понеделник, 14 октомври 2013 г.

Света Петка - закрилница Българска

Днес, на 14 октомври, всяка година се чества
една от най-почитаните и обичани светици в целия православен свят
 Света Петка Българска
 

Св. Петка  в народните представи е лечителка и пазителка от болести,
 покровителства децата, брака, семейството и плодовитостта, 
като светицата се смесва и с духа - покровител на къщата и семейството 
(затова се явява като змия - пазителка на дома).


Светицата - патрон на името е Света Петка Българска. Името произлиза от славянската дума "петък", петият ден от седмицата. Счита се, че е свободен превод и пълно съответствие на името "Параскев" или "Параскева" ("петък", в смисъл на подготовка за празника). Света Петка, (на гръцки Αγία Παρασκευή, Агия Параскеви), е православна светица, живяла през ХІ век, а животът й просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци....


В народния календар Света Петка е закрилница на децата и поставя началото на зимните семейни празници. От този ден започва периодът на сгледите, на годежите и сватбите. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта, в народните легенди светицата се смесва и с духа - покровител на къщата и семейството (затова се явява като змия - пазителка на дома).
Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата, освобождават се овчарите и ратаите, започва заплождането на животните. От Петковден до Димитровден се забранява работата с вълна, кроене, шиене -за да не нападат хищниците стадата.


На Петковден се месят колаци,като най-големият от тях се нарича на св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредна трапеза: овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми
Именници: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.


Честит празник!

7 коментара:

Ivaalex каза...

Добро утро... прекрасно е да започне деня ми с прекрасен празник и публикацията от тебе винаги ми напомня за България и за близките. Благодаря.

traiana каза...

Честит празник,Дианка! Слънчева и прекрасна седмица!

Живка каза...

Честит празник!

Екатерина каза...

Честит празник, Дианка! Публикацията ти е много красива и празнична! Колаците са разкошни! Прекрасна нова седмица!

Zorica Pavlovic каза...

Sraćan praznik!!!

Мъх каза...

Честит празник, Дианка!
Когато има църковен празник, винаги минавам насам- знам, че ме чакат приятни няколко минути.

di_ani каза...

Един от най-хубавите ни есенни празници, благодаря ви!
Ива,
Траяна,
Живка,
Кате,
Zorica,
Мъхче,
сърдечни пожелания за здраве, благоденствие и закрила, за вас, децата ви и вашите семейства, Диана