сряда, 14 октомври 2015 г.

Света Петка Българска

На 14 октомври почитаме 
Света Петка Българска-
една от най-почитаните и обичани светици в целия православен свят

Светицата - патрон на името е Света Петка Българска. В народния календар Света Петка е закрилница на децата и поставя началото на зимните семейни празници. От този ден започва периодът на сгледите, на годежите и сватбите. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта, в народните легенди светицата се смесва и с духа - покровител на къщата и семейството (затова се явява като змия - пазителка на дома).
Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата.


На Петковден се месят пити колаци, като най-големият от тях се нарича на св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредна трапеза: овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми
Именници: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.



Честит, слънчев и хубав празник!

4 коментара:

traiana каза...

Честит празник, Дианка! И прекрасен ден!

Elena Dimitrova каза...

Честит празник Дианка !
От почти 14 години вече пея в църковния хор на църквата "Св.Петка " във Варна.Днес успях да присъствам на тържествената литургия по случай празника.Много хубаво, тържествено беше.От теб научавам за подробности относно всички светии.Хубав празник на цялото ти семейство, богата трапеза и здраве за всички ни !
Поздрави !

Dani каза...

Честит празник, Дианка!
Здраве и богата трапеза в дома ти!
Прегръдки!

di_ani каза...

Имаме много стойностни народни и православни празници,
дано успеем да ги съхраним!
Благодаря ви,
Траяна, Елена, Дани,
с пожелания за
здраве и закрила на децата, семействата ни!
Хубав празник!