четвъртък, 12 януари 2017 г.

Маковите хапки бейгъли на Анна ОлсънЕдно предложение от кухнята на звездите ... Маковите хапки бейгъли на Анна Олсън /Anna Olson's Easy Poppy Seed Bagel Bites/. Знаменитата канадска сладкарка няма нужда от специално представяне - благодарение на ФИЕСТА ТВ, нейния личен сайт, новата и книга Bake With Anna Olson, може да се открие подходяща рецепта за всеки повод и вкус, като приготвянето им е подчинено на точна и прецизна, лесна за следване технология. Споделяйки максимата, че една от най-сигурните терапии срещу униние и лошо настроение е похапването на сладки неща, вдъхновено ни напомня всичко онова, което обичаме в сладкишите – аромата, сладостта, връщането към детските спомени и най-вече усещането за празник. Анна Олсън предлага много домашни рецепти – от онези, предавани от майка на дъщеря и маковите бейгъли хапки са точно такъв тип. Характерна особеност на тази идея е, че за разлика от обикновените гевреци, които първо се варят, тези хапки за начало са изпечени и след това омекотени в горещ сироп с маково семе. И без заливка, питките са мекички и вкусни, а с топинга получават лек сладък нюанс, без да доминира - чудесни самостоятелни, към чаша чай или комбинирани с пушена сьомга, както предлага Анна Олсън. Избрах съчетание с горгонзола долче и свежи малини.


Маковите хапки бейгъли на Анна Олсън

Продукти:
   1 ч.чаша прясно мляко
    ½  ч.чаша безсолно масло
    1 яйце
    ¼  ч.чаша захар
    1 ½  ч.л. инстантна мая
    3 ½  ч.чаши брашно
    ½  ч. л.  сол
   Топинг:*
    2 с. л. маково семе
    ½  ч.чаша мляко
    ¼  ч.чаша захар
    1 с.л. масло
* количеството може да се удвои
   1 ч.чаша =240мл.
Технология за приготвяне онагледена в стъпки:
Затопля се маслото с млякото до разтопяване и леко загряване /телесна температура/. Смесват се яйцето, със захарта, маята, брашното и солта и към тях се налива затопленото мляко с разтопено масло. Замесва се г;ласко и еластично тесто, което се прехвърля в намазнена купа, покрива се с найлон и оставя около 1 час да втасва. Преди употреба се прехвърля върху набрашнен плот за работа и разделя на 4 части. По инструкциите от оригиналната рецепта, всяка една част се оформя на фитил с дължина около 30 см., от който се се режат шайби /около 2.5 см.; 1 "/ и овалват като малки топчета.  Опитах и вариант, директно да късам парчета от тестото, които да оформям като топки, с големината на орех. Получените топчета се подреждат в тава, покрита с пекарска хартия на разстояние едно от друго, покриват се с кухненска кърпа и оставят още 15 минути за второ втасване.
Фурната се загрява на 175С и втасалите вече топчета се пекат за около 15-20 минути, до златисто.
    Докато хапките се пекат, се подготвя и маковият млечен топинг:
В касеролка се налива млякото и добавя маковото семе, като на средна температура се оставя да заври. Следват захарта и маслото, които се смесват само докато се  разтворят.
Изпечените бейгъл хапки се изваждат от фурната и още топли се прехвърлят в купа, където се заливат с  малко от топинга. Изваждат се и оставят върху решетка да се охладят напълно.


Вече споменах, че и без заливката питките са мекички и вкусни – леко сладък нюанс, без да доминира.Анна Олсън предлага комбиниране с пушена сьомга, но аз избрах горгонзола долче и свежи зимни малини /от Метро/.


По -близък план


Опитайте…

6 коментара:

Iliana каза...

Много интересна рецепта и технология предлагаш, Дианка.
Няма как да не ми се прииска да ги опитам :)
Поздрави,
Илиана

Dani каза...

Божествени хапки, Дианка!
Прегръдки!

pep-4o каза...

Дръпвам си една питчица :) Обожавам питки с мак, а твоите са много апетитни, Диди!
Поздрави и хубави почивни дни!

vesela каза...

Ама че интересна рецепта...а и съчетание...
Дамата не ми е позната, по причина че не гледам тази телевизия. Но теб те следя изкъсо:))

traiana каза...

Разкошни малки хапчици, няма да стигнат:) Поздрави, Дианка!

di_ani каза...

Илианка,
Дани,
Пепи,
Весе,
Траянче,
благодаря, ви дами и се радвам,
че тези ароматни малки хапки ви допадат, вкусни и без топинг.
Поздрави за вас, спокойни, вдъхновени и топли зимни дни.