събота, 19 март 2016 г.

Постно шоколадово-бананово брауни



Съботният ден от първата седмица на Великия пост е и църковен празник, в памет на
И първата рецепта за великденските пости е с идея за нещо сладичко за празничен десерт или във времето на следобедно кафе. Семпло, бързо и лесно за изпълнение, но с чудесен резултат - постно шоколадово бананово брауни. Отдавна вече не се налага да правя убеждения за вкуса на постните сладкиши – меки и фини, с деликатна текстура, а браунито – влажно, ароматно и шоколадово... 
Освен с класическото ’опитайте”, споменатите характеристики могат да се свидетелстват  и с включените съставки заместители на яйцата
1. - заместител, когато яйцето се използва, за да придаде сочност - Чиа семена: те са взаимозаменяеми с лененото семе; 1 с. л. смлени семена чиа се смесват с 1/3 чаша вода и се оставят да престоят поне 15 минути. Смесено с ¼ чаена лъжица бакпулвер пък, спомага за надигането на печивата. 
2. - заместител, когато яйцето се използва за слепване на съставките - Банан: ½ добре намачкан банан се равнява на едно яйце. Той държи балончетата въздух, прави сместа здрава и влажна и придават приятен аромат и апетитен кафяв цвят. Идеален е за бързи хлебчета, мъфини, торти, палачинки и бисквити (ако сместа трябва да се надигне, да не се забравя добавката на сода/бакпулвер). Съвет: бананите са добре узрели, когато са започнали да покафеняват, тогава са и по-сладки. 
 3. - заместител, когато яйцето спомага процеса на бухване - Ябълков оцет: смесват се 1с. л. оцет с 1ч. л. сода за хляб.  И още подобни съвети :тук.
От миналата година имам още едно предложение за постен браунис, с червено цвекло, но настоящата рецепта е с перфектната комбинация на банан с шоколад и лек кафеено-портокалов аромат.


Постно шоколадово-бананово брауни
/по идея, с изменения от Vegan, Gluten Free Dark Chocolate Espresso Brownies/


Продукти за тава 20х20 см.
1 с. л. семена от чия
3 с. л. хладка вода
1 ч. чаша брашно от лимец
½ ч. чаша овесено брашно или пшенично
1¼ ч.чаша кафява или бяла захар захар (може и 1 чаша, за да се направи по- малко сладко)
½ ч.чаша неподсладено какао на прах
1 ч. лъжичка бакпулвер
 ½  к. л. сол
1 ч.л. ябълков оцет
¾  ч.чаша бадемово, оризово мляко или вода
¼ ч.чаша сварено еспресо
 ⅓ ч.чаша олио
 ⅓ ч.чаша бананово пюре
1 ч.л. портокалова кора
90 гр. веган шоколад + 10гр. за отгоре
¼ ч.чаша фин конфитюр за глазиране /портокалов, кайсиев или друг по желание/

Фурната се загрява до 175С  и квадратна тава 20х20 см, се застила с ал. фолио или се намазнява и набрашнява.
 В чашка, се накисват чия семена с топла вода и оставят за около 15 мин.   
 В голяма купа се смесват сухите съставки:  брашната, захар, какао на прах, бакпулвер и сол.
На водна баня или в МВ с малко от  олиото се разтопява шоколадът.
Отделно се смесват мокрите съставки: разтопения шоколад, мляко, еспресо кафе, олио, бананово пюре, оцет и чия смес. Разбъркват се и добавят  към сухите съставки.  Двете смеси се разбъркват до хомогенизиране, ароматизира се с портокалова кора и прехвърля в тавата за печене. Отгоре се поръсва с отделения и нарязан на едро шоколад.
Пече се в продължение на 25-30-35 минути, или докато клечка за зъби поставена в центъра излиза само с няколко трохи - за перфектно влажна, дъвчаща, да не се препича.  Оставя се да се охлади в тавата и се глазира с конфитюра. Разрязва се студен, може да се приготви и ден по-рано, като се съхранява на студено и в затворен съд.  


Идеален в компанията на чаша ароматно кафе. 



И още идеи за постни сладкиши:



Опитайте...,
Честита, усмихната и вдъхновяваща пролет!

18 коментара:

Роси каза...

Честит празник,Дианка!
Отново великолепен десерт,сочен и пръхкав,представен толкова фино и апетитно!
Прекрасен уикенд!

Люси каза...

Диди, казвала съм го сто пъти, но пак ще го кажа - нямаш равна при постните десерти! Ти си една от причините да се запаля по готвенето, така че винаги ще си моята звезда! И като такава, веднага ти се доверявам и ще опитам рецептата! Дори не се съмнявам, че може да не е чудесна! Прегръдки, мила!

pep-4o каза...

Страхотен сладкиш ни представяш, Диди - сочен, ароматен и шоколадов и със сигурност ще го опитаме още тези дни у нас - :) няма как да пропусна тази шоколадова наслада за небцето!
Поздрави и на теб и хубава, слънчева пролет!

Milena Poptoleva каза...

Честит празник,Ди!Десертът е достоен за всяка празнична трапеза!Поздрави!:)

Dani каза...

Дианка, царица си и на постните шоколадови десерт!
Прекрасна и ароматна идея, поднесено с много вкус!
Сърдечна прегръдка и усмихната пролет!

gabrielatsulin каза...

Много нови и интересни трикове научавам от публикациите ти! Радвам се, че те открих. А постните ти десерти са много разнообразни и красиви!
Поздрави и прекрасна неделя.

Bety каза...

Диани, честита пролет! Много усмивки и радост ти желая!
Чудесно брауни, съвсем по вкуса ми!

traiana каза...

Честит празник, Дианка! Зашеметяващо завръщане с невероятен сладкиш! Благодаря ти!

Ели каза...

Много хубав десерт си ни приготвила, Дианка :)
Поздрави!

Ива каза...

Много подходящо за постите :)

Екатерина каза...

Празнични, ежедневни или постни рецепти, ти си просто невероятна, когато ги поднасяш! Много светли и красиви снимки на един неустоим сладкиш! Поздрави!

vesela каза...

Така крехък изглежда, Дианка!

Ivan Milev каза...

О, боже, каква красота! Неустоима вкусотия..
Сама ли правите и снимките?
Браво! Супер рецепти! Препоръчвам блога горещо!!!

di_ani каза...

Благодаря ви, приятели, много се радвам,
че идеята за този сладкиш в постен вариант на брауни ви допада.
Отдавна вече постните сладкиши са се доказали с вкус,
а и новите познания в тази област помагат още повече.
Сърдечни поздрави за всички вас:
Роси,
Люси,
Пепи,
Милена,
Дани,
Габи,
Бети,
Траяна,
Ели,
Ива,
Кате,
Весе,
Иван Милев,
и пожелания за хубави, вдъхновени и усмихнати пролетни дни, Диана

Aneliya Popova каза...

Невероятен десерт поднесен с финес и много вкус! Поздравления!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много интересна е тази твоя публикация.Знам за заместители на яйцата в сладкиши, но не знаех кой заместител за каква точно цел се поставя.Защото яйцата наистина играят различна роля.Чудесен е сладкиша.С новите и все повече навлизащи и в България различни продукти правенето на подобни сладкиши е творчество и вдъхновение.
Поздрави, чудни са снимките !

Сико каза...

Това е възможно най-вкусния (постен) десерт, който може да съществува, поднесен на читателите с толкова нежност, любов и детайли! Благодаря Ви много!

di_ani каза...


Благодаря, Елена!
Ех, че ме зарадвахте, Сико и много съм щастлива,
че така висока оценявате тази идея ..., много мили думи!
Сърдечни благодарности за доверието, обратната връзка и
пожелания за хубави и усмихнати пролетни дни, Диана