неделя, 31 юли 2016 г.

Богородичен пост 2016

От понеделник, 1 август тази година, започва двуседмичният Богородичен,  
 Успенски пост в чест на Пресвета Богородица - Успение Богородично на 15 август.


Богородичният пост е един от четирите големи поста в годината. Установен е от Църквата като време на духовна подготовка за честване празника Успение Богородично. Православната Църква отдава дължимата почит на Божията Майка, като тържествено празнува както деня на нейното рождение (Рождество Богородично – 8 септември) така и блажената й кончина (Успение Богородично – 15 август), която тя нарича не смърт, а „успение”, т.е блажено заспиване. 


Успението на Пресвета Богородица е един от 12-те големи празници в българския православен календар, отбелязван от християнската църква на 15 август и наричан още Голяма Богородица. Макар точната дата на възникването му да е неизвестна, той е един от най-древните Богородични празници

През Богородичния пост, постът се състои в ядене само на растителна храна с олио - отказ от блажни храни /месо, мляко, яйца и техните производни продукти/, но някои устави са по-строги -през целия пост не се употребява вино и елей (олио, зехтин) с изключение на събота и неделя. “ Това е само едната страна на поста – телесният пост, който сам по себе си е недостатъчен без духовен пост. Счита се, че постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.”

 В средата на Богородичните пости,
на 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници Преображение Господне или Сотировден.


Според евангелията (Мат.17:1-13; Марк 9:1-9; Лук.9:28-36) Исус Христос, Петър, Яков и Йоан се качват на планина и там Исус се преобразява пред тях: „...лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина.“
 "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение, Него слушайте!" (Матей 17:5)
Църквата чества деня на Преображението Господне като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.  
 Вярва се, че в полунощ срещу празника небето се отваря и Господ се явява в сияйна светлина. Ако човек е буден, в този миг може да си пожелае всичко и то се сбъдва.  


Леки и спокойни...

1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
леки и мирни пости.Успението на Божията майка, както и всички празници, посветени на Нея са едни от най - хубавите, най - ценните за Православието празници.Божията майка притежава много и ценни добродетели, най - красивата и най - смирена жена на земята.Тя е закичена с венец от Бога, нейното сърце е наситено с благодат и по нейните молитви се сбъдват много наши желания.
Поздрави !