петък, 15 август 2014 г.

Голяма Богородица

При раждането си съхранила девството,
при успението не си оставила света, Богородице.
Преминала си към Живота, Майко на истинския Живот,
и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.

/В рождестве девство сохранила еси,
во успении мира не оставила еси, Богородице,
преставилася еси к животу, Мати сущи Живота,
и молитвами Твоими избавляеши от смерти души наша../

Днес, 15 август честваме  Успение на Пресвета Богородица! - Голяма Богородица


На този ден  всички православни и католически църкви почитат 
Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените 
и като пазителка на семейното огнище.
Този празник е един от дванадесетте велики празници, като е най-големият от всички празници, посветени на Богородица. Народът ни го нарича Голяма Богородица или Голяма Черква. Успение означава начало на нов живот, успокоение за душата, събуждане на другия, вътрешен живот. Навсякъде на този ден се отслужва тържествена литургия в прослава на Светата Дева – нашия застъпник пред Бога.
В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка - на 64-годишна възраст Богородица се моли в Елеонската пещера, когато й се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и й възвестява, че след три дни духът й ще се пресели в Царството небесно. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта й остава празна, тъй като светицата възкръсва. Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина. Запазеният и до наши дни каменен градеж обаче е от ХI век - тогава кръстоносците обновяват стария храм. В църквата “Успение Богородично” в Гетсимания се намира и една от най-ценните реликви на православния свят - чудотворната икона Св. Богородица Йерусалимска". Тя привлича както християни, така и мюсюлмани - вярва се, че образът на Божията майка, който впечатлява със своята реалистичност, е помогнал на много страдащи да получат изцеление.


В България множество църкви са кръстени на Божията майка. Най-често срещаните изображения на Богородица са символните образи, в които тя държи Младенеца Иисус Христос. Те се подразделят на два основни типа — Одигитрия — на гръцки Οδηγήτρια „Пътеводителка“ — Богородица държи малкия Иисус и го сочи като „Пътя, Истината и Живота“), или Елеуса — Ελεούσα — „Милостива“, „Милваща“, в специализираната българска научна литература терминът неправилно се превежда обикновено като „Умиление“. Много са и чудотворните икони на Богородица, всяка една с мощна сила и въздействие. Едни от най- популярни чудотворни икони на Света Богородица са в Рилския, Бачковския, Роженския и Троянския манастири.

На обредната трапеза обредната трапеза се слагат варено жито, царевица, каша от пиле, овнешко с лук, тиква, тиквеници, прясна питка, тиганици, мед. Разрешава се риба, ако Успение Богородично се падне в сряда или петък. Раздават се осветени в църквата грозде, ябълки, круши, дини, както и обредни хлябове за здраве, за здраве се приготвят курбани и се правят събори, обикновено където Св. Богородица е патрон на местната църква. Снимки от храм Успение богородично град Петрич.


Честит имен ден на всички именници-
Мария, Мариана, Мариан.
Марианка, Мария, Мария, Мими, Марияна -
за всяка от вас!


Честит празник!

 А на 18 август Българската православна църква чества Успението на Свети Иван Рилски. 
Иван Рилски Чудотворец е смятан и за покровител на българския народ и покровител на миньорите. 


Той е патрон и основател на най-големия манастир у нас - Рилския манастир, където по традиция се отслужва тържествена литургия в негова памет,където се събират хора от всички православни страни, които почитат паметта на Св. Йоан Рилски.Богомолците разглеждат и пещерата, в която е живял светецът и минават през тесен отвор - поверието е, че който успее да излезе на светло е праведен.
Още за светеца, скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител  тук.

Хубави празници и усмихнати летни дни!

11 коментара:

Unknown каза...

Честит празник Дианче! Много здраве и благоденствие! Целувки*)

Роси каза...

Честит празник,Дианка,много здраве да ви спохожда!

di_ani каза...

Много, ви благодаря, Кате, Роси
и най-сърдечни пожелания за здраве, благоденствие и закрила от Божията майка за вас, семействата близките ви!
Хубав празник и усмихнато лято, Диана

Еoc каза...

Честит празник, Дианка :) С пожелание за много здраве!

Gergana Lazarova каза...

Дианка, светъл празник с пожелания Богородица да закриля семейството ти!

Живка каза...

Честит празник!Здраве и любов да има!

di_ani каза...

Честит празник и
пожелания за здраве и закрила от Богородица за вас, децата и семействата ви!
Благодаря, Зори, Гери, Живка,
хубаво и усмихнато лято, Диана

Elena Dimitrova каза...

Честит прадник,Дианка!Бъди все така мила и отзивчива.Благодарна съм на Бога,че ме заведе в Ерусалим,за да видя на място много,много неща.Чудеса са възможни и тук на земята, стига човек да има силна вяра.Иконата на Св.Богородица в Рилския манастир е изобразена заедно с мощите на 32 светии.Точно молитвите пред нея ми донесоха успех в работата.
Поздрави!

Irma каза...

Празника пропуснах да ти честитя, Дианка, но искам да ти пожелая здраве и късмет! Нека Божията майка бди над дома и близките ти и ви пази!
Прегръдка!

di_ani каза...

Благодаря от сърце, Елена и Ирме,
нека Божията майка бди над домовете ни, децата и близките и да ни пази!
Хубави празници и усмихнати летни дни!

интериорни врати каза...

Един от най-големите християнски празници. Често ходя до Троянския манастир на тази дата!