понеделник, 28 февруари 2011 г.

Топъл шоколадов пудинг кейк

Този тип домашен десерт, с два отделни слоя - на шоколадов кейк и гъст пудинг сос, макар и не много популярен, ни допада. В по-лек и летен вариант с цитрусов аромат, а сега - по-плътен, топъл и шоколадов. Известен е най-вече като Self- Saucing Chocolate Pudding Cake или по-кратко Pudding Cake. Рецептите са сходни, а Нанита предлага едно чудесно нейно решение. Нетрадиционното е изливането на шоколадовия сос над суровата смес за кейка и е особено важно, да не се разбъркват. Така при печене кексовата основа ще се повдигне, а отдолу ще се уплътни соса. Попада в категорията бързи и лесни десерти - съставките се смесват на ръка, пече се не за дълго и сервира топло. Аромати и допълнения - пожелание.

Топъл шоколадов пудинг кейк


По идея Chocolate Pudding Cake
/Продукти за тава 20х20 см. , 6 малки или 3 големи индивидуални съдчета /с обем 400мл./
Основа:
1 ч. чаша /от 240 мл./ брашно
1/3 ч. чаша неподсладено какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
1 ч. л. кафе
¾ ч. л. сол
2 големи яйца
1 ч. чаша захар
¾ ч. чаша мляко
60 гр. масло, разтопено и охладено
1 с. л. кафеен ликьор или ванилия
Сос топинг:
1/3 ч. чаша неподсладено какао на прах
¾ ч.чаша кафява захар
1 ½ ч. чаши вряла вода /използвах кафе с мляко капучино

½ ч. чаша шоколад на малки парченца или чипс

Фурната се загрява на 175С.
В купа се разбиват заедно яйцата, захарта, млякото, разтопеното масло и аромата. Смесва се брашното с какаото, бакпулвера, солта и кафето. Изсипва се към течните съставки и разбърква, докато се хомогенизира.
Налива се сместа в намазнена тавичка с размери 20х20 см. или в няколко индивидуални купички.
Подготвя се топинга, чрез разтваряне на какаото, захарта и врящото капучино или вода/мляко.
Внимателно се излива топинга върху шоколадовата основа.
Не се разбърква!


Поръсва се с шоколадовия чипс.
Пече се около 30 мин., до "суха клечка" и изважда от фурната.


Охлажда се десетина минути и сервира, поръсен с пудра захар, сладолед или сметана и още шоколадов сос.


Ако ще се консумира по-късно е добре да се претопли леко в МВ.


Сочен и ароматен, с чаша горещ шоколад - чудесен начин за сгряване в мрачното и студено време .
Опитайте...

Хубав шоколадов понеделник -
ще допълня и култовото изпълнение на Hot Chocolate - You Sexy Thing (1979).
Музикантите от легендарната британска група в близкото минало Hot Chocolate се очаква да изнесат концерт в столичен клуб днес .



9 коментара:

Краси каза...

Ох,какво шоколадово изкушение!!!
Звучи толкова вкусно,а снимките са възхитителни,Диди! :)
Хубава и усмихната седмица!

di_ani каза...

Благодаря много, Краси!
Сърдечен поздрав и усмихната нова седмица, и от мен, Диана

Milena каза...

Диани, това е рецепта като за хора от моята шоколадова кръвна група :-)
Усмихвам се само при вида на снимките, а ако го опитам сигурно ще изпадна в шоколадова нирвана :-)

Спорна и усмихната седмица :-)

Dani каза...

Дианка,толкова "сочни" снимки :)
И естествено шоколадови !
А и руладите ти от предния пост
са много апетитни!
Прегръдки, с пожелания за спокойна,
с поводи за много усмивки, седмица!

di_ani каза...

Миленка,
Дани,
благодаря ви от сърце!
И при нас шоколадът е предпочитан - под всякаква форма и разновидност.
Особено, ако е граниран и с още шоколад:)
Поздрави, хубава и усмихната нова седмица, Диана

Ева Тонева каза...

Приказен е, Диди! И много шоколадов...
Успешна и иапълнена с усмивки нова седмица!

Еoc каза...

Oх, преглъщам. Истински разкош с този разливащ се шоколадов сос.
Прегръдка от мен, Дианка и хубава нова седмица!

rusanka каза...

Ооо, щоколад, щоколад в изобилие!
Толкова вкусно и щодоладово изкушение, Диди!
Прекрасен десерт!

di_ani каза...

Ева,
Зори,
Роси,
благодаря ви!
Топла,ароматна и по шоколадово сладка да върви седмицата ви, Диана