такова неустоимо предложение рано в понеделник направо ми усмихва семдицата:) Разкошна торта, Дианка!Хубава и сладка седмица!

daniela64 каза...

Fantastica la tua torta al triplo cioccolato, una fetta la prendo con molto piacere. bellissime le foto. un abbraccio, buona giornata Daniela.

Marta каза...

Фантастична е и така феерична с тези изкусни украси. Сърцевидните капчици са прелестен детайл.

Поздрави, Дианка!

Buono, mamma! каза...

Леле, тази торта ми взе акъла, сигурно ще е великолепна!

pep-4o каза...

Страхотно шоколадово изкушение, Дианка!
Много добре си го решила, щом така и така деня е дъждовен. И тук ни заваля. Дано познаят синоптиците и от следващата седмица пак се оправи времето и да осъществиш планираната екскурзия.
Поздрави и вкусен, сладък ден на теб :)

Роси каза...

Каквото и да кажа,все ще е малко,Дианка!Много ефирна торта и страшно красива!Със сигурност бихме я опустошили на един дъх,предполагам колко е нежна на вкус,точно както най-много обичам!
Хубава нова седмица!

Irma каза...

Ще опитам, Дианка! :)
Най-вече основата, защото все още не съм се пробвала с такива, без брашно. Останалото ми е ясно, знам и колко ще е вкусно, но тя наистина ме кара да любопитствам. Изглежда страхотно - нежно, кадифено изкушение! Благодаря ти за виртуалното удоволствие! А на тебе пожелавам един прекрасен, слънчев "прозорец" в предстоящите дни, за да можеш да осъществиш плануваното приключение! :)
Прегръдки и много усмивки ти пращам!

Иглика каза...

Перфектно шоколадово изкушение! Хубава седмица!

Вкусно и сладко кулинарни рецепти каза...

Олеее Дианче голяма вкусотия.Страхотна торта.Много ми допадна и блата и шоколадовият крем и белият мус.Много красиво си я декорирала ,а парченцето в разрез,така изкушава...Хубав ден ти желая!

Dani каза...

Ако можех да си доближа още малко снимката отблизо....
Шоколадова фантазия си направила, Дианка!
Прекрасна е!
Прегръдка и много слънце в душата ти!

Светлана каза...

Съвършено съчетание на вкусове, а украсата е много елегантна и красива! :)

Хубава седмица, Дианче! :)

Eva Toneva каза...

Красота! Това тройно шоколадово изкушение е не само изключително красиво, но и неустоимо вкусно, Диана! Прекрасна нова седмица ти желая! :)

Gergana Lazarova каза...

Дианка, може ли да се почерпя с това блаженство... Очите ми останаха в нея и предчувствам, че това ще е новогодишната ми торта тази година. Прекрасна, прекрасна, прекрасна торта и ти, Диди!
Сърдечни поздрави! :)

Еoc каза...

тортата е прекрасна! И толкова подхожда на празника и на жената, която я е приготвила!
Всичко най-хубаво за теб, Дианка :)

Pavlina Petkova каза...

Уау, уау, колко много ми харесва тази торта. Ди, приказна е! Прегръдка от мен

di_ani каза...

Много ви благодаря, мили момичета, за хубавите отзиви, които са особено ценни за мен от ценители и майстори като вас:
Траяна,
Daniela,
Марта,
Петя,
Пепи,
Роси,
Ирма,
Иглика,
Таня,
Дани,
Светлана,
Ева,
Гери,
Зори,
Павлина
Тортата е наистина лесна за изпълнение, аз малко промених съотношенията в полза на шоколада и ни хареса. Ще ми е драго да допадне и на вас.
Благодаря ви от сърце,
сега и от мен пожелания за вдъхновен, успешен и усмихнат октомври, Диана

Люси каза...

Истински шедьовър! Поздравления Диана! Отново нещо, което най-лесно може да се опише като "ужасно вкусно"! :)

Moni каза...

Прекрасна торта, Дианка! Такава торта напълно подхожда на такъв човек като теб: фина, елегантна, със сигурност изключително вкусна.:-))) Просто залепнах за монитора и не можах да откъсна очи. Искаше ми се да се пресегна и да си бодна поне една виличка.:-))) Истинско съвършенство!
Сърдечни поздрави от мен и вдъхновяващ, усмихнат и топъл октомври ти желая от сърце!

EliDrag каза...

Това е великолепна торта!
И украсата й много, много ми хареса.
Поздравления!
Пожелавам ти хубава седмица.

tillia каза...

Изкусителна, красива, невероятна!
Диана, сърдечните ми поздравления!

Мъх каза...

Днес тъкмо търсех такава торта, защото съм решила за уикенда да я направя (имаме повод). Виж как съвсем навреме излизаш с предложение, Дианка;) Благодаря ти! Великолепна е!

nas каза...

Разкошотия :)

TiKi каза...

Впечатляващо изпълнение! Поздравления! :)

di_ani каза...

Много се радвам, че този вариант за шоколадова мус торта ви се е харесал.
Благодаря от сърце за одобрението, милите думи и щедри похвали:
Люси,
Мони,
Ели,
Тилия,
Мъхче,
Nas,
TiKi,
Сърдечни поздрави, много успехи и усмивки за вас, Диана

vesela каза...

Дианка, миличка, зло да те забрави! Честит рожден ден на патерица. Аз бях болна близо месец не бях на работа, а тук ми е списъка с рожденници, не че имам оправдание, де...Особено пък и както ти никога не ме пропускаш, с което ме радваш наистина ужасно. Надявам се обаче да не ми се сърдиш и да приемеш и на патерица поздравления за все така щастлив семеен живот, за много здраве и много пътешествия! А тортичката мернах още онзи ден, но пак не ми светна лампичката, въпреки чи знам, че си преди Ради и винаги почти ти крадвам рецептата за нейната торта. Е, влагам и любов от мама, разбира се. Сигурно така ще направя и сега, а теб целувам и заради 30 септември!

di_ani каза...

Благодаря ти от сърце за милите думи и хубави пожелания, Веси, за тях винаги времето е удачно:)
Съжалявам да прочета, че си била болна, но се надявам нещата вече да са добре, бързо да се възстановяваш и пазиш повече.
Убедена съм, че ще направиш прекрасна торта за празника на Ради, а и на теб.
Сега и от мен, поздрави и целувки,
много усмихнати, успешни и вдъхновени есенни дни, Диана