сряда, 3 ноември 2010 г.

Солено говеждо между две филийки хляб

3 ноември е интернационален ден на сандвича и рождена дата на Джон Монтагю,4-и граф Сандвич, считан за откривател на неговата съвременна концепция. Оригиналът бил със солено говеждо месо между две филийки препечен хляб. А според енциклопедия Британика - Сандвич е вид ястие, направено от две или повече филии хляб с твърд пълнеж от поне едно парче между тях.


Една от най-популярните видове храни, сандвичът е съществувал дълго преди да бъде наречен по този начин. Някои кулинарни историци определят равинът Хилел, който живял през I век пр. Хр. за откривател на сандвича. По време на Пасха той ядял тънки безквасни питки /маца, matzo/, намазани със смес от счукани ядки, настъргани ябълки и подправки. През следващите векове съчетанието на хляб и месо се развива и утвърждава, но все още не под популярното днес име.
Джон Монтагю /John Montagu/, 4-и граф Сандвич /1718–1792) е британски политик, заемал различни длъжности, но известен преди всичко с това, че е дал името на сандвичите. Обичал да играе карти и този вид храна, защото е можел едновременно да яде , работи и да играе, без да омазнява ръцете си.
През 1827 г. американците за първи път разбират за съществуването на сандвичите чрез готварската книга, написана от англичанката Елизабет Лесли /Eliza Leslie/. Тя написала рецепта за сандвичи с шунка, които представила обаче като основно ястие. Постепенно филиите хляб, между които поставяли парчета месо, придобиват голяма популярност сред американците. През 1921 г. в Америка се появява и първата верига за продажба на сандвичи наречена "Уайт Касъл". Там се предлагали и първите специалитети, в които се комбинирали различни съставки.

През октомври т.г. бе поставен нов световен рекорд за най-дълъг сандвич света /Дубай, 2,667.13 м. ~ 2,7 км./. Сандвичът рекордьор е направен от 250 доброволци с почти 600 буркана крема сирене с тегло 550 кг, 900 кг зеленчуци, 525 кг домати, 265 килограма краставици и над 100 килограма маслини.

В приготвянето на сандвичите има безспорно най-голяма възможност за идейност, разнообразие и въображение. Съществуват и техни класификации. Но в основата на всеки еден са задължителните филии хляб, а при "студентския" - и една, за пълнеж.
Аз използвам различни видове, а днес избрах да предложа бърза рецепта за мек, сочен хляб, подходящ за сандвичи:


Пълнозърнест хляб с извара и едно втасване


Продукти:
20 гр. прясна мая
½ ч.чаша извара /плътна, използвам кашкавалена/
½-2/3 ч.чаша хладка вода
1 ч.л. мед
1 ч.л. захар
1 с.л. сухо мляко
3 к.л. сол
3 с.л. зехтин
1 ч.чаша бяло брашно
1 ч.чаша типово брашно
1 ч.чаша пълнозърнесто брашно
1 с.л. пшенични трици

1 с.л. мазнина за намазване на формата
1 с.к. царевично брашно за поръсване
2 с.л. микс семена за поръсване /сусам, ленени, тиквени и слънчогледови семки /
Маята се размива с 1 ч.л. захар и ½ ч.чаша хладка вода и оставя да задейства – да набъбне.
Смесват се брашната със солта, триците и сухото мляко. Разбъркват се течните продукти – извара, мед, зехтин. Обединяват се всички съставки и към тях се добавя „шупналата” мая. Замесва се еластично тесто – ако е много сухо се добавя още 1-2 с.л. вода . Оформя се топка и оставя да отпочине около 15 мин. Подготвя се формата за печене, като намазва с мазнина и поръсва с царевично брашно.
Тестото се разтегля с ръце като лист и навива на руло. Поставя се в тавата за печене, покрива се с кухненска кърпа и оставя на топло и влажно място да втасва около 1- 1 ¼ час.
Фурната се загрява на 175С. Пече се хлябът около 35-40 мин. до покафеняване и кух звук. Изважда се веднага от формата и на решета се охлажда минимум още 1 час и нарязва на филии.


Оформлението - според вкуса и фантазията. Организират се конкурси с такава насоченост, за креативност и дизайн.


Моят е обикновен - риба, ементал, рукола, домат и червен лук.



Още един рекорд за тази година на същата тема: Световноизвестният готвач Мартин Блунос /Martin Blunos/, създаде най-скъпия сандвич в света - чийзбургер за 110 паунда /около 176 лв./. Невероятният бургер на Блунос е съставен от хляб с мая,полят със студено пресован зехтин, гарниран със специално съзадеден вид сирене чедър с бели трюфели, яйца от пъдпъдък, черен домат, парче ябълка, пресни смокини и е напоен със 100-годишен балсамов оцет. Освен това, чийзбургерът е овкусен с горчица, парчета от праскова и червен амарант, поръсен е с ядлив златен прах.



Неизвестен автор е казал, че
"Животът е като сандвич. Колкото повече се добавя към него, толкова по-добре става. "
Опитайте...

14 коментара:

nana каза...

Eй сега ще го сглобим.

Cool Chic Style Fashion каза...

Ciao hai preparato dei panini con un pane favoloso lo provo anche nella mia cucina, grazie per la ricetta
buona giornata !

Краси каза...

Диди,направо се шашкам от енциклопедичните ти познания за всеки един празник,и не само... :)
Ето ,например,за днес...идея си нямам ,че е ден на сандвича...
Вече от няколко месеца ,като си отворя блога и първо търся няма ли нова публикация от теб...за да знам какъв празник е !
А хлебчето е страхотно!
Усмихнат и топъл ден ти желая! :))

fedora каза...

Ди, чудесна публикация! Много увлекателно четиво и разяждащи снимки :)
Хлебчето и сандвичът са страшно апетитни. Отдавна не съм правила нищо хлебно, ще взема да се поправя :)

Хубав и слънчев ноевмрийски ден!

pep-4o каза...

Много пъстър сандвич, Диди, неустоим!
Аз обаче се оглеждах за телешкото :) пропуснала си :)

Поздрави и хубава вечер!

rusanka каза...

Интересна информация, Диди!
Научих много неща за сандвича!
А хлябът е невероятен!
Никога не съм приготвяла хляб!
Трябва да опитам!
Поздрави и хубава седмица!

Unknown каза...

Често споменаваме граф Сандвич у дома, и неговия принос към човечеството :)) Благодаря за информацията и чудесната рецепта за хляб!

Dani каза...

Дианка, толкова добре разказваш, а ние трупаме все повече познания по различни теми :)
Хлябът изглежда много добре,а и това тесто с извара на мен ми е интересно!
Много апетитни сандвичи си ни предложила!
Сърдечни поздрави и топла, усмихната вечер!

DSdiva каза...

Откакто правя домашен хляб се захласвам по интересни рецепти и този с извара ще бъди изпробвам задължително!
Поздрави и хубава вечер, Диана :)

Еoc каза...

Дианка, много интересна публикация :)
И хубава рецепта, задължително ще се пробва :)
Приятна вечер и хубаво утре :)

di_ani каза...

Лилия,
Краси,
Ина,
Пепи,
Роси,
Катя,
Дани,
Ива,
Благодаря на всички ви!
Радвам се, че ви е интересно - зная, че не всичко е новост, особено за кулинари. Идеята ми бе провокирана от актуалността и съчетанието в направата на най-скъпия сандвич, подобреният рекорд и възможността да представя този хляб. А заглавието избрах по подобие и аналогия с оригиналната комбинация от граф Сандвич.
Поздрав и усмихната вечер, Диана

Thanks a lot, Stefania!
Sandwiches are part of our daily food. Interesting to share about making the most expensive sandvchich in the world.
Greetings, Diana

Didi Bunova каза...

Дианка,при теб ,както винаги,много обзорна и интересна информация!..С вкусна и полезна рецепта!

Любопитни истории разказваш,а "сандвич" вече е толкова популярно съществително,че имам чувството,че графа е кръстен на ястието:))...направо не му "стои" името.
Поздрави!

Станимира каза...

Диана, изненада ме с историята на сандвича. Бях чувала нещо такова, но снимката на човечеца, на когото е кръстена не бях виждала! Много свежо :). Хлебчето ти ми хареса, както и сандвичите. Особено последния :). Поздрави и още много топли есенни дни!

di_ani каза...

Благодаря, Зори!
Благодаря, Диди,
Благоадря, Мира,
радвам се, че ви е интересно. Отново ще напиша, че сандвичът рекордьор по цена, ме провокира.
Поздрав и хубав уикенд, Диана