неделя, 27 март 2011 г.

Постни кокосови сладки

Изоставам с публикуването на пости идеи и рецепти, но исках да отделя в една част празничните теми в края на март.
За тези постни сладки избрах аромат на кокосов орех.
Чела съм, че творческите натури направо се разтапят от кокосовия аромат и вкус. Не мога да опредля тази зависимост като сериозна, но харесвам аромата и ми допада като идея:) Обичам малки крехки и хрупкави бисквитки с маслен вкус , а добавката на кокосов аромат ги прави още по уханни и нежни. В оригинал са с чисто масло, от типа на shortbreads, но замяната с растителен, при мен със слънчогледов маргарин са вкусно лакомство в постен вариант.


Постни кокосови сладки




Адаптирани от тук
Продукти за около 16 бисквитки
1 ч.чаша пресято брашно /100 гр./*
2 с.л. царевично нишесте, с леко заоблен връх /30 гр. /
1/3 ч.чаша маргарин* /80 гр./
½ ч.чаша пудра захар /60 гр./
10 гр. сухи кокосови стърготини
1 ч.л. ванилия/лимон
1 щ. сол

* количеството на брашното зависи и от маслеността на маргарина.
*Използвах растителен слънчогледов маргарин със 60% масленост.
/1 ч.чаша = 240 мл./
В кухненски процесор се миксират кокосовите стърготини с няколко пулсации за надробяване. Прибавят се захарта, брашното със солта и нишестето. Хомогенизират се и към тях се надробява маргарина. Отново с още няколко пулсации се обединяват в обща смес. Изваждат се, леко и бързо се оформя плътна тестена топка, ако е необходими с още малко брашно /зависи от маслеността на маргарина/.
Поставя се в хладилник за около час или повече.
Фурната се загрява на 160С.
Оформят се топчета с големина на орех, леко се приплескват. Подреждат се върху хартия за печене и поставят в загрятата фурна.
Пекат се около15 мин., до леко залтисто, като по време на печене се завъртат.


Изваждат се и оставят да се охладят.


Могат да се гарнират с още кокосови стърготини и/или захарни декорации.


Аз избрах пъстър пролетен мотив.


И поглед към една минзухарена полянка за още пролетно настроение:


Опитайте...

29 коментара:

Ева Тонева каза...

Съвършени са, Диани - на вкус, форма, калории и разбира се на цвят и аромат.
Сърдечни поздрави с пожелания за хубава неделя!

пепеляшка каза...

Чудни са, Диани!
Спокойна неделя!

Milena каза...

О, тази рецепта ми идва точно по поръчка :-) Синът ми се върна в петък с 1/4 кокос от училище. Учителката го разделила между 4 деца и Алекс иска да пека сладки за целия клас :-)
Разкошни сладки с много закачлив пролетен мотив :-)

Усмихната неделя, Диани! :-)

Ирина Купенска каза...

И аз обичам много такива малки, топящи се в устата маслени сладки :-)
Чудесно изглеждат твоите, Диани, а идеята за сервиране в кокосов орех, е много оригинална!

Поздрави и хубава неделя!

Magiosnika каза...

Кокосови сладки - супер! Изглеждат много апетитно, а и май стават бързо и лесно!
Поздрави! С пожелание за слънчева неделя и усмихната и приятна седмица!
Миро :)

Dani каза...

Дианка, много са ароматни :)
И както винаги са поднесени изящно!
Поздрави, много усмивки и хубаво пролетно настроение през новата седмица!

vesela каза...

Много са свежи!

rusanka каза...

Много нежни и ароматни сладки, Диди!
Създават пролетно настроение!
Поздрави и приятелска прегръдка!

Benita каза...

Малееее, супер си ги издокарала! Изглеждат много добре!

ellyganova каза...

Аз наскоро открих, че много харесвам кокос.
Диди, много апетитни изглеждат и много красиво си ги поднесла!
Поздрави и хубав ден :)

fedora каза...

Хих, че си... и да не му се яде на човек, влизайки тук пак му се дояжда :))

Чудесни са бисквитките, аранжировката и снимките, Ди!

Много усмивки

Andrea каза...

they look so wonderful, it would almost be a shame to eat them. :)

Fazemos de Conta каза...

Dear Diana, the Brazilian cuisine uses coconut in many recipes, especially in the Northeast. Seafood dishes are very tasty with this ingredient.
Lovely images.
Lúcia

Еoc каза...

Дианка, чудни сладки, а с цветята са толкова красиви :)
Прегръдка и хубава нова седмица от мен!

Nanita каза...

Диани....прекрасни са!Толкова нежни и уханни не бих могла да им устоя!
Усмихната и спорна седмица!

Magiosnika каза...

Диана, вече ги пробвах, само че с масло. Наистина стават бързо и лесно, а и са невероятно вкусни !
Поздрави ! :)

Диана каза...

Чудесно изглеждат Дианка! Непременно ще ги пробвам:)

brazilka каза...

Изглеждат разкошно! Направо вече си представям вкуса им... Така ме изкуши, че ще ги направя още днес и след това ще споделя резултата!

Хубава и успешна седмица,

Цветелина

di_ani каза...

Започвам с извинение за по-късното модериране на коментарите, но пък добавих в публикацията и "обяснението" - приказна пролетна поляна с цъфнали минзухари, едно прелестно и зареждащо преживяване.
Ева,
Мария,
Ирина,
Дани,
Весела,
Роси,
Бетина,
Ели,
Ина,
Зори,
Нанита,
Дианка,
Благодаря ви от сърце за милите коментари. Естествено е, че са хубаво масло ще бъдат още по- вкусни и крехки.
Хубава нова седмица и много усмивки, Диана

Милена, убедена съм, че в твое изпълнение ще бъдат невероятно вкусни и красиви. Ще се радвам да се харесат и на дечицата.
Поздрав и много усмивки, Диана

Цвети,
аз съм ти много благодарна за полезната информация в твоя блог, която използвам при избор на постен маргарин. Ще се радвам тези сладки да ти харесат.
Поздрав и слънчева нова седмица, Диана

Ето това се казава изключително приятна изненада, Маг!
Много се радвам, че кокосовите сладки са ти допаднали. Хубаво е, че си избрал варианта в оригинал с масло /а с маргарин - за пости/, като така имаме и отзив за това съчетание.
Благодаря за доверието,
хубава и усмихната нова седмица, Диана

di_ani каза...

Andrea,
many thanks for the nice comment,
big smiles and greetings, Diana

Lúcia,
I did not know, thanks for that information. This is great and I will look for ideas for such a combination.
Congratulate you many smiles, Diana

Marta каза...

Опитах :)Правих ги вчера - много бързи и лесни, за малко да ги изтърва при печенето.Не се усещаше кокосов аромат,ползвах пакетирани стърготини, сега купих един орех, може да пробвам пак:)

поздрави, Диани

DSdiva каза...

Мхм, опитах ги аз тези сладки, от едни сръчни ръце, повлияни от рецептата...уникално вкусни са!
Ще трябва и аз да ги направя :)
Сърдечни поздрави, Ди!

di_ani каза...

Дора,
количеството на кокосовите сътготини не е малко като обем, защото са леки. Допълнителното им нарязване в кухненския процесор засилва аромата им. Може би качество на пакетираните продукти е различно. Или ти като творческа натура се нуждаеш от повече...
Благодаря за доверието,
сърдечни поздрави и много усмивки, Диана

Ива,
благодаря на теб, на сръчните ръце за доверието и милите думи. Много се радвам, че тази обикновена рецепта за маслени сладки ви хареса.
Прегръдки и много пролетно настроение, Диана

brazilka каза...

Изпробвах ги и много ми харесаха! Разбира се, не успяха да се доближат на външен вид до твоите, които са съвършени. Благодаря за хубавата рецепта!

Поздрави,

Цветелина

Надето каза...

Дианка,
Сладките са страхотни! Вече втори път ги правя и всички много ги харесаха :)
Аз, поради неналичието на кухненски процесор, разтопих маргарина в микровълнова и така го разбърках. А охлаждането - 10 минути в камерата. Чудя се дали това е от значение... Но при всички положения се получиха едни невероятни кокосови сладки!

Хубав и усмихнат ден,
Надето

di_ani каза...

Много благодаря, Цвети,
убедена съм, че са били хубави, но по-важното е, да ти харесат на вкус.
Поздрави и голяма прегръдка, Диана

Чудесна новина, Наде,
много ме зарадва!Това е най-приятната част от споделянето на рецепти и кулинарни идеи.
Ти си успяла да уцелиш точно технологията за печене на маслено тесто - когато се охлади тестото, водата се капсулира и по време на печене започва да се изпарява, /действайки като асансьор/ повдига печивото, го прави по-бухнало и пръхко.
Стана сложно, но принципът мисля, че е такъв.
Благодаря много,
сърдечни поздрави и усмихнати дни, Диана

Maya Nikolova каза...

Бих желала да попитам дали маргарина може да се замести с олио или друга мазнина, понеже сме на диета поставена от дерматолог и ни е забранен - на мен и бебо??

Анонимен каза...

Здравейте, интересува ме какво брашно се използва в сладките - пшенично или някакво друго? Дали бих станал с оризово или царевично брашно?

di_ani каза...

Здравейте Мая,
бихте могли да замените растителната мазнина с масло,
както са направили и коментирали други читатели.

Здравейте Анонимен,
в тази рецепта съм използвала пшеничено нишесте,
не съм сигурна дали биха се получили с царевично или оризово,
които са с по-различно съдържание на глутен.
Поздрави за вас, Диана