Пред активния отпускарски сезон подготвях старателно тази публикация. Оказа се, приятно, но по-трудоемко, отколкото предполагах. С нея искам да благодаря на блоговитите кулинарни приятели. Вярвам и се убедих, че отговорността при публикуването на рецепти е от особена важност и се споделя от кулинарните блогове. Щастлива съм, че успях да приготвя много вкусни неща по идеи от тези, с които контактувам, харесвам и споделям. С някои се познаваме /Дими, Илианка, Йоли, Пепи, Мария, Вики, Мими/ отдавна, често съм изпробвала и наслаждавала на техни ястия и десерти.
Благодаря на всички ви!
С интерес ще продължа да следя вашите предложения.
Желая ви вдъхновение, творчески идеи и вкусни рецепти.
Оформлението и подборът нямат хронологична или друга закономерност, избрала съм последно приготвените. Идеята ми е, да правя такива публикации, като няма да повтарям рецептите, а да посочвам линк и евентуални мои коментари. Някои са изпълнени дословно, други с малки изменения, вкусови или технологични. Ето първите:
Шоколадов сладкиш с кайсии
/Torta con cioccolato e albicocche al caramello и
Negresa ciocolatoasa cu-caise/
Малко изменение от мен -
добавих пресни череши, изпекох повече и глазирах с кайсиев конфитюр.
/Превод на рецептата на български има в коментарите под публикацията/
Чудесен е, много подходящ за сезона. Прекрасни са и блоговете на Stefania и Dana. Разгледайте ги!
Благодаря Stefania, Dana!
Thanks Stefania, Dana, great recipe and fresh taste!
Тези хапки са сборни. Исках да направя фините Крекери с чедър по рецептата на Ина, но не успях да си подсигуря сирене чедър. Спомних си за Пикантни кашкавалени хапки в блога на Пепи, които бяха в близък цвят. И не само това - оказаха се със сходни продукти и пропорции. Комбинирах от двете и резултатът е превъзходен. Задължително е охлаждането на тестото, което ще осигури въздушност на хапките.
Ина, Пепи, Благодаря ви! Знаете, че са страхотни
Горещо ги препоръчвам, а аз скоро ще опитам и с чедър.
Близки в този цвят /и малко препържени от мен/, са Ароматните панирани сиренца, по идея на Тони!
Използвах микс от ядки - орехи, бадеми и лешници, аромати на риган, мащарка и босилек.
Гарнирах с ароматно соте от джанки и розови череши. Чудесна комбинация на вкусове.
Благодаря, Тони! Идеята ти е страхотна!
Следва италианското изкушение във вид на Торта салата - от сирене, домати и маслена подложка, предложено от Лети!.
Имах микс от сирена и пресни подправки, които обединих в общ пълнеж. Използвах маслено тесто, с което напълних тарталетки. Доматите обелих и гарнирах с прясна смокиня.
Свежо, лятно, колоритно, вкусно - Благодаря, Лети!
Започнах с десерт, логично е и да завърша. Също шоколадов, също с плод - Шоколадов десерт с вишни, с който ни изкушаваше Дани.
Направих го в индивидуални формички и замених вишните, естествено с ...череши. Залях със сироп и гранирах с хубав сладолед, както препоръчва тя.
Класическа комбинация, степента на изпичане зависи от желанието, заливането със сироп - също, но вкусът е гарантиран. Благодаря, Дани!
Оставих за накрая - лек и нежен крем с ароматни череши, това е елегантният Крем „Ванилия” с череши в марсала на Зори. В основата под кремчето подложих натрошен шоколадов блат. Сервирах и още от черешките.
Замених марсалата с черешов ликьор и вино. Хубавото е, че остава идеята за оригинал, ще се повтори!
Неустоимо предложение за ефирно усещане. Благодаря ти, Зори!
Пак ще напиша - това са последно приготвените от мен.
Убедена съм, че ще има и още, и че ще бъде вкусно!
Благодаря ви!
Хубаво и усмихнато лято, Диана
21 коментара:
Sono contenta che ti sia piaciuta la mia torta di cioccolato ed albicocche dove Dana ha preso l'ispirazione come segnala alla fine del suo post
link :
http://coolchicstyleconfidential.blogspot.com/2010/06/cioccolato-ed-albicocche-in-festa.html
Дианка, поздравления! Всичко е така изкусително!
Благодаря ти, че ми се довери :) Аз пък ще ползвам твоята идея за блата в един крем, който съм замислила :)
Слънчево и пълно с приятни емоции лято ти пожелавам :)
Хубаво лято и на теб, Дианка и много, много усмивки!
Ще чакам с нетърпение завръщането ти :)
Прегръдка от мен :-)
Дианка,
най- сърдечни поздравления от мен!
Невероятна си : не само като изключителен кулинар и естет,
но и като човек, който обръща индивидуално внимание на всеки, оставил коментар в твоя блог!
Радвам се, че избра това "мое щоколадово " изкушение :)
Надявам се да ви е доставило удоволствие!
Пожелавам ти от сърце едно прекрасно лято :)
Много усмивки и настроение!
Зори, аз ти благодаря!
Удоволствието бе мое, задължително ще го опитам в оригинал.
Поздрав и хубава нова седмица, Диана
Stefania,
Thanks for the great recipe
and added a link to your original.
Greetings, Diana
А, Пепи...
рано ми е още, макар че не пиша много. Имах предвид, идването като цяло на активния отпускарски сезон и желаниято ми да ви благодаря преди вашите отпуски.
Поздрав и усмихнато лято, Диана
Диди, накара ме да се усмихна!
Всичко, което си приготвила е поднесено с много финес, точно в твой стил. Много, много се радвам, че идеята за "Торта салатата" ти е харесала, ти си я интерпретирала прекрасно...
Прегръдка и пожелание за слънчево и изпълнено с вълшебни мигове лято!
Ох, Ди... прелест!
Поднасяш всичко с много стил и любов!
Прекрасни презентации и снимки, а и със сигурност изкусителни аромати са се носили от тези художествени кулинарни творения.
Истинска фея си!
Слънчено и много цветно лято: Ина
Дани,
много ти благодаря -
за отношението, което ме кара да те чувствам близка.А това, което си написала, сякаш визираш и себе си.
Благодаря и за шоколадовото изкушение, което ще влезе в списъка на нашите харесвани рецепти.
Сърдечна прегръдка и усмихнато лято, Диана
Лети,
благодаря от сърце!
Аз бях впечатлена от твоята италианска любов и очаквах нещо вкусно. Получи се изключително вкусно,а варинтите са много и въпрос на избор.
Благодаря, поздрав и усмихнато лято, Диана
Ина,
винаги успяваш да напишеш топли и сърдечни коментари.
Благодаря,
убедена съм, че твоята позитивност и лъчезарност се връщат с огромна сила при теб!
Много щастие и усмихнато лято, Диана
Разкош. Думите бледнеят! :)
А първият сладкиш - шоколадов сладкиш с кайсии... истинско Вълшебство!
Сега е време да се връщам към реалността :D Малко ще ми е трудно, но се налага :D
Много усмивки от мен,
Вили
Дианка, благодаря ти за удоволствието, което ни представяш с твоя блог.Няма да повтарям думите,с които другите са изразили възхищението си, защото те всичко са написали. Може и смешно да е , но моля те рецептата на първия сладкиш "Шоколадов сладкиш с кайсии" /не я откривам на български/.
un vrai festin
et régal et pour les yeux et pour les papilles
un grand bravo
bonne soirée
Удоволствие за сетивата е всяко посещение в блога ти, Диани! Но и огромно изкушение, също и предизвикателство :-D
Поздрави сърдечни от мен, мила, с пожелание за здраве и късмет, още много вдъхновение и все така прекрасни реализации в кухнята :-)))
Ди, една молба имам. Може ли да публикуваш (когато имаш време) твоите варианти на рецептите.
Иска ми се да приготвя на малчо някои нещица, а твоите модификайции, например на шоколадовия сладкиш и соленките изглеждат убийствено!
Благодаря предварително и те прегръщам :)
Everything looks just perfect. :)
Диана,
бих искала да ти препоръчам романа на Виргиния Захариева, който вчера вечерта си купих. Възможно е вече да го знаеш, но ако не е така, сигурна съм, ще те изненада. "9 зайци" е заглавието му и към него е вмъкната една книжка бебче с рецепти, които ги има и в самия роман, както казва авторката "рецептите са герои в романа". Издаден е 2008 и мисля, че го има още в книжарниците.
Ще намериш няколко снимки от срещата снощи на доматена супа и "сандичи за след любов" в другия ми блог Altri amori. Колкото до книгата задължително трябва да си я купиш, това е първия български роман с рецепти, а и без тях романа щеше да не по-малко хубав. Хубаво лято, радвам се, че мога да ти предложа това четиво.
Диана, много хубаво сте похапвали и вие тази пролет! Чудесни предложения и така хубаво заснети! Браво, Диди, красиво и вкусно. Набелязвам си някои за правене. Поздрави и приятни летни дни :)
Вили, благодаря много!
Софи, благодаря ти!
Дими, много се радвам, благодаря!
Fimère,
Andrea,
Thanks a lot.
Thanks a lot.
These are recipes of my friends.
Hot recommend them.
Greetings and smile, Diana
Благодаря на всички ви -
много мили и топли думи!
Предложенията на момичетата от посочените блогове са страхотни. Горещо ги препоръчвам!
А имам и още много набелязани -
от тях и от много други...
Шоколадовият сладкищ с кайсии е разновидност на популярният обърнат, само че, плодът е по -малко и равномерно разпределен.
Нямах идея да публикувам рецепта. Ще я напиша в коментарите сега, като следващ.
Ина, мила
не успявам с времето - за соленките виж рецептата на Пепи, те са почти сходни. Ако искаш, да ти пиша на е:mail.
Емилия,
Сърдечно благодаря!Непремменно - вече я търсих!Книгата е изчерпана за интернет доставка - ако я намеря в някоя книжарница.
Ще погледна и другия ти блог - предполагам също толкова интересен и стойностен.
Прегръдка и усмихнато лято.
Поздрав и усмихнато лято, Диана
Нямах намерение да пиша и отделна публикация за шоколадовия сладкиш с кайсии. Ще го направя с ананас и тогава може би…Това е вариант на познатия обърнат сладкиш с кайсии, като всеки има своя рецепта. Мисля, че заедно с двата линка, ще можете да се справите, ако има проблем, пишете – ще помогна с удоволствие.
Ето и моя превод:
Шоколадов сладкиш с кайсии
150 гр брашно, 150 гр. захар, 120 гр. масло, 3 яйца, 6 супени лъжици неподсладено какао, настърган шоколад или шоколад капки , 200 гр. кисело мляко, един бакпулвер, щипка сол, 12 кайсии половинки, 2-3 супени лъжици кафява захар, масло за намазване.
Правоъгълна тава /21х27 см/ се намазва с масло и поръсва с кафявата захар. Поставят се кайсиевите половинки с отвора надолу на разстояние около 1 см. една от друга.
Тестото се подготвя, чрез разбиване на маслото със захарта, след това жълтъците един по един. Смесват се брашно с какао и бакпулвер. Добавят се към общата смес, след това и киселото мляко. Разбиват се белтъците на сняг със щипка сол и лъжица по лъжица се прибавят към тестото. Внимателно се обединява общата смес, за да не спадне обема.
Фурната се загрява на 180С.
Първоначално тестото се поставя около кайсиевите половинки, наливах с лъжица, след това – на части върху всяка една. Целта е, да не се разместят.
Пече се 35 мин. Препоръката е, да не се препича, но е въпрос на вкус. Изважда се от фурната, изчаква се да се охлади и обръща.
Разрязва се, след пълното му изстиване на квадрати, около всяка кайсиева половинка.
Глазира се по желание с още конфитюр. Аз бях добавила и нарязани пресни череши.
http://dana2dor.blogspot.com/2010/06/negresa-ciocolatoasa-cu-caise.html
http://coolchicstyleconfidential.blogspot.com/2010/06/cioccolato-ed-albicocche-in-festa.html
Поздрав и много усмивки, Диана
Дианка, благодаря ти за отзивчивостта и за рецептата.Надявам се и моя да стане толкова красив и изкусителен.
Още веднъж благодаря и не спирай да ни радваш с красиви и вкусни рецепти.
Благодаря, Ди!
Ще видя какво ще измайсторя :)
Слънчев и усмихнат ден: Ина
П.П. Извинявам се за правописната грешка в предишния пост.
Благодаря, Софи!
Ще се радвам, този десерт да ти хареса. Убедена съм, че юе бъде изкусителен и красив в контрастните си цветове и аромати.
Поздрав и усмихнат ден, Диана
Ина, мила,
рецептата съм я написала по-горе в поле за коментар. Ти правиш фантастични неща, така, че не само ще измайсториш нещо, а ще бъде и прекрасно!
Прегръдки и усмихнат ден, Диана
Публикуване на коментар