понеделник, 26 юли 2010 г.

Шоколадова маркиза

След една натоварена седмица, нещо тонизиращо - сладко и шоколадово.
Шоколадова маркиза – това е класически френски десерт, популярен по-скоро като ресторантьорски, не само в Европа. По същество е шоколадов мус, но с по-плътен вкус и по-стегната структура. Може да се реже на порции, да се приготви предварително, позволява вариации за оформяне и сервиране. В повечето рецепти количеството на яйцата е значително повече, което го прави по-пухкав, но избрах по-лек вариант.


Шоколадова маркиза



Продукти:
340 гр. шоколад по избор, с по-голям % какао
225 гр. масло
2 яйца, с гарантиран пресен произход
1 с.л. коняк
¼ ч.чаша захар
Направих 1/2 доза

Бишкоти, аз комбинирах с готово пандишпанено руло от 200 гр.

Формата се подготвя, като дъното и стените на съда се облепят с фреш фолио. Около тях се подреждат бишкотите, или нарязаните тънки резени руло. Аз приспособих форма на триъгълна пирамида, като заимствах идеята за приспособлението от Geta, Благодаря!


Шоколадът и маслото се стопяват в купа на водна баня. Маха се от огъня. Разбъркват се добре жълтъците и към тях се прибавя малка част от стопения шоколад за уеднаквяване на температурата. След това към тях се излива цялото количество маслено -шоколадова смес. Разбърква се до хомогенизиране. Добавя се ароматизиращият алкохол.
Белтъците се разбиват на сняг и към тях се добавя захарта, разбиването продължава до твърди връхчета белтъчен сняг.
Към шоколадовата смес се прибавя лъжица по лъжица от белтъка * и внимателно се обръща /не разбива/ сместа. След общото хомогенизиране се излива в подготвената форма и оставя в хладилник за 24 часа.


При сервиране се обръща, маха се фолиото и гарнира по желание. Аз избрах разбита заквасена сметана и какаова глазура.


Глазура: /за 1 ч.чаша/
3 с.л. какао
3 с.л. заквасена сметана
3 с.л. захар
3 с.л. мед

1 с.л. олио
Разтопяват се сметаната с меда, добавят се разбърканите какао и захар. На слаб огън, без да завира се бърка до стопяване на захарта. Маха се от котлона и добавя олиото. Разбърква се до хомогенизиране и изчаква 10-на мин, да се охлади. Ако стегне много, отново леко се загрява. С получената глазура се декорира или залива десертът, както и гарнира при сервиране.


Още сладолед и плодово желе допълниха летния вкус на маркизата.



*Белтъците биха могли да се заменят с разбита сметана, така както правя при шоколадовия пастет. Може да се замрази и сервира като сладоледен десерт. В този случй се изважда 30-мин. преди сервиране, да отпусне и реже с влажен топъл нож. Моето допълнение - обвиващите ленти биха били чудесни от браунис тесто, напр. като при сладоледния браунис.
Оригиналната рецепта и видео тук. Опитайте...

20 коментара:

Еoc каза...

Дианка, прекрасно както винаги :) Божествено!
Може ли едно парченце и за мен :)
Прегръдка от мен и лека и усмихната нова седмица!

di_ani каза...

Зори, благодаря ти!
С удоволствие,
разменям с парченце от твоя плодов сладкиш с домашна извара.
Поздрав, прегръдка и усмихната нова седмица, Диана

Краси каза...

Направо съвършенство!С удоволствие бих си хапнала ...
Успешна седмица и усмивки! :))

Dani каза...

Дианка,
много нежен сервиз :)
А идеята е много вкусна и подреждането оригинално!
И мнооого шоколадово:)
Липсваше ми :)
Прегръдки и прохладна седмица!

bluemoon каза...

Дианка, аплодисменти за идеята и изпълнението! :)

От седмица те дебна какво ще ни сервираш, но ме изненада - не очаквах шоколад :)
Сега, след като се захлади шоко страстите се развихрят пак, нали? ;) И у нас е така.
А шоколадова маркиза приготвих за първи път, като момиче през...1983г. по рецепта от книгата на Надежда Илиева "Кулинарен спектър", но в чашки. Определено твоят вариант е много атрактивен и с удоволствие бих се почерпила с едно резенче!

Спорна нова седмица, мила и топли прегръдки! :)

Milena каза...

Диани, вълшебна е! Тази маркиза ще я сънувам довечета :-)
Неустоимо изкушение, което с удоволствие бих опитала :-)

Спорна седмица,
Милена хх

Fazemos de Conta каза...

Dear Diana, this is so perfect! The mousse is amazing and the presentation is divine!
Lúcia

emilia каза...

Zdr Diana,
ako imash fb pribavi me kato contact za da ti izpratia edna pokana za iranska leshta v Made in Home na 9 avgust.

Eto koi shte a gotvi zaedno s Diana, koito shte pravi naikakva mangia ot Biala rechka (tova e edno selo)

http://www.bacchus.bg/show.php?storyid=875995

Ako doidesh mojem da se zapoznaem. Ne po temata i ne go puskai kato comment, inache markisata isglejda super.

Unknown каза...

Un pastel espectacurar!
Felicidades por la ideea, muy original.
Que tengas una feliz semana.

Maria Miteva-Christou каза...

Диди,нямам думи - много оригинално представен сладкиш!

Страхотен е, невероятна си!!!

Хубаво и много усмихнато лято от мен!

di_ani каза...

Благодаря ти, Краси!
Радвам се, че ти допада - почерпи се.
И последните ти торти са приказка...
Поздрав и усмихнат ден, Диана

Дани,
благодаря от сърце!
Като голямо семейство сме, много мило! И аз се очаровах от твоите нови предложения.
Прегръдка и усмивки, Диана

Ирма, благодаря ти!
Бях много ангажирана тази седмица. Идеята за шоколадовия сладкиш дойде, защото е бърз, лесен и многовариантен. А за шоколад - винаги готови...
Имам тази книга - ценна за времето си, много добре събрана, подредена и идейна. Чудесна идея да я разлистя отново - Благодаря ти.
Поздрав, прегръдки и много усмивки, Диана

Миленче,
радвам се, че ти харесва.
Рецепти и варианти на маркизата има много, убедена съм ,че с повече яйца ще бъде и по-пухкава, но за лятото исках по-лек.
Усмивки и хубаво лято, Диана

Lúcia,
I am glad you liked it - a classic dessert of chocolate mousse.
Smiles and Hugs, Diana

Елилия,
Благодаря за поканата!
Убедена съм, че ще бъде чудесно кулинарно и не само преживяване. Аз обаче, не съм фен на fb, но ще очаквам твоя разказ.
В тази връзка, не е ли време да започнеш кулинарна рубрика ...!
Сърдечни подрави и много хубави емоции, Диана

Daniela,
Thanks a lot!
I'm glad that this idea is you like!
Many smiles and happiness, Diana

Мария,
благодаря ти много!
Аз се очаровах от твоите слънчеви летни идеи.
Усмивки и щастливо лято, Диана

toni_n каза...

Толкова е изкушаваща тази маркиза, Диди! А поднесена по този начин направо е неустоима!
Винаги съм ти се възхищавала за рисуваната декорация, но никога не съм пробвала да направя и аз такава. Не че ме оставят да стигна до нея :)

Съдечни поздрави с пожелание за хубави и усмихнати дни!
:-)

fimere каза...

elle est sublime cette marquise et trop gourmande, j'en raffole
la présentation est magnifique comme d'habitude
bonne soirée

di_ani каза...

Тони, липсваше ми!
Ще се радвам да имаш повече време за кулинарните ти идеи, и съответстващите им изкушения.
Благодаря, поздрав и много усмикви, Диана

Fimère,
I am very happy that you love chocolate marquis, and that you dopa my performance.
Greetings and lots of smiles, Diana

Станимира каза...

Диана, толкова хубави неща си направила, както винаги. Много ми хареса аранжировката на чинията на тази маркиза, както и квадратните чинийки, които също повтарят триъгълния елемент. Погледнах и малко по-горе калмарите - много хубави снимки и вкусно предложение за ароматно олио... Поздрави и приятни почивни дни!

di_ani каза...

Мира,
много благодаря за позитивните коментари и приятелско отношение.
Приятно ми е, защото аз харесвам твоя стил и начин на представяне.
Поздрав и усмихнато лято, Диана

gucci каза...

Както винаги невероятна.Браво Дианка
Поздрави и слънчеви варненски усмивки!!!
gucci

di_ani каза...

Гери,
благодаря много за коментара, както и за удоволствието да разгледам твоя блог - чудесен е!
Поздрав, много усмивки и вдъхновение, Диана

Анонимен каза...

Невероятен сладкиш!И него направих и не го снимах!Вие сте неверочтен естет!Надявам се съвсем скоро,само да ми оправят апарата и аз да публикувам такива снимки!Благодаря за насладата!

di_ani каза...

Благодаря, Катерина!
Радвам се, че ти е харесал.
Аз се възхитих на твоите снимки от Родопите - страхотни моменти!
Поздрав и хубав уикнед, Диана