Почти изтича октомври, най-типичният есенен месец. Старото му славянско име било листопад - когато листата на дърветата започват да падат. Не може да не се забележи тези дни - изобилен, пъстър, може би безброен. В същото време е тих, красив и спокоен. Успях да се поразходя и да му се насладя... И настроенията оприличавам с листопад. Имам усещането, че варират в цветовете на есента - от меко жълто и топло оранжево, през златно медено до опушено кафяво. Всеки различно разбира есента - с радост, тъга или смирение, но винаги нещо вкусно може позитивно да промени градацията. Есенните рецепти са сред от най-колоритните. Повечето са познати и изпитани. Радват с меки цветове, дълбоки аромати и богати вкусове. Сред сергиите на зеленчуково изобилие се открояват нежно нюансите на обагрени в есенно червено чушки. Тях избрах като обединяващ елемент в тези идеи, но не в туршия или друга зимнина, а в нещо от вида "какво приготвих..."
Ще започна с малки питки в чушки, от които бях изкушена, в мига, който ги видях; и не допълнение към тях, но също с есенен акцент - една фритата със сезонни зеленчуци.
Малки питки в чушки
По идея на BAKING BREAD IN RED BELLPEPPERS
За тестото:
½ ч.чаша топличка вода
½ ч.чаша хладко мляко
7 гр. инстантна мая /на д-р Йоткер/ или 20 гр. свежа
1 ч.л. мед
1 ч.л. сол
2 ½ ч.чаши брашно
1-2 с.л. зехтин
за топинг:
¼ ч.чаша зехтин или масло
½ ч.чаша топличка вода
½ ч.чаша хладко мляко
7 гр. инстантна мая /на д-р Йоткер/ или 20 гр. свежа
1 ч.л. мед
1 ч.л. сол
2 ½ ч.чаши брашно
1-2 с.л. зехтин
за топинг:
¼ ч.чаша зехтин или масло
¼ ч.чаша маслинена паста или наситнени маслини, използвах зелена паста
½ ч.чаша магданоз /нарязан и подсушен/
¼ ч.чаша червени чушки, наситнени
черен пипер и чесън, или други добавки, по желание
малко галета за поръсване дъното на чушките
Продуктите за тестото и технологията
са идентична, както и при другите обикновени теста за пици, фокачини или питки.
Маята, заедно с малко топло мляко, мед и брашно, размесени във вид на рядка
кашица се оставя около 10-15 мин., да „шупне”.
В купа за миксер се поставят
заедно брашното и солта, и задействалата мая. Добавя се зехтинът и
останалите мляко и вода, и след това всичко се разбърква, като се използва кука
тесто за формиране на груба топка тесто. Увеличава се на средна скорост и
миксира тестото за около 5 минути. Изважда се върху работна повърхност,
размесва с ръце, докато тестото се получи гладко и еластично.
Оформената топка тесто се поставя в намазнена купа, поръсва се леко с мазнина и покрива с фолио да за 1,5 часа, може и повече, докато удвои обемът си.
Оформената топка тесто се поставя в намазнена купа, поръсва се леко с мазнина и покрива с фолио да за 1,5 часа, може и повече, докато удвои обемът си.
Тестото се пренася върху набрашен
плот и се оформят около дузина топчета. Могат да се оставят 10-ина минути, за да
се отпусне глутенът и по-лесно да се разточват. Всяко едно топче се разточва на
лента, с дебелина около3 мм., намазва се леко със зехтин или разтопено масло,
маслинена паста, поръсва се с магданоз и кубчета чушка. Завива се на руло и поставя в поръсените с
галета чушкови гнезда. Покриват се и
оставят да втасват още 20-ина минути.
Преди печене могат да се намажат със зехтин
Пекат се в
предварително загрята фурна при 1890 °C за около 20 минути или до
златисто кафяво. Изваждат се, отново се намазват със зехтин, леко се охлаждат и сервират.
Още оригинални идеи тук.
Следва, също с есенен акцент - една фритата или запеканка със сезонни зеленчуци.
Есенна фритата
Продукти за 2-3 порции:
1 стрък праз
1 ч.чаша накъсани на дребно розички карфиол
½ ч.чаша бланширан и нарязан спанак
2 скилидки чесън
2 печени червени чушки
30 масло
1 с.л. олио
250 гр. cottage
cheese или извара
50 гр. синьо сирене
4-5 яйца
сол, черен пипер на вкус
още масло за намазняване
Намазняват се съдчета за печене.
В тефлонов тиган се затопля маслото и олиото. Добавят се
нарязаният праз, карфиол и
скилидките чесън. На по –ниска температура,
като се разбърква често, се задушава за около за 5-6 минути или
докато омекнат. Прибавят се
нарязаните спанак и червени чушки и премахва от котлона. Овкусява се със сол, черен пипер и подправки.
В намазнените съдчета се разстила от
зеленчуковата смес, отгоре се поръсва с натрошеното синьо сирене и разпределя
изварата.
Разбиват се яйцата с 1 с.л. сметана или
мляко, подправя се със сол и черен пипер и излива над сирената.
Пекат се за 20- 25минути
или докато бухнат
и зачервят.
22 коментара:
Мила Дианка, благодаря за удоволствието от поредния ти пост! Да са благословени ръцете ти, които творят тези красоти! Невероятна си, не спирам да се възхищавам на многостранните ти умения: толкова увлекателно пишеш, ястията ти са изключително вкусни, а презентациите с тези светли, слънчеви, магични снимки.....
Очите ми останаха в хлебчетата, перфектни са!
Прегръдка и сърдечни пожелания за усмихнати и позитивни почивни дни!
Дианка,
човек забравя какво е времето навън, гледайки тези цветни предложения!
Много настроение има в тях :)
А изпълнението ти както винаги е впечатляващо!
Благодаря ти за хубавите емоции, които предизвика с поста си!
Сърдечни прегръдки и усмихнат уикенд!
Невероятно оригинални предложения отново, Дани! Вкусен уикенд от мен:)
Леле, Диди, какви вкусотии!
Питките в чушка са великолепни, оригинални и вкусни!
Много ми харесаха!
И фритатата е страхотна!
Ароматна и здравословна!
Поздрави, Диди и хубава неделя!
Дианче,всичко толкова ми харесва,че се връщах няколко пъти да го преразглеждам и препрочитам!
Красота и вкус лъха от всичките снимки!Ще се възползвам от рецептите с удоволствие!
Прегръдки и хубав неделен ден!
Дианка, страхотни са и питките и фритата :) Хлебчетата са толкова весело закачливи в чушките :)
Прегръдка от мен и хубава вечер!
Ееее Дани, това с чушките направо ме разби! Благодаря, че сподели тази страхотна идея и тези вкусни рецепти!
Много оригинална идея е да се изпекат питки в гнездо от ароматна чушка, Диана! Сърдечни поздрави с пожелания за спокойни почивни дни! :)
Диана, много оригинални и перфектно изпълнени есенни предложения! Питката в чушка е разкошна!
Поздрави Марияна!
Фритатките са супер предложение,много ми допадат,обаче с питките ми обираш точките от раз,Дианка!
Първо поздравления,че си намерила такива хубави камби!
И самата идея е великолепна,а твоето изпълнение-майсторско!Чуката и магданоза са дали невероятен аромат,това знам от опит!Ухаели са божествено!
Хубава неделя!
Роси
При теб винаги е пъстро и много вкусно.
Чудесна си.:)))
Прелестни предложения!
Листопадът е прекрасен, да му се насладим и днес.
Диана, при теб винаги е толкова вкусно и красиво. Направо е наслада за очите.
Поздрави и успешна нова седмица!!!
О, Дианка,
тази фритата си я записвам на мига;-) Питчиците също са прекрасни, но все още не съм пробвала да меся:(
Прекрасно есенно настроение, а аз обичам есента!!! Благодаря!
Дианка, пак съм аз.:-))
Когато ти е удобно, намини пез блогчето ми, там те очаква една изненада.:-)))
Прегръдка и прекрасна нова седмица!
Дианче, фантастишни, много обичам такива шарени камби, освен, че са красиви са и много вкусни :) Идеята е страхотна и благодаря, че я сподели !
Прегръдки и чудна нова седмица :)
Този път ще започна с пожелание,
за хубава, слънчева и усмихната нова седмица:
Мони,
Дани,
Траяна,
Роси,
Катя,
Зори,
Руми,
Ева,
Марияна,
Роси,
Вероника,
Марта,
Мъхче,
Мони,
Ева,
много се радвам, че тази идея ви харесва. Благодаря ви за интереса и одобрителните коментари.
:)
Мони,
много ми е драго, че ми подаряваш тази награда, ще си я взема с радост.
:)
Благодаря отново, Диана
Ох, тази фритата ме гледа така примамващо от мониторе, великолепна е!
You have such a beautiful blog! I'm so happy that you made the bread in bell peppers, they look fantastic, and your photos are so beautiful! Thanks for visiting!
Сърдечна благодарност, Ива!
Много си мила,
поздрави и усмихнат ден, Диана
Deer, Renata!
I thank you very much for the great idea and recipe.
I like them! They are great!
Thank you also to visit and positive komenmtar.
Regards, Diana
Малко със закъснение ще коментирам тази публикация:), но затова пък с благодарност за споделената идея! Наистина оригинална! Прегръдки!
Публикуване на коментар