сряда, 29 юни 2016 г.

Петровден - празник на Христовите апостоли Петър и Павел

Денят е сред най-почитаните летни празници в традициите ни - на светите равноапостоли Петър и Павел. Всяка година на 29 и 30 юни Светата църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители.


Наречени са още "стълбове на православната вяра", трудили са се за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот. Тържествена служба в прослава на светите апостоли Петър и Павел се извършва още от древността на 29 юни и на 30 юни (12 юли по стар стил) Събор на светите дванадесет апостоли, с особена прослава на ап. Павел. 

                          Свети апостол Павел                                  Свети апостол Петър

Според схващанията в народния календар, на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. С Петровден завършва и Петровския пост, по традиция се отговява с варено тазгодишно пиле и празнични погачки. "Ако 29 юни, празника на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък, се разрешава риба, а ако 30 юни съвпадне със сряда или петък, се разрешава само да се яде постна храна с олио и вино." В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи за здраве.
Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.
Празнуват носещите имена:
Петър, Павел, Петьо, Петрана, Петранка, Пепа, Петя, Полина, Павлин, Павлина, Павлета, Кремена, Камен, Пейо, Пенка, Пенчо,Пламен


Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли , за народа това е Петровден, а следващия ден - 30 юни, по църковному - Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.


А след тези празници на 1 юли отбелязваме деня на Свети Безсребреници Козма и Дамян. Това е църковен празник влязъл в народния календар с името "Свети Врач" в памет на двамата братя Козма и Дамян, които се заели да изучават целебните свойства на различните билки и се прочули като лечители. Много предания разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата - да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това.
На същата дата Българската православна църква празнува и едно от значимите събития в духовната история на България - връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител.


Втората Неделя след Петдесетница, тази година на 3 юли, е уникален православен празник - Денят на Всички български светии. На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци, които са били хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава.
И още празници през юли:

Хубави, слънчеви и честити празнични дни!

3 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
Честит празник ! Здраве и благодат за всички именници ! Светите Апостоли трябва да са един пример за нас за обръщане към вярата и Православието на целия ни народ.За жалост в страната ни нахлуха много и различни лъжеучения, които са заблуда за народа.Голяма част от хората вярват в прераждането, кремирането на мъртвите, минали животи и т.н., които са отречени от Светите отци като ерес т.е. неистина.Затова народът ни трябва отново да се обърне към вярата на предците ни, която не е тази на Дънов, Ванга или някой друг.По - силна и по - истинска вяра от Православието не съществува по цялата земя.Чудотворни изцеления чрез светите мощи и неръкотворните икони стават и сега.Стига истински да вярва и да се моли от чисто сърце човек.
Поздрави !

Екатерина каза...

Да са живи и здрави имениците! Честит Петровден, Дианка!

Иглика каза...

Честит празник, Дианка!