Неярката окраска и слабо изразеният вкус често незаслужено изместват тиквичките на заден план. Но не винаги … Диетолозите направо« свалят шапка» на тиквичките. Освен, че в тях има много калий (до 238 мг на 100г), има и натрий, калций, магнезий, фосфор, мед и желязо, набор от органични киселини, витамини С, В1, В2, а пропорциите между натрия и калия са практически идеални (1:100). А ако говорим за килокалории, то в 100 грама пресни тиквички има само 27 ккал.
В сезона на крехките тиквички един вариант на печени тиквички на фурна, с предварително потапяне в кисело мляко -
хрупкави отвън и сочни отвътре.
хрупкави отвън и сочни отвътре.
Панирани тиквички на фурна
3 средни по дължина крехки тиквички
Паста:
1 чаша маслено кисело мляко
1 ч.л. фина горчица
чесън на прах и сол на вкус
Панировка:
½ ч.ч.чаша галета
½ ч.ч. картофени люспи
1 с.л. пармезан
1 к.л. чесън на прах
1 к.л. сух копър
1 к.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Тиквичките се нарязват по дължина на осминки, потапят се в пастата,
после в панировката, която трябва да полепне хубаво.
Подреждат се на един ред едно до друго в намазнена тава,
поливат се със струйка зехтин.
Пекат се в предварително загрята фурна 200 -220 °С за около 30-40 мин.
до омекване на тиквичките според вкуса.
7 коментара:
здравейте ,следя с интерес вашия блог-в тази рецепта какво имате пред вид за картофени люспи-чипс ли е или нещо друго
Дани,
благодаря Ви за интереса.
Използваното картофено пюре е по- едро гранулирано - като малки люспици.
Това дава възможност за по - голяма обемност на панировката - "рошавост'.
В оригиналната рецепта е само с галета, но с този вид картофено пюре вкусът се обогатява допълнително.
Поздрави
Диана
СТРАХОТНА РЕЦЕПТА! ПОЗДРАВЛЕНИЯ! ТОКУ ЩО ИЗПРОБВАХ РЕЦЕПТАТА И МНОГО СЪМ ДОВОЛНА. ЦЯЛОТО МИ СЕМЕЙСТВО ГИ ХАРЕСА!!!
Дани,
аз Ви благодаря за доверието.
Много се радвам, че сте доволна - вие и вашето семейство. Това е най-важната част от една кулинарна рецепта.
Поздрав и усмихнат ден, Диана
Направих ги :) Много са хубави :)
Благодаря!
Дианка,тези тиквички са ни любими отдавна,но чак сега разпознах снимките в блога ти,защото не си бях записала автора.Чудни стават,дъщеря ми много ги обича!
Благодаря за рецептата!
Сърдечни поздрави!
Илианка,
Еликсир, благодаря ви!
Много се радвам, че тази идея ви допада.
Поздрави и хубави празници, Диана
Публикуване на коментар