Като продължение на темата за пицети със смокини и сирена, избрах с последните сезонни сини сливи още една малка разновидност – фокачини. Тези малки версии на фокача, наречени focaccine са хубаво предястие, което да се сервира с вино, за пикник или късна закуска. Вместо обща хлебна основа се изрязват кръгчета тесто, които са покрити със зехтин и билки, придружени от различни сирена, а в този случай и сочни сини сливи. Контрастният вкус сладко - солено е балансиран и се получава изключително удачно със сините сирена, защото имат по-наситен, по-маслен и по-солен вкус от другите видове.
От любопитство потърсих да прочета повече, защо комбинацията сладко-солено, като отдавна утвърдена класика в кулинарията, позволява да се усетят най-добре вкусовите качества както на сладките сливи, така и на синьото сирене. Знае се, че устата е надарена да различава солено, кисело, сладко и горчиво, както и умами (вкусовото усещане, предизвикано от свободните глутамати или определения като пикантен вкус). Преди няколко години учени установиха, че езикът притежава отделни рецептори, които определят и нивото на мазнина в храната. Освен това сензори ни информират дали хапката е хрупкава или мека, течна или твърда, установяват температурата, лютивината и съдържанието на мазнина и глутамати, които подсилват вкуса. Така езикът ни позволяват да различаваме около 2000 нюанса на кисело, солено, сладко и горчиво, а хората с особено развити усещания като дегустаторите имат възможности за два пъти повече. Преминах през рецептори и усещания за приток на положително заредени йони на натрий /при солено/; по-сложната верига и процеси при отъждествяване на сладкия вкус и почти нищо не разбрах от предполагаемия механизъм за усилване на сладкия вкус от наличието на сол, и което се знае от край време. В крайна сметка оставих само обощението, че насладата влиза през пет врати - очите, ушите, носът и устата установяват само приближаването на приятни усещания, и наслаждението се поражда чак в мозъка.
След това почти "научно-популярно" отклонение, ето споменатите
фокачини със синьо сирене и сливи.
Фокачини със синьо сирене и сливи
За тестото:
½ ч.чаша топличка вода
½ ч.чаша хладко мляко
7 гр. инстантна мая /на д-р Йоткер/ или 20 гр. свежа
1 ч.л. мед
1 ч.л. сол
2 ½ ч.чаши брашно
2 с.л. зехтин
за топинг:
¼ ч.чаша зехтин
дузина сини сливи, разполовени и почистени
½ ч.чаша натрошено синьо сирене
стъкче розмарин
1 ч.чаша = 240 мл.
Технологията е идентична, както и при другите фокачи. Маята, заедно с малко топло мляко, мед и брашно, размесени във вид на рядка кашица се оставя около 10-15 мин., да шупне.
В купа за миксер се поставят заедно брашното и солта, и задействалата
мая. Добавя се зехтинът и останалите мляко
и вода, и след това всичко се разбърква, като се използва кука тесто за
формиране на груба топка тесто. Увеличава се на средна скорост и миксира
тестото за около 5 минути. Изважда се върху работна повърхност,
размесва с ръце, докато тестото се получи гладко и еластично.
Оформената топка тесто се поставя в намазнена купа, поръсва се леко с мазнина и покрива с фолио да за 1,5 часа, може и повече, докато удвои обемът си.
Тестото се пренася върху намазана тава или хартия за печене, поръсена с 1 с.л. царевично брашно, без да се размесва. След това постепенно се разтегля равномерно като кора /може и да се разточи, но ще спаднат голяма част от въздушните мехурчета при втасването. Изрязват се кръгове с диаметър по желание 10 или 15 см. Покриват се и оставя да втасват още 25 мин.
Загрява се фурната до 200C. Натиска се тестото с върха на пръстите достатъчно дълбоко. Намазват се тестените кръгчета със зехтин. В средата на всяко се поставя от натрошеното синьо сирене, стръкче розмарин по желание и покрива с половинка почистена синя слива.
Пекат се около 20 мин. или до зачервяване. Оставят се да се охладят в тавата за около 5 минути, след което се изваждат и сервират..
От същото тесто могат да се оформят и обикновени малки питки.
Оформената топка тесто се поставя в намазнена купа, поръсва се леко с мазнина и покрива с фолио да за 1,5 часа, може и повече, докато удвои обемът си.
Тестото се пренася върху намазана тава или хартия за печене, поръсена с 1 с.л. царевично брашно, без да се размесва. След това постепенно се разтегля равномерно като кора /може и да се разточи, но ще спаднат голяма част от въздушните мехурчета при втасването. Изрязват се кръгове с диаметър по желание 10 или 15 см. Покриват се и оставя да втасват още 25 мин.
Загрява се фурната до 200C. Натиска се тестото с върха на пръстите достатъчно дълбоко. Намазват се тестените кръгчета със зехтин. В средата на всяко се поставя от натрошеното синьо сирене, стръкче розмарин по желание и покрива с половинка почистена синя слива.
Пекат се около 20 мин. или до зачервяване. Оставят се да се охладят в тавата за около 5 минути, след което се изваждат и сервират..
От същото тесто могат да се оформят и обикновени малки питки.
Допълних с още синьо сирене, чаша вино и запечени на фурна сини сливи /може и конфитюр/.
Чаша мерло /или каберне совиньон/ с аромат на слива си пасва чудесно - има кристално рубинен цвят, нежен аромат на узрели плодове и сини сливи, с елегантни нотки на сухи листа и подправки, а вкусът му е свеж, леко тръпчив и също така добре балансиран.
Една есенна хармония:)
И шуплестата пухкавост на тестото отвътре ...
Опитайте...
23 коментара:
Дианка, великолепно предложение пак и отново!!!:-))) Фино, стилно, елегантно и колко вкуснооооо-:-)))
Харесват ми и фокачините и питките.
Снимките ти, както винаги, са на изключително ниво!
Благодаря за удоволствието, Дианка!
Хубава и усмихната нова седмица!
Ах,че вкусно ... и както съм гладна, и както обичам тези вкусове ... ох!
Дианче, любимото ми сладко е от сини сливи. Така запечени върху тези неустоими хлебчета и синьо сирене, ммммм.....Вкусно
МММММ..КАКВА КОМБИНАЦИЯ САМО СЛАДКО И СОЛЕНО....
Превъзходни на вид, и сигурна съм много вкусни.
Снимките ти са чудесни!
Поздравления!
Приказка с аромат на сливи и ароматно вино. Прекрасни са и фокачините, и снимките , и аранжировката, Диана! Сърдечни поздрави с пожелания за успешна нова седмица!
Mмммм... Дианка, невероятно изкушение. Точно съм седнала с чаша червено вино, как добре ще ми дойде една :)
Прегръдка от мен и хубав утрешен ден!
Дианка,
знаеш че достави наслада на всичките ми сетива и тази комбинация отдавна е осъзната като неустоима от моите мозъчни гънки!!!!
Чудесна си!
И толкова невероятно намигване са тези печени сливи!!!!
Сърдечни поздрави и усмихната седмица!
Прелестни са, Диани! Невероятна вкусова комбинация, изкусителна визия и всичко поднесено с такъв финес!
Спорна и усмихната ноца седмица!
Поздрави, Милена :-)
Ау-у-у ,страхотни са!Непременно ще се приготвят :)
They look delicious. I love the combination of fruit and cheese.
Mimi
Благодаря от сърце, Мони!
и добре си дошла.
За любителите на сладко и солено е една чудесна комбинация, а плодът може и да бъде друг.
Сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана
Много се радвам, Йоли!
Ти си царица на тези предложения и без да си гладна...
Слънчев и успешен ден, Диана
И на мен, Марияна,
любимото ми сладко е от сини сливи - запечени или варени ги обожавам.
Много се радвам, че ти харесва, поздрави и спорен ден, Диана
Благодаря, zi4e,
контрастът не само във вкуса, но и в цветовете създава усещане за колорит в снимките.
Поздрави и хубава есен, Диана
Ева, темата за питки е почти обща - твоите сладки карамелено-орехови са просто неустоими.
Благодаря много,
поздрави и усмивки, Диана
Ех, Зори - идвай,
много ще се радвам и ще бъде страхотно!
Прегръдка и спокоен ден, Диана
Дани, моята идея е като продължение на сладко-соления вариант от дюли и телешко, с което ти изкушаваш тези дни.
Много се радвам и ти благодаря,
поздрави и усмивки, Диана
Сърдечна благодарност, Миленка!
Драго ми е, че ти допадат, а на свой ред - тортата ти е вълшебна, впечатляващо стилна, изящна и елегантна. И моите адмирации, Диана
Нели, благодаря и ще се радвам да ти харесат на вкус, особено ако обичаш сладко-солено.
Поздрави и хубав ден, Диана
Many thanks, Mimi!
Cheese and fruit, sweet and salty contrast, but also classic taste, I love it.
Greetings and smiles, Diana
Ох, за мен тези фокачини са просто мечта, уви, с малко мъгляво бъдеще по отношение на реализацията им у дома, освен ако не си поканя гости-любители на комбинацията синьо сирене/плодове за които да ги направя :)))
ПРегръдка, Ди!
Дианка,тук удоволствието е винаги гарантирано от чудесните ти рецепти,изпълнени майсторски и презентирани отлично!
Разкошна идея и този път!
Сърдечен поздрав и уютна вечер!
Изглеждат убийствено вкусни с тази златиста коричка и тези сливи, ах, тези сливи - много, многоизкусително предложение, Ди!
Поздравления :)
И замахна Диани с четката и сътвори вкус и красота!
С удоволствие,ще направя тази рецепта,защото маистина се задъхах от удоволствие,като видях снимката с фокачините,сливата със синьото сирене и стайлинга на цялата порция!
За мен беше удоволствие да те посетя отново Дианка!Благодаря!!!
Favolose queste focaccine con le prugne, mi hai dato una grande idea. Ciao Daniela.
Диди, наистина изглеждат неустоимо! И както винаги прекрасни снимки!
Поздрави и хубава вечер!
Ах, Диди, колко оригинална комбинация!
И този сок, потекъл над винцето, направо да си оближеш пръстите!
Поздрави и приятелска прегръдка!
Много добре изглеждат!
Красота!
Съчетанието е по вкусът ми и ще се почерпя;-)
Хубава вечер, Дианка!
Благодаря ви момичета:),
много мили коментари сте ми оставили.Радвам се, че идеята за сладко-солено със сливи и синьо сирене ви допада.
Ива,
Еликсир,
Ина,
Катерина,
Daniela,
Ели,
Роси,
Мъхче,
все още се намират сини сливи, а може и с други сладки плодове - опитайте:)
Сърдечни поздрави и хубави есенни дни, Диана
Много вкусни изглеждат, поздравления ;-)
Утре са на дневен ред и затова те навестих за да си запиша рецептата :)
Силви,
Нели,
благодаря ви, много ще се радвам да ви допаднат като вкус от пухкаво тесто и сладко - солен топинг.
Сърдечни поздрави и усмихнат петък, Диана
Публикуване на коментар