неделя, 11 юли 2010 г.

На гости ...

Пред активния отпускарски сезон подготвях старателно тази публикация. Оказа се, приятно, но по-трудоемко, отколкото предполагах. С нея искам да благодаря на блоговитите кулинарни приятели. Вярвам и се убедих, че отговорността при публикуването на рецепти е от особена важност и се споделя от кулинарните блогове. Щастлива съм, че успях да приготвя много вкусни неща по идеи от тези, с които контактувам, харесвам и споделям. С някои се познаваме /Дими, Илианка, Йоли, Пепи, Мария, Вики, Мими/ отдавна, често съм изпробвала и наслаждавала на техни ястия и десерти.

Благодаря на всички ви!
С интерес ще продължа да следя вашите предложения.
Желая ви вдъхновение, творчески идеи и вкусни рецепти.


Оформлението и подборът нямат хронологична или друга закономерност, избрала съм последно приготвените. Идеята ми е, да правя такива публикации, като няма да повтарям рецептите, а да посочвам линк и евентуални мои коментари. Някои са изпълнени дословно, други с малки изменения, вкусови или технологични. Ето първите:

Шоколадов сладкиш с кайсии
/Torta con cioccolato e albicocche al caramello и
Negresa ciocolatoasa cu-caise/



Малко изменение от мен -
добавих пресни череши, изпекох повече и глазирах с кайсиев конфитюр.
/Превод на рецептата на български има в коментарите под публикацията/


Чудесен е, много подходящ за сезона. Прекрасни са и блоговете на Stefania и Dana. Разгледайте ги!
Благодаря Stefania, Dana!
Thanks Stefania, Dana, great recipe and fresh taste!


Тези хапки са сборни. Исках да направя фините Крекери с чедър по рецептата на Ина, но не успях да си подсигуря сирене чедър. Спомних си за Пикантни кашкавалени хапки в блога на Пепи, които бяха в близък цвят. И не само това - оказаха се със сходни продукти и пропорции. Комбинирах от двете и резултатът е превъзходен. Задължително е охлаждането на тестото, което ще осигури въздушност на хапките.



Ина, Пепи, Благодаря ви! Знаете, че са страхотни



Горещо ги препоръчвам, а аз скоро ще опитам и с чедър.

Близки в този цвят /и малко препържени от мен/, са Ароматните панирани сиренца, по идея на Тони!


Използвах микс от ядки - орехи, бадеми и лешници, аромати на риган, мащарка и босилек.


Гарнирах с ароматно соте от джанки и розови череши. Чудесна комбинация на вкусове.
Благодаря, Тони! Идеята ти е страхотна!

Следва италианското изкушение във вид на Торта салата - от сирене, домати и маслена подложка, предложено от Лети!.


Имах микс от сирена и пресни подправки, които обединих в общ пълнеж. Използвах маслено тесто, с което напълних тарталетки. Доматите обелих и гарнирах с прясна смокиня.


Свежо, лятно, колоритно, вкусно - Благодаря, Лети!

Започнах с десерт, логично е и да завърша. Също шоколадов, също с плод - Шоколадов десерт с вишни, с който ни изкушаваше Дани.


Направих го в индивидуални формички и замених вишните, естествено с ...череши. Залях със сироп и гранирах с хубав сладолед, както препоръчва тя.


Класическа комбинация, степента на изпичане зависи от желанието, заливането със сироп - също, но вкусът е гарантиран. Благодаря, Дани!

Оставих за накрая - лек и нежен крем с ароматни череши, това е елегантният Крем „Ванилия” с череши в марсала на Зори. В основата под кремчето подложих натрошен шоколадов блат. Сервирах и още от черешките.


Замених марсалата с черешов ликьор и вино. Хубавото е, че остава идеята за оригинал, ще се повтори!


Неустоимо предложение за ефирно усещане. Благодаря ти, Зори!

Пак ще напиша - това са последно приготвените от мен.
Убедена съм, че ще има и още, и че ще бъде вкусно!
Благодаря ви!
Хубаво и усмихнато лято, Диана

21 коментара:

Cool Chic Style Fashion каза...

Sono contenta che ti sia piaciuta la mia torta di cioccolato ed albicocche dove Dana ha preso l'ispirazione come segnala alla fine del suo post
link :
http://coolchicstyleconfidential.blogspot.com/2010/06/cioccolato-ed-albicocche-in-festa.html

Еoc каза...

Дианка, поздравления! Всичко е така изкусително!
Благодаря ти, че ми се довери :) Аз пък ще ползвам твоята идея за блата в един крем, който съм замислила :)
Слънчево и пълно с приятни емоции лято ти пожелавам :)

pep-4o каза...

Хубаво лято и на теб, Дианка и много, много усмивки!
Ще чакам с нетърпение завръщането ти :)
Прегръдка от мен :-)

Dani каза...

Дианка,
най- сърдечни поздравления от мен!
Невероятна си : не само като изключителен кулинар и естет,
но и като човек, който обръща индивидуално внимание на всеки, оставил коментар в твоя блог!

Радвам се, че избра това "мое щоколадово " изкушение :)
Надявам се да ви е доставило удоволствие!
Пожелавам ти от сърце едно прекрасно лято :)
Много усмивки и настроение!

di_ani каза...

Зори, аз ти благодаря!
Удоволствието бе мое, задължително ще го опитам в оригинал.
Поздрав и хубава нова седмица, Диана

Stefania,
Thanks for the great recipe
and added a link to your original.
Greetings, Diana

А, Пепи...
рано ми е още, макар че не пиша много. Имах предвид, идването като цяло на активния отпускарски сезон и желаниято ми да ви благодаря преди вашите отпуски.
Поздрав и усмихнато лято, Диана

Lety каза...

Диди, накара ме да се усмихна!
Всичко, което си приготвила е поднесено с много финес, точно в твой стил. Много, много се радвам, че идеята за "Торта салатата" ти е харесала, ти си я интерпретирала прекрасно...
Прегръдка и пожелание за слънчево и изпълнено с вълшебни мигове лято!

fedora каза...

Ох, Ди... прелест!
Поднасяш всичко с много стил и любов!
Прекрасни презентации и снимки, а и със сигурност изкусителни аромати са се носили от тези художествени кулинарни творения.
Истинска фея си!
Слънчено и много цветно лято: Ина

di_ani каза...

Дани,
много ти благодаря -
за отношението, което ме кара да те чувствам близка.А това, което си написала, сякаш визираш и себе си.
Благодаря и за шоколадовото изкушение, което ще влезе в списъка на нашите харесвани рецепти.
Сърдечна прегръдка и усмихнато лято, Диана

Лети,
благодаря от сърце!
Аз бях впечатлена от твоята италианска любов и очаквах нещо вкусно. Получи се изключително вкусно,а варинтите са много и въпрос на избор.
Благодаря, поздрав и усмихнато лято, Диана

Ина,
винаги успяваш да напишеш топли и сърдечни коментари.
Благодаря,
убедена съм, че твоята позитивност и лъчезарност се връщат с огромна сила при теб!
Много щастие и усмихнато лято, Диана

Just V. каза...

Разкош. Думите бледнеят! :)
А първият сладкиш - шоколадов сладкиш с кайсии... истинско Вълшебство!
Сега е време да се връщам към реалността :D Малко ще ми е трудно, но се налага :D

Много усмивки от мен,
Вили

sofi каза...

Дианка, благодаря ти за удоволствието, което ни представяш с твоя блог.Няма да повтарям думите,с които другите са изразили възхищението си, защото те всичко са написали. Може и смешно да е , но моля те рецептата на първия сладкиш "Шоколадов сладкиш с кайсии" /не я откривам на български/.

fimere каза...

un vrai festin
et régal et pour les yeux et pour les papilles
un grand bravo
bonne soirée

Dimitrana S. каза...

Удоволствие за сетивата е всяко посещение в блога ти, Диани! Но и огромно изкушение, също и предизвикателство :-D

Поздрави сърдечни от мен, мила, с пожелание за здраве и късмет, още много вдъхновение и все така прекрасни реализации в кухнята :-)))

fedora каза...

Ди, една молба имам. Може ли да публикуваш (когато имаш време) твоите варианти на рецептите.
Иска ми се да приготвя на малчо някои нещица, а твоите модификайции, например на шоколадовия сладкиш и соленките изглеждат убийствено!

Благодаря предварително и те прегръщам :)

Andrea каза...

Everything looks just perfect. :)

emilia каза...

Диана,
бих искала да ти препоръчам романа на Виргиния Захариева, който вчера вечерта си купих. Възможно е вече да го знаеш, но ако не е така, сигурна съм, ще те изненада. "9 зайци" е заглавието му и към него е вмъкната една книжка бебче с рецепти, които ги има и в самия роман, както казва авторката "рецептите са герои в романа". Издаден е 2008 и мисля, че го има още в книжарниците.
Ще намериш няколко снимки от срещата снощи на доматена супа и "сандичи за след любов" в другия ми блог Altri amori. Колкото до книгата задължително трябва да си я купиш, това е първия български роман с рецепти, а и без тях романа щеше да не по-малко хубав. Хубаво лято, радвам се, че мога да ти предложа това четиво.

Станимира каза...

Диана, много хубаво сте похапвали и вие тази пролет! Чудесни предложения и така хубаво заснети! Браво, Диди, красиво и вкусно. Набелязвам си някои за правене. Поздрави и приятни летни дни :)

di_ani каза...

Вили, благодаря много!
Софи, благодаря ти!
Дими, много се радвам, благодаря!
Fimère,
Andrea,
Thanks a lot.
Thanks a lot.
These are recipes of my friends.
Hot recommend them.
Greetings and smile, Diana

Благодаря на всички ви -
много мили и топли думи!
Предложенията на момичетата от посочените блогове са страхотни. Горещо ги препоръчвам!
А имам и още много набелязани -
от тях и от много други...

Шоколадовият сладкищ с кайсии е разновидност на популярният обърнат, само че, плодът е по -малко и равномерно разпределен.
Нямах идея да публикувам рецепта. Ще я напиша в коментарите сега, като следващ.

Ина, мила
не успявам с времето - за соленките виж рецептата на Пепи, те са почти сходни. Ако искаш, да ти пиша на е:mail.

Емилия,
Сърдечно благодаря!Непремменно - вече я търсих!Книгата е изчерпана за интернет доставка - ако я намеря в някоя книжарница.
Ще погледна и другия ти блог - предполагам също толкова интересен и стойностен.
Прегръдка и усмихнато лято.
Поздрав и усмихнато лято, Диана

di_ani каза...

Нямах намерение да пиша и отделна публикация за шоколадовия сладкиш с кайсии. Ще го направя с ананас и тогава може би…Това е вариант на познатия обърнат сладкиш с кайсии, като всеки има своя рецепта. Мисля, че заедно с двата линка, ще можете да се справите, ако има проблем, пишете – ще помогна с удоволствие.
Ето и моя превод:

Шоколадов сладкиш с кайсии

150 гр брашно, 150 гр. захар, 120 гр. масло, 3 яйца, 6 супени лъжици неподсладено какао, настърган шоколад или шоколад капки , 200 гр. кисело мляко, един бакпулвер, щипка сол, 12 кайсии половинки, 2-3 супени лъжици кафява захар, масло за намазване.

Правоъгълна тава /21х27 см/ се намазва с масло и поръсва с кафявата захар. Поставят се кайсиевите половинки с отвора надолу на разстояние около 1 см. една от друга.
Тестото се подготвя, чрез разбиване на маслото със захарта, след това жълтъците един по един. Смесват се брашно с какао и бакпулвер. Добавят се към общата смес, след това и киселото мляко. Разбиват се белтъците на сняг със щипка сол и лъжица по лъжица се прибавят към тестото. Внимателно се обединява общата смес, за да не спадне обема.
Фурната се загрява на 180С.

Първоначално тестото се поставя около кайсиевите половинки, наливах с лъжица, след това – на части върху всяка една. Целта е, да не се разместят.
Пече се 35 мин. Препоръката е, да не се препича, но е въпрос на вкус. Изважда се от фурната, изчаква се да се охлади и обръща.
Разрязва се, след пълното му изстиване на квадрати, около всяка кайсиева половинка.
Глазира се по желание с още конфитюр. Аз бях добавила и нарязани пресни череши.

http://dana2dor.blogspot.com/2010/06/negresa-ciocolatoasa-cu-caise.html
http://coolchicstyleconfidential.blogspot.com/2010/06/cioccolato-ed-albicocche-in-festa.html

Поздрав и много усмивки, Диана

sofi каза...

Дианка, благодаря ти за отзивчивостта и за рецептата.Надявам се и моя да стане толкова красив и изкусителен.
Още веднъж благодаря и не спирай да ни радваш с красиви и вкусни рецепти.

fedora каза...

Благодаря, Ди!
Ще видя какво ще измайсторя :)
Слънчев и усмихнат ден: Ина

П.П. Извинявам се за правописната грешка в предишния пост.

di_ani каза...

Благодаря, Софи!
Ще се радвам, този десерт да ти хареса. Убедена съм, че юе бъде изкусителен и красив в контрастните си цветове и аромати.
Поздрав и усмихнат ден, Диана

Ина, мила,
рецептата съм я написала по-горе в поле за коментар. Ти правиш фантастични неща, така, че не само ще измайсториш нещо, а ще бъде и прекрасно!
Прегръдки и усмихнат ден, Диана