сряда, 30 март 2011 г.

Печени картофи с песто от спанак и маслини

„Пестото е храна за щастие”,
Така определя суровия италиански сос Дейвид Роко /David Rocco/, в едно предаване по fiesta tv. за италианската кухня и стил на живот.
Само пет натурални съставки: босилек, кедрови ядки, чесън, зехтин и твърдо настъргано сирене /Parmigiano-Reggiano или Pecorino/. Класическото „Pesto alla genovese“ се приготвя с помощта на мраморен или дървен хаван от босилек, набран в околностите на Генуа, морска сол, семена от пиния, чесън, зехтин (extra virgin) и сирене пекорино. Тънката ивица земя на Лигурия със скалист, богат на минерали и растителност морски терен е популярна не само с пестото, но и като една от най-здравословните кухни в Италия. Съвременните варианти за песто са много и различни. Сега е моментът да поясня, че рецептата е постна – без сирене, а зелената основа е от спанак и магданоз. Обичам вкуса на спанак, полезен е и сега го има в изобилие. Увеличих количеството на ядките и добавих маслинена паста от зелени маслини. Исках нещо различно от традиционното сервиране с паста. Харесвам картофи с билки и ми допадна идея за гарниране към печени картофи, а в последствие открих, че е популярно за Лигурия. Нямах колебания, пролетната спаначна тарта /Torta pasqualina/ е традиционна за същата област в Северозападна Италия, оформих и предложението – спаначно песто с маслини към печени картофи. Резултатът е хубав вкус и аромат от печени картофи и свежи зеленчуци, чесън и маслини.


Постно спаначено песто с маслини


Продукти:
3 ч.чаши почистен спанак
1 ч.чаша почистен магданоз
1/3 -1/2 ч.чаша ядки/ бадеми, орехи или микс
1 с.л. с връх маслинена паста, използвах от зелени маслини
1 скилидка чесън
1 ч.л. лимонов сок
1 прясна чушка, може и леко люта
1/3 -1/2 ч.чаша зехтин
сол на вкус, според солеността на маслинената паста

Важно е зеленчуците да бъдат сухи.
От древния метод на стриване, смачкване /pestato, pestare/ с помощта на чукче и хаванче, който е все още популярен в Италия, сега е по-често се използва блендер или кухненски робот.
Всички съставки, без маслинената паста и зехтина се пулсират в блендер до желаната едрина. Накрая се добавят маслинената паста и зехтина. Разбърква се до хомогенизиране.


Домашното песто се съхранява до една седмица в хладилник, като е покрито със слой от зехтин, за предотвратяване на окисляване.


Сервирах спаначеното песто с печени цели картофи ала Марианка.


Харесахме го и като добавка към топли домашни джоб питки... и за друго не остана:)


Известно като идеалния бърз сос за паста, пестото вече се е доказало в доста по-универсален и многолик продукт. Списание BBC Good Food предлага десет интересни идеи за оползотворяване на песто.

Изкуших да прикача още една снимка в пролетно зелено.


Опитайте...

16 коментара:

Еoc каза...

Песто всякакво просто обожавам. А картофи така отдавна не съм приготвяла, време е да се поправя :)
Прегръдки, Дианка :) и хубав утрешен ден!

Dani каза...

Ами как да опитаме, като не е останало :)
Дианка, много ми допада идеята!
А последната снимка е супер!
Поздрави и усмихнати дни!

di_ani каза...

И ние обичаме този тип сосове, Зори.
Чудесно допълнение почти към всяко ястие. Не написах, но е ясно, че може да се изпълни и в класическия вариант с настърган пармезан.
Благодаря,
поздрави и усмихнато утре, Диана

Дани,
не остана, защото пролетта ни отвори и апетита :)
Благодаря,
радвам се, че ти допада.
Поздрави и пролетно настроение, Диана

малки неща каза...

Диана, и аз обичам песто всякакво. Много добра идея да се направи с маслини за по-наситен вкус. Поздрави и леки пости!

brazilka каза...

Ех, че красиво, вкусно и точно за сезона.

Хубава вечер,

Цвети

Andrea каза...

I've never tried spinach pesto but this one sounds delicious and I have to give it a try. :)

КеmiH каза...

Много свежо, пролетно и апетитно предложение! Поздрави!

Lina каза...

Прекрасно, пролетно, свежо ястие точно по мой вкус! Снимките са страхотни!

fedora каза...

Прекрасно за пореден път - много цвят и свежест!

Хубаво пролетно настроение, Ди :)

Milena каза...

О, и аз съм любител на пестото :-) Картофи не съм приготвяла по този начин, но сега ги искам точна така и точно с това песто :-) Много ароматно и апетитно!

Хубав уикенд, Диани! :-)

di_ani каза...

Many thanks, Andrea!
It's really a different taste with spinach and olives - fresh and spring green.
Greetings and smile, Diana

Благодаря ви момичета, не очаквах едно обикновено постно песто да ви заитригува така. Много ще се радвам да ви допадне и като вкус.
Малки неща,
благодаря, но не мога да вляза в профила?,
Цвети,
Кеми,
Лина,
Ина,
Милена,
наистина, свежото и зелено е много изкушаващо и тонизиращо за пролетта.
Изкуших да прикача една още снимка в този дух на едно едва напъпило клонче.
Благодаря ви,
желая ви усмихната и много щастлива пролет, Диана

Stefania каза...

Queste foto sono invitanti per la buona ricetta, ciao

di_ani каза...

Thanks a lot,Stefania !
I like your comment!
Greetings and smile, Diana

Ева Тонева каза...

Красиво, вкусно и поднесено с финес всяко ястие при теб е достойно за аплодисменти!
Сърдечни поздрави, Диана с пожелания за спокойни почини дни!

Benita каза...

На човек и да не му се яде, ще огладнее като гледа снимките ти!!!
Много добре изглежда пестото... и апетитно:)

di_ani каза...

Ева,
Бенита,
много благодаря за милите коментари.
Радвам се, че ви допада тази идея.
Поздрави и усмихнати дни, Диана