петък, 18 септември 2015 г.

Сладолед със синьо сирене, круши и мед



В последните астрономически дни на лятото, което се доказва с пълна сила, избрах предложение за сладолед - малко нетрадиционен, но с хармонично съчетание на вкусове и аромати. Лек преход от горещо лято към мека есен. Комбинацията от синьо сирене със сочен плод е популярна и доказана  класика в предястията, но вече и не само там: харесахме я в бонбони със синьо сирене, бедеми и стафиди; салата с поширани круши и синьо сирене, кексчета с круши, синьо сирене и орехи, .... и настоящата идея се основава на тази база - Сладолед със синьо сирене, круши и мед. Гарнирането с шоколад, запечени  смлени орехови ядки, бисквити е въпрос на желание, но допълва и се включва много добре в общия ансамбъл на вкуса сладко-солено


Сладолед със синьо сирене, круши и мед
 /по идея, с мои изменения от Blue Cheese-Pear Ice Cream/



 Продукти: 
60 гр. синьо сирене
1 ч.чаша круши, по-твърди и нарязани на кубчета
½ ч.чаша нектар/сок от круши
1 с.л. мед
1-2 с.л кафява захар, според сладостта на крушите
1 ч. л. масло
1 ч.л. нишесте
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. ликьор, портокалов
1 ч.чаша течна готварска сметана
2 жълтъка
1 с.л. захар*
1 с.л. мед
ванилия

* количеството на захар и мед могат да варират, според крайната желана степен на преобладаваща сладост или соленост.
Още за сервиране:
поширани по тази рецепта и/или сушени круши
запечени и едро смлени орехови ядки
синьо сирене
бисквитки 

Крушите, които са от по-твърд сорт или като степен на узряване, се нарязват на кубчета и заливат с лимоновия сок.
В широк тиган се стопява маслото със захарта, меда, ванилията и ликьора, и в него се задушават крушите до леко омекване /без да се разваряват!/, след което изваждат. Размива се нишестето с нектара/или сока от круши и налива в останалата смес в тигана, и с често разбъркване се сгъстява до първи признаци за кипване. Оставя се да се охлади.
Жълтъците се разбиват на крем със захарта – докато избледнеят и уплътнят.
Подготвя се сметановия крем, като сметаната се поставя в съд на котлона и оставя почти да заври, след което на тънка струйка се налива в разбитите жълтъци с непрекъснато разбъркване. В друг съд или измит от сметнатата сместа се връща на котлона и на ниска температура с разбъркване се сгъстява до възможност за оформяне на „пътечка” /без да завира!/. Маха се от котлона и веднага охлажда, за да се спре готвенето на яйчния крем. След лекото охлаждане се налива плодовата смес /без крушите/ и по-голяма част от натрошеното на едро синьо сирене. Разбърква се, като част от парченцата сирене е добре да се запазят по на едро, без да се размиват в общата смес. Поставя се в хладилник за окончателно изстиване /покрита плътно с фреш фолио/. Има две технологични възможности - във фризер  или в машина за сладолед. Ако се избере  замразяване във фризер, се изчаква до започване етапа на замръзване, след което се разбива с миксер до увеличаване на обема и отново охлажда. Ако се използва машина за сладолед се процедира според указанията на производителя. Независимо от избраната технология, преди последното замразяване се добавя и отделеното синьо сирене и  задушените круши. Поставя се във фризер за окончателно стягане и съхранение.


За допълнително гарниране могат да се използват още поширани и /или сушени круши, шоколад, запечени и едро смлени орехови ядки, бисквити и естествено - още синьо сирене. 


И отблизо:

Сервирах в два варианта - индивидуално в порции и общо плато, 
което не се оказа  особено удачно, съдейки по бързината на разтопяване на сладоледа .



Опитайте...



10 коментара:

Bety каза...

Дианка, страхотно предложение! Аз не спирам със сладоледите и през зимата... Този изящен десерт е много изискан и подходящ за празнична трапеза! Поздрави и красива есен!

Milena Poptoleva каза...

Интересноооо,на границата на нечовешко изкусителното........Прекрасна си,Ди!

Gergana Lazarova каза...

Дианка, каква смела и вкусна идея! Обичам такива експерименти, сигурна съм, че е чудесен крайният резултат! :) И определено бих предпочела твоя вариант. Комбинацията кроасан, колбас и сладолед вече наистина е в малко повече и за мен... И пак бих опитала, ако трябва да съм честна, но предпочитам твоя начин. :)
Поздрави!

Екатерина каза...

Дианка, твоите публикации са пир за сетивата! Невероятно апетитни снимки, изкусителни и неустоими! Поздрави!

Йоланта Делибозова каза...

Чудесен! Много ми харесва тази комбинация. За първи път го опитах със нашето великолепно Зелено сирене от Черни Вит. Снимките ти са невероятно вкусни, Диди!

traiana каза...

Каква картина си създала само! Нямам думи!

vesela каза...

Диди, не знам дали ще се престраша да направя, но бих опитала от твоето предложение:)

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
интересно нетрадиционно предложение, прекрасно поднесено и снимано, както винаги.Голяма красота е в твоя блог Дианка, с удоволствие се наслаждавам на всичко, което ни представяш.
Поздрави !

Marta каза...

Такова кулинарно бижу си сътворила!

di_ani каза...

Много ви благодаря, дами и се радвам, че тази идея ви допада -
безспорно комбинация не е традиционна, но определено е интересна
и на нас ни хареса.
Бети,
Миленка,
Гери,
Кате,
Йоли,
Траянче,
Веси,
Елена,
Марте,
сърдечни поздрави за вас и хубави есенни дни, Диана