Кръговратът в природата - колкото студена и продължителна да е зимата, винаги бива победена от пролетта, носейки нов живот, нови надежди и нови очаквания... Астрономическата пролет дойде тази година ден по-рано. Това се
случва, защото настоящата 2012-а е високосна и слънцето се завъртя в своята пролетна еклиптика днес на 20 март точно в 7,14
часа. Така вече посрещахме дългоочакваното пролетно равноденствие. След
тежката зима светлината взема траен превес над тъмнината, време за оживени дейности, за сеитба на
полето, за възраждане на природата и нов живот.
Преди години пролетта бяхме свикнали да я чакаме
на 22 март. Някога идването на пролетта се е
определяло по звездите, когато равноденствието настъпва, съзвездието Риби е
на границата с Водолей. С напредването на техниката и пресмятането с компютърни
програми идването на пролетта се колебае между 20 и
21 март, като в обозримото бъдеще няма да й се радваме
на 22 март, защото това щяло да се случи чак след няколко хилядолетия. Но пък на този ден всяка година се чества още една животворна сила - Световния ден на водата /Water Day/.
Някъде бях чела, че сутринта на Пролетното равноденствие е хубаво нещо да се омеси. Заложих на символите: Хлябът, като неоспорим символ на живота и кръговрата, и изпълнен с микс от различни брашна и семена, не само здравословни, а и благословени от земята, даващи живот и плодородие. Оформих го на сектори, декорирах с още семена, малки хлебни листа и цветенца. Харесахме тази пролетна композиция, макар и постна:)
Многозърнесто пролетно хлебче
Продукти:
1 ч.чаша бяло брашно
½ ч.чаша типово, черно или
по-грубо бяло
½ ч.чаша пълнозърнесто брашно
¼ ч.чаша брашно лимец
¼ ч.чаша фини овесени ядки
/овесно брашно
¾ -1 ч.чаша хладка вода,
според влажността на брашната
20 гр. прясна мая
2 с.л. зехтин/олио
1 ч.л. мед
1 ч.л. захар
3 к. л. сол
1 ч.л. оцет
1щ. сода за хляб
Още:
1 с.л. маково семе, ленено и
сусамово
1 с.л. зехтин/олио за
намазване
1 ч.л. мед за намазване, по
желание
½ ч.чаша брашно и вода за
декорации, по желание
1 ч.чаша =240 мл.
Маята се натрошава със
захарта, размива се с ¼ ч.чаша хладка
вода и поръсва с 1 с.л. брашно. Оставя се да „шупне” за около15 мин.
В купа се смесват брашната
със солта и содата. Отделно се обединяват ½ ч.чаша вода с олиото, меда и оцета. Към брашното се налива
шупналата мая и течностите. Водата може да се увеличи, според сухостта на
брашната. Замесва се меко и еластично тесто, като може да се използва миксер с
такова приспособление. След омесване до
изглаждане на тестото се оформя топка,
която се поставя в омазнена купа. Покрива се с кухненска кърпа и оставя се на
топло и влажно място да втасва около 1 – 1 ½ часа, до двойно увеличение на
обема.
Тестото леко се премесва и
оформя на плоска питка, поставя в тава за печене и втасва отново зa около още 20мин. до увеличаване на обема. Разрязва се
на 6 парчета, които леко се раздалечават едно от друго. Декорират се по желание
и поръсват със семената.
Пече
се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 25-30 мин.до зачервяване.
След
изваждане може да се намаже с мазнина или медена вода.
Оставя
се на решетка да се охлади за десетина минути е готово…
Честита първа пролет!
Желая ви една
прекрасна пролет,
в здраве и усмивки, слънчево настроение, любов
и много щастие!
Опитайте...
27 коментара:
Еееех,най-после да ни е честита!
След толкова много сняг все пак дойде пролетта :) !
Чудесно хлебче,Диди,и много нежно декорирано с тези фини розички!
Прегръдки!
Честита първа пролет,Дианка!
Страхотно хлебче, напълно по мой вкус!Ще пробвам някой ден.
Красиви снимки!
Поздрави!
Честита да е и на тебе пролетта Дианче!
Приказно хлебче със страхотна украса.
Прегръдки!
Честита пролет и на теб, Роси!
Благодаря ти -
здраве и усмивки, пролетно настроение и вдъхновение ти желая, Диана
Благодаря, Мира,
честита пролет и нека тя бъде най-прекрасна и щастлива за теб, Диана
Честита да е, Зиче!
Голяма прегръдка с пожелания за здраве, късмет и щастливи пролетни дни, Диана
Честита първа пролет, Диди!
Да е слънчева, цветна, много усмихната и изпълнена с любов!
Хлебчето и на мен много ми харесва с тези толкова нежни цветчета отгоре! Прекрасно е!
Сърдечни поздрави и топла прегръдка!
Дианка,
Честита пролет и на теб!
Без да знам, това, което си написала-че се хубаво да се омеси нещо,тази сутрин се събудих по-рано от светлината на хубавия ден и омесих нещо друго, но пак пълнозърнесто!Довечера ще го постна.Обичам този аромат, а твоите хлебчета са чудни както винаги!Много красиви снимки, носещи пролетно настроение!
За мен беше удоволствие да прочета всичко, което си написала..:-)))
Прегръдки
Честита пролет!
Аз пък си я чаках на 22-ри по навик:)
Дианка, както винаги на празник тук е прекрасно! Хлебчетата са уникални, толкова нежни, оформени толкова добре! Прелест, мила! Честита първа пролет с пожелания за много слънце, усмивки и весело настроение!
Честита пролет и на теб, Диана!
Прекрасен е хлябът, много красив, пухкав и ароматен! Сърдечни поздрави! :)
Честит пролет и на теб, Диди!
Много усмивки, слънчево настроение и здраве да е!
Украсата ти на хляба е много хубава, красиви са цветята.
Поздрави и хубава седмица ти желая!
Честита първа пролет и на теб Дианче :) Много здраве и прекрасни пролетни дни :)
Усмихнат ден !
Дали на 20, 21 или 22 март, важното е , че все пак ще дойде...или вече е тук! :-))
А хлебчето е прекрасно!
Честита Пролет и от мене Диди!Много красота си ни приготвила днес.Отлично - отдават ти се тези листенца, розички и всякакви орнаменти!
Весело пролетно настроение!
Честита пролет и на теб Дианка!Много усмивки и свежо настроение ти желая!Хлебчетата са чудесни, много симпатични!
Дианка,
вече сме в "прегръдките" на дълго чаканата Пролет!
Символът ти е чудесен!
Сърдечни прегръдки, много слънце в душата ти и цветно, пролетно настроение!
Честита пролет! Хлебчетата са просто разкошни!
Да тук е, честита да е!
Моите благодарности за поздравленията и на свой ред към вас пожелания за слънце, усмивки и ведро настроение:
Тони,
Бети,
Диди,
Катя,
Ева,
Пепи,
Ева, ,
Краси,
Таня,
Соня,
Дани
Сърдечни поздрави и прегръдки, честита първа пролет, Диана
Дианка, много обичам да надниквам при теб, защото ти винаги поставяш акцент на важното, на стойностното, на същността. Хлябът замесен в началото на пролетта е чудесен символ, а твоите питки са прекрасни! Топло, слънчево и вдъхновяващо пролетно настроение ти пожелавам!
Честита първа пролет, Диди!
Нека да е слънчева и топла, изпълнена с много усмивки и пролетно настроение!
Хлебчто е много красиво, нежно и прекрасно украсено!
Сърдечни поздрави и хубава и усмихната пролет!
Дианка, много красиво слънце е излязло от ръцете ти :) Поздравления!
Честита пролет от мен!
п.с. Не знаех за месенето в деня на равноденствието :) ще го имам предвид за следващата година :)
Ех, че красота, Диана! Страхотна украса! Честита първа пролет и на теб!
riesci sempre a stupirmi con le tue crezioni, questo pane è bellissimo, una favola. Ciao Daniela.
Честита пролет, Диди!
Много красиво си оформила хлебчетата!
И аз много обичам да правя различни комбинации от брашна.
Поздрави :)
Дианка, честита пролет и от мен ( по стар стил-хаха;)
Здраве, слънце и усмивки!
И както обикновено- красиви хлебчета при теб!
Честита да е и добре дошла, независимо дали на 20, 21 или 22 март!
Сърдечно ви благодаря,
Руми,
Гуинет,
Роси,
Зори,
Траяна,
Daniela,
Ели,
Мъхче,
Нека пролетта ви радва с красота и слънце, усмивки и много щастие, Диана
Чудно хлебче, Дианка! Аз съм върл фен на бързия хляб с овесени ядки и го приготвям често.:)
Това хлебче подозирам, че ще приготвя скоро и също ще ми стане любимо.:)
Честита пролет! Много усмивки и слънчево настроение!:)
Благодаря, Дари,
ще се радвам да ти допадне.
А аз успях да се разгледам и да се насладя на чудесните ти козуначени идеи.
Пролетта ни вдъхновява,
нека бъде слънчева и усмихната, сърдечни поздрави, Диана
Публикуване на коментар