вторник, 24 ноември 2015 г.

Три поредни дни с православни празници и именни дни

 От днес в седмицата започва една триада с православни празници и именни дни:
 
На 24 ноември се почита Св.Екатерина:
Света великомъченица Екатерина  
(на гръцки: ἡ Ἃγια Ἃικατερίνη ἡ Μεγαλομάρτυς) 
е християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време. 


У нас празникът се свързва с това, че тя е покровителка на майките и пазителка на здравето.

Знае се, че: Св. великомъченица Екатерина - от Александрия, дъщеря на Конста, бивш цар. Майка й - християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Екатерина се отличавала с изключителна красота и мъдрост, макар и едва 18-годишна тя познавала добре тогавашната философия и поезия, изучила била и лекарското изкуство. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост. Тя била удостоена да види насън Божията Майка и Богомладенеца. Като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва. Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир. Паметта на Света Екатерина се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. В нейна чест се създават църкви, много манастири са наречени на нейно име, много православни и инославни християнки носят името й. На Запад я смятат покровителка на учащата се младеж, особено по философия.
За гърците, както и за целия католически свят нейният паметен ден е на следващата дата – 25 ноември.

Четете още:
За гърците, както и за целия католически свят нейният паметен ден е на следващата дата – 25 ноември.

Четете още:
Главен символ на Света Екатерина е колелото с шипове, 
което е известно като „колелото на Екатерина“.
В народния обичай жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора - за предпазване от болести, за здраве и благополучие.
Моите са постни картофени бухтички с мед и канела

На 24 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Екатерина (означава - вечно чиста), Катерина, Катя, Тинка и Тина.Ще спомена и утрешният /25 ноември/ празник - един от дните на Свети Климент Охридски - средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква тачи Св. Климент Охридски като един от светите Седмочисленици.


 

25 Ноември – На този ден празнуват всички с името (имената) Климент, Климентина. - See more at: http://ivestnik.net/?p=4025#sthash.ow0MJUqG.dpuf

И последващият, на 26 ноември празник Св. преподобни Стилиян Пафлагонийски Детепазител, който знаел, че децата имат ангелски души. Колкото и плесници да им зашлевява баща им, те пак се връщат при него. Приятелчето да ги удари, те пак ще го потърсят, без да таят и най-малка злоба. Затова и св. Стилиан много желаел да помага именно на децата, силно желаел да бъде техен пазител. И за да може да осъществи това свое чисто желание, Премъдрият Отец го обдарил с дара на чудотворна сила за лекуване на болни деца.

 

Именни дни:
24 Ноември – на този ден празнуват всички с името (имената) Екатерина, Катя, Катина, Катерина, Кина.
25 Ноември – празнуват всички с името (имената) Климент, Климентина.  
26 Ноември –  празнуват  с името (имената) Стилиан, Стилян, Стилиана, Стиляна.
Честит празник и имен ден,  КатяЕкатерина,  Катя и на всички празнуващи!

5 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Честити празници Дианка ! Здраве и благоденствие за именниците и за техните семейства !
Поздрави !

traiana каза...

Веселе празници, Дианка! Добре, че си ти и ме подсещаш винаги за всичко! Ето сега веднага звъннах на всички Катерини, които познавам! Прегръдки и усмихнат ден!

Gergana Lazarova каза...

Светли празници, Дианка, и честито на именниците! :)

vesela каза...

Дианка, а тези постни картофени бухтички имат ли си рецепта?

di_ani каза...

Благодаря ви,
светли и благословени празници!
Рецептата на тестото ще го напиша, защото е по-универсално:
за питки, хлебчета, сега и бухтички...
Сърдечни поздрави за вас и вдъхновени предпразнични дни, Диана