Зеленият фасул често е подценяван в приготвянето на предяствия и салати, освен в класическата салата Никозия. В зеления боб (шушулките и семената) се съдържат по-малко белтъчини и въглехидрати, но повече витамини от група В и С.(С, РР, В1 и В2). Освен това, този зеленчук съдържа комплекс от незаменими аминокиселини и целулоза. Макар, че има над 130 сорта, предпочитам цилиндричния - наричан френски или плоския жълт. Една идея за лятна салата.
Салата от зелен фасул с репички и прошуто
Продукти:
1/2 кг. зелен боб/използвах жълт/
1 връзка репички
няколко резена прошуто
листа пресен босилек /стрък копър
Дресинг:
1 с.л. дижонска горчица
3 с.л. сладко вино / в оригинал е Шери/
1 с.л. нарязан лук
1 с.л. нарязан копър
3 с.л. зехтин
1 с.л. пармезан
Бобът се почиства и нарязва по желание. Сварява се в безсолна вода до желаната степен на омекване /времето зависи и от неговата зрялост/.
Отцежда се и охлажда. Репичките се нарязват фино.
Подготвя се дресингът, чрез разбиване на съставките. Ако липсва сладко сухо вино, се добавя мед или захар.
Съставките се обединяват и заливат с десинга. Поръсва се с пармезан по желание.
Оформлението може да бъде различно.
Сервира се веднага.
Семпло, лятно, цветно и свежо. Опитайте...
9 коментара:
Дианка, супер е!
Толкова ми допадат тези твои леки ястия, предястия и салатки, че се улавям да ставам повтенлива ;)
Непременно ще си направя и таз рецепта! Поздравления! :)
Слънчев, прекрасен уикенд ти желая!
Целувки!
Дианка, наистина е цветно и свежо,
и бих добавила- нестандартно, поднесено с много финес :)
Не съм опитвала зелен боб, извън стандартното готвене,
а съм чела и за паниран зелен боб.
Иначе и аз харесвам цилиндричния и жълтия!
Прегръдки и усмихнат уикенд!
в тази тъмна чиния изглежда страхотно!
Ди, вълшебница си!
Истинска наслада за очите си сътворила.
Интересна комбинация между боб, репички и прошуто. Всичките ми допадат, така че и салатката от тях също.
Спокойна съботна вечер :)
Много атрактивна и необичайна комбинация,любопитна съм как ли е на вкус:)
Хубава съботна вечер и слънчева неделя,Дианка!
:-)
Дианка, обожавам финеса, с който поднасяш храната... Човек да се чуди да яде ли, да я съзерцава ли...
Прекрасно е!
Прегръдка от мен :)
Диди, това е поредното интересно, вкусно и красиво предложение. Винаги откривам нещо оригинално при теб и честно казаноq с нетърпение чакам всяка следваща публикация, за да надникна с удоволствие в твоята кухня :)
Да си жива и здрава и все така изпълнена с прекрасни идеи!
Хубава идваща седмица от мен!
P.S. С голяма симпатия искам да ти предам една награда, моля надникни при мен. Прегръдка!
Чудесна рецепта и много красиви снимки:)
Много интересно ми звучи тази комбинация ще пробвам задъ;жително.
Последните ти рецепти са фантастични сядам да чета, че съм изпуснала много съблазнителни неща от теб
Приеми моите аплодисменти !
Приятни почивни дни
Ирма,
много ме радват твоите визити, а също така - одобрението и кометарите. Дано ти допадне.
Благодаря,
хубава и усмихната нова седмица, Диана
Дани,
Благодаря ти!
Наистина е по-различно от традиционните начини на приготвяне. Въпрос на нагласа, горчичния дресинг му приляга.
Хубава и усмихната нова седмица, Диана
Емилия,
зеленият боб би изглеждал още по-контрастно.
Благодаря, поздрав ,Диана
Ина, много мила - както винаги!
Благодаря ти, от сърце,
много ще се радвам тази комбинация да ти допадне.
Прегръдки и усмивки, Диана
Диди,
благодаря ти!
Хареса ни. За мен е свежо и балансирано като вкус и структура, но е въпрос на възприятия.
Поздрав и усмихнато лято, Диана
Зори,
благодаря много!
Лесно се разбърква и не е проблем за консумиране. Аз харесвам повече репички, някои - прошуто. Така вариантите се самоопределят.
Поздрав, усмихната и слънчева седмица, Диана
Лети,
благодаря за хубавите думи и приятелско отношение. Симпатията е взаимна и аз с удоволствие идвам при теб -
не само, когато ще имам награда.
Поздрав, вдъхновение и много усмивки, Диана
Вики,
благодаря за топлите думи, но още повече се радвам, че желание и вдъхновение идват най-сетне при теб.
Гореща прегръдка и успешна седмица, Диана
Публикуване на коментар