петък, 6 май 2016 г.

Гергьовден, Светли петък, Томина неделя

Тази година, безспорен апогей в дните на Светлата седмица след Великден,  
винаги на 6 май, е големият празник на 
Свети Георги Победоносец:


Фануилската чудотворна икона на Св. Георги Победоносец
в Светогорския монастир Зограф XIII-XIV в.   
Посветен на един от най-почитаните светци Свети Георги Победоносец,  заедно с Великден  е считан за най-големият пролетен празник,и се нарича Зелен Георги (или Цветен Георги). Свети Великомъченик, Победоносец и Чудотворец Георги  
Светъл Божи ден Гергьовден!

В народния календар  празникът Георгьовден се отбелязва по три различни начина...

На Гергьовден още преди изгрев слънце, се закичват вратите със здравец, цъфнала клонка от плодно дръвче и люляк за здраве. Зелинината остава по вратите, докато изсъхне. Това се прави за здраве, щастие и берекет през годината.. 
Имен ден празнуват Георги, Гергана, Галин, Галя, Галина, Гана, Ганчо, Ганка, Гиргин, Гиргина, Гинка, Гюро, Гюрга.


Тази година, в петъка на Светлата седмица след Великден,
  отбелязваме и един от най-хубавите празници на Божията Майка, 
когато се почита чудотворната икона на 
Света Богородица "Живоносен източник".



Светли петък /"умни петък"/ - В петъка на Светлата седмица, не случайно наречена така, бидейки все още в тържеството на Христовото Възкресение се възпява и Божията майка, като “живоприемен и живоносен Източник”. Празникът е известен и като Животоприемен източник и има своя икона. Върху нея, наред с лика на Божията майка, е изобразено аязмото на манастира в цариградския квартал Валукли. Многобройни са нейните свети икони, многобройни са и изворите, чрез които тя върши чудеса на състрадание и милост към болни и немощни и така показва на света, че тя самата, вечно жива, приема и носи живот на всички, които разтварят сърцата си за нея. Измежду тези многобройни извори особено известен с чудотворствата на Богоматер е един, който се намира в местността Балаклий край Цариград /„Балаклъ“ — Рибята черква/. Над този извор се извисява величествен храм в чест на света Богородица, известен през вековете с името “Живоприемен и живоносен Източник”. Поучителна трогателна е историята на този храм, историята на извора под него - може да се прочете тук, както и молитва.



На този ден имен ден празнуват: Живко, Живка ЖИBKO - жизнeн (славянски)
 
Седмицата приключва с Томина неделя , защото завършва с втората пасха в неделя. В този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Своите ученици, между които бил и Апостол Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.

 Честити, светли и благословени празнични дни!

3 коментара:

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Честити Празници, Дианче! Да сте здрави и благословени!

Elena Dimitrova каза...

Честити и благословени празници Дианка !Живот и здраве, благоденствие и мир !

di_ani каза...


Благодаря ви Снежи, Елена,
Честит и благословени празнични дни,
здраве, пролетно настроение и много щастие, Диана