В световен мащаб, майонезата е една от най-популярните, функционални и отричани храни, като обикновено се сервира към сандвич, сос или салата. Класическата майонеза има спорна история. Някои кулинарни историци посочват, че майонезата, като смес от зехтин и яйце, е използвана от древните египтяни и римляни. Счита се обаче за основна версия годината 1759, когато английските войски обсаждали френския остров Майоран и пристанището. Хранителните продукти привършили, като останали само растително масло и яйца, и приготвяните от тях омлети омръзнали на войниците и офицерите. Херцог Ришельо, командващ френските войски, заповядал да се приготви друго ястие от растително масло и яйца. В чест на град Майон новото ястие било наречено "майонеза". Има и други твърдения за произход от старо значение на френска дума moyeu - жълтък на яйце , както и за нейното многократно изобретяване на различни места.
Логично е да се търсят и заместители на майонезения сос, без яйца. Има разнообразни варианти, най-често на база ядки и тофу. Предлагала съм идея за постна майонеза от авокадо. Тази рецепта е за лесна и по-обикновена комбинация, с доминиращ вкус на горчица. Направена така, успява да създаде усещане за маслен сос, да допълни и подчертае вкуса на зеленчуците или хляба.
Логично е да се търсят и заместители на майонезения сос, без яйца. Има разнообразни варианти, най-често на база ядки и тофу. Предлагала съм идея за постна майонеза от авокадо. Тази рецепта е за лесна и по-обикновена комбинация, с доминиращ вкус на горчица. Направена така, успява да създаде усещане за маслен сос, да допълни и подчертае вкуса на зеленчуците или хляба.
Постна майонеза с горчица
Продукти:
4- 5 с.л. зехтин
2 ½ с.л. фина горчица, използвах дижонска
½ ч.чаша брашно
1 ½ ч.чаши студена вода
1 ½ с.л. лимонов сок
1 с.л. захар
1 ½ ч.л. сол
чесън и черен пипер по желание
може да се добави и тофу
Брашното се пресява и размива в студената вода. Добавят се захарта и солта. На тих огън се довежда почти до завиране и леко сгъстяване с непрекъснато разбъркване. Гъстотта ще определи и плътността на получената в последствие майонеза. Маха се от котлона и леко охлажда.
Смесват се горчицата със зехтина и лимоновия сок. Прибавят се към брашнената смес и разбиват с миксер до хомогенна и плътна смес.
Добавят се други овкусители по желание и/или балансират наличните на вкус.
Този вид постна майонеза е добро допълнение към салати, зеленчуци и сандвичи.
Все пак да спомена, че не подлежи на термична обработка, а доовкусяването е въпрос на лични предпочитания.
Опитайте...
8 коментара:
Дианка, много интересна идея :)
Допадна ми!
Сърдечни поздрави и усмивки!
Чудесно предложение, не съм правила подобна до сега и веднага ще я пробвам!
Хубава вечер,
Цветелина
Царица на постните вкусотии! Снимките са много апетитни и подканящи!
Поздрави!
Изключително свежо, елегантно поднесено и толкова апетитно предложение!
Диани, благодаря ти за интересната идея, ще пробвам скоро рецептата!
Поздрави сърдечни и :-)))
Класская идея, благодарю за рецепт.
Дианка, много приятна ми се струва тази постна майонеза. Традиционната с яйца не ми допада особено, много е тежка, но тази бих опитала.
Поздрави и хубав край на седмицата от мен!
Много ви благодаря момичета,
радвам се, че тази идея за постен вариант майонеза ви допада. Овкусяването може да бъде по всеки вкус.
Дани,
Цвети,
Кеми,
Дими,
Зори,
прегръдки и усмихнати пролетни дни, Диана
Благодаря, Анна,
за посещението и коментара. Рецептата е руска, аз ценя и често използвам вашите кулинарни традиции и кухня.
Поздрави, Диана
Пак феерия от цветове. От най-простото нещо можеш да сътвориш истинска картина!
Чудесна си, както винаги!
Хубав и усмихнат уикенд, Ди :)
Публикуване на коментар