четвъртък, 31 март 2016 г.

Постни пастички с тиквено семе, годжи бери и шам фъстък



Суровите ядки и семена, като здравословен източник на полезни мазнини и протеини, са особено препоръчителни през пролетта и по време на пости.  Днес обаче няма да пиша за тях като носители на полезни и здравословни съставки, а за препоръчителната необходимост да се консумират след предварително накисване. Информацията е значима, особено за хората, в чието меню бобовите и зърнените присъстват често. Ядките, бобовите и зърнените храни съдържат в себе си две вещества: ензимни инхибитори и фитинова киселина, които пречат на пълноценното усвояване на храната.. Ензимните инхибитори предпазват семената в почвата от гнилостни процеси, докато настъпи подходящия момент за покълване, затова и усвояването им от човешкия организъм далеч не е пълно и ефективно. Фитиновата киселина от своя страна е реактивна, за да осигури на семената необходимите хранителни вещества за оцеляване се свързва с редица важни минерали (калций, магнезий и желязо), от които до нас в крайна сметка не стига почти нищо. При накисване ензимните инхибитори се неутрализират, а фитиновата киселина се отделя във водата. И още - в накиснатите ядки се образуват храносмилателни ензими, витаминното и минерално им съдържание се увеличава, а консистенцията им става мека. Всичко това улеснява храносмилането и пълноценното усвояване на съставките им от човешкия организъм. Видимо увеличават обема си, а вкусът им се доближава до този на прясно откъснатите ядки.
1. Процесът по накисването започва с измиването на ядките или семената.
2. Слагат се в порцеланова/стъклена чаша или буркан.
3. Добавя се необходимото количество вода. Минимумът е 2 пръста над ядките или семената. Но бадемите, лешниците, кайсиевите ядки, елдата и нахутът изискват много повече. При тях съотношението е до 3 части вода към 1 част продукт.
4. Оставят се да киснат във водата, за необходимото време, посочено в таблицата.
5. След това водата, в която са изкисвани се изхвърля, а самите ядки или семена се измиват няколко пъти. В нея са всички инхибитори, които ги правят трудно смилаеми. От този момент са готови за употреба или се оставят за покълване.
Идеята за здравословен сладкиш от семена и ядки е сезонна, за да се бори с пролетната умора и чудесна добавка за постите. Вариантите за съчетаване и комбинация за многобройни, сега избрах за основа обикновените семки с необикновени свойства - тиквено семе, заедно с удивителните качества на шам фъстък и малкото тибетско чудо годжи бери, фурми за слепване и не само, малко мед, какао, цитрусов аромат и веган шоколад.


Постни пастички с тиквено семе, годжи бери и шам фъстък 
Продукти за повече от дузина, според големината
1 ч.чаша тиквено семе /белено/
¼ ч.чаша шам фъстък
½ ч.чаша годжи бери, сухо
1 с.л. тиквен тахан
8 бр. светли фурми
1 с.л. кокосово масло /фъстъчено олио
2 с.л. портокалов сок/вода
1 ч.л. цитрон аромат д-р Йоткер
1-2 с.л мед
1 с.л. какао
20 гр. натурален веган шоколад, или рожков

25 гр. натурален веган шоколад, или рожков за глазиране
1 с.л. кокосови стърготини и ядки за гарниране

1 ч.чаша =240 мл.
Семената се накисват във вода според, според строежа и вида им – за тиквеното семе се препоръчва около 8 часа, фурмите за около20-30 минути, за шам фъстъка мненията са спорни дали се накисва или, годжи бери само измива. Шоколадът се разтопява на водна баня с кокосовото масло или фъстъчено олио.  В кухненски робот или блендер се поставят твърдите съставки, добавят се и течните, след което се пасира до желаната гладкост.  Оформят се елипсовидни пастички и поставят в хладилник за около час, да стегнат. Останалото блокче шоколад /25 гр./ се разтопява с 1 ч.л. олио на водна баня или в МВ и с него се тункват от пастичките от горната страна. Изчаква се леко да стегне глазурата и потапят от долната страна в кокосови стърготини или смлени ядки. Поставят се и съхраняват се в хладилник.  
 Вкусни, свежи и цветни - зареждащи с пролетно настроение и енергия.


Чудесни за самостоятелно похапване, десерт или в компанията на чаша сок или чай.


Позволявам си да прикача и една много полезна и красиво оформена таблица за необходимото време за накисване на ядки, семена и зърнени храни от Надя Петрова:
 Забравената древна традиция – накисване:



Опитайте...

8 коментара:

Milena Poptoleva каза...

Ди,как успяваш да си толкова съвършена и в направата и в презентирането....?!Наистина ти благодаря за удоволствието,което ми доставят твоите творения!Днес се омаях от нежността на пастичките,а преди това от ароматните блини...:)Благодаря и прегръдки!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
страхотни сладкиши - веднага ще ги пробвам.За ядките, бобовите и зърнените храни - накисването и правенето на кълнове забелязвам,че във всички български блогове се поднася една и съща информация.Голяма част от хората не използват кълнове от бобови, защото така ги съветват.Аз не съм от тези, които само четат, без да пробват.Затова много хора се чудят как да си набавят белтъка само от веганска храна.Пробвайте е моят съвет и не се доверявайте на дадени или написани от някого съвети.Леките бобови като нахут, боб - мунг, боб - мот са с прекрасни и много вкусни, полезни кълнове.А ядките, когато ги накиснем във водата остава йодът.Така е при орехи, бадеми.Аз не изхвърлям тази вода.В нея се съдържа йод.И накисвам ядките за по - лесно за едно и също време - 4 - 6 - 8 часа.Зърнени и бобови - винаги 12 часа.Опитът е най - добрият учител според мен и четенето на различна литература по въпроса.Защото не всичко , което се пише е пълната истина.
Поздрави !

gabrielatsulin каза...

За мен беше интересно да прочета. Не съм правила кълнове, но често купувам готови за добавка към салатите.
Относно постните ти рецепти, и най - вече тези за десерти - неуморима си! Поздравявам те за идейките ти и всички рецепти, които публикуваш.
Интересно ми беше да прочета, че има тиквен тахан. Не съм срещала до сега.
Ще потърся.
Поздрави и усмихнат пролетен последен ден от месец март!

Dani каза...

Пролетна картина!
Прегръдки, Дианка!

traiana каза...

Изглеждат страхотно и невероятно вкусно! Имам и същите хартийки:) Остава само да ги направя:)
Поздрави!

Люси каза...

Как обичам такива сурови десерти от ядки и семена, Динака! Твоите са както винаги като от пръстите на професионалист! Но ти си си такъв! Усмихнат и вдъхновен април, мила!

vesela каза...

Защо пък да не опитам, така красиво изглеждат:)

Мъх каза...

Изящни, винаги е така тук.
Прекрасна седмица ти желая, Дианка!