неделя, 8 април 2018 г.

Благословен, честит и светъл Великден!

Христос воскресе! Воистина воскресе!  

Христос воскресе из мертвих,
смертию смерт поправ и сущим во гробех живот даровав.  
Христос възкръсна от мъртвите, 
със смъртта смъртта победи и на нас ни дарува живот вечен.
 
Христос воскресе! 


Небето и земята ликуват. В утрото на Пасха отново присъединяваме молитви към ангелския хор, за да възпеем всички, заедно с цялото творение, деня на живота!
Да въздадем благодарност, "да се зарадваме и да се развеселим" (Пс. 117:24) в деня, когато Христос Бог ни преведе от смърт към живот.


Първата седмица след Възкресение Христово е наречена Светлата седмица, защото възкресението на Иисус Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци. В църковния календар всеки от дните до следващата неделя – Томина неделя, е записан като Светъл. Тя се нарича още празна, заради забраната да се работи каквото и да е работа , както и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото възкресение.


В дните на Светлата седмица се благославят Божията майка и светите апостоли: в Светли понеделник - светите Апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.

 
И тази година, в петъка на Светлата седмица след Великден, се отбелязва един от най-хубавите празници на Божията Майка, и се почита чудотворната икона на 


В Светлата седмица славим Христовото Възкресение
Идеята на Създателя, според християнството, не е да накара човека да страда и да живее в този болезнен и смъртен свят, а да се радва във вечността.

Харесах това послание от неизвестен автор: 

На този Великден, простете на някого. 
Кажете на някого, че го обичате. Запалете светлината в себе си...

Честито Възкресение Христово!


На най-светлия християнски празник да си пожелаем здраве,


мир, любов и светлина в сърцата, радост, благоденствие и щастие в домовете ни!

Благословен и светъл Великден!

5 коментара:

Dani каза...

Воистина Воскресе!
Здраве и благоденствие в дома ти, Дианка.
Светлина в душите!

Екатерина каза...

Прекрасни жълти яйчица, чудесна празнична публикация! Христос Воскресе! Нека светлината на Неговото Воскресение озари живота ни! Много здраве и благополучие, мир и разбирателство! Прегръдки!

pep-4o каза...

Светъл Великден, Диди!
Здраве, късмет и благополучие в твоето семейство да има!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце,мили дами:
Дани,
Кате,
Пепи,
Честито Възкресение Христово,
Светли и благословени Великденски празници!
Здраве, мир и светлина, много радост и благоденствие!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
в дните на Светлата седмица от сърце пожелавам на цялото ти семейство здраве, мир в сърцата и душите и светли празнични дни ! Нека светлината на Възкресението ни напомня,че човек е създаден за вечен живот и може да го постигне стига сам да пожелае да живее в съгласие с всичко, което Бог е сътворил за добро.Нека работим усилено за Бога и няма да останем в нужда.
Светъл и благословен Великден !