четвъртък, 17 април 2014 г.

Четвъртък на Великата седмица

Днес е четвъртият Велик и Свят ден от Страстната седмица - най-драматичният момент от страстната седмица. Денят най-често се свързва с Възпоминание на Тайната вечеря


Припомня се тайната вечеря, на която е установено тайнството причастие (Мат. 26:17-35, Марк 14:12-31, Лук. 22:7-38, Иоан 13:1-17, 26). На тая вечеря Христос, като завещал новата заповед за любов към всички, явил на учениците Си, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Иуда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Иуда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник. След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, дето се молил до идването на предателя.

Знае се, че на Велики четвъртък /или в събота/ преди изгрев слънце се боядисват яйца, като първото е винаги червено. Това, че Червеното яйце се свързва с Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението, както легенди, притчи и традиционни ритуали с него са известни. С него се потъркват челата и бузите на децата в къщата, за да са винаги здрави, а после се оставя до иконата в дома /снимки по-късно/. Там то стои до Велики четвъртък следващата година, когато по вътрешността му гадаят за бъдещето.


Първите яйца за тази година са боядисани, с традиционното първо червено...
Дано и слънцето успее да им  се усмихне.

  
Светли и благословени Великденски празници!
Опитайте...

3 коментара:

traiana каза...

Чудесни яйца са станали, Дианка! Весели празници!

Gergana Lazarova каза...

Светли празници, Дианка!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце за хубавите пожелания:
Траянче, Гери,
Обичан и дългоочакван празник, на празниците - Великден.
Светли, благословени и усмихнати Великденски празници, Диана