четвъртък, 22 март 2012 г.

Отново картофи - с авокадо, скордаля и едни соленки


Отново картофи :) ... Преди време споменах, че за настоящата година картофите са определени като водеща кулинарна тенденция, отдавна са в списъка сред здравословните храни, а и основни по време на пости.
Картофите са една от най-полезните храни - Един среден по големина  картоф има малко калории - отколкото грейпфрут, повече калий от банана, и по-използваемо желязо, отколкото всеки друг зеленчук. Картофите също са с високо съдържание на фибри и натоварени със сложни въглехидрати. И най-хубавото, картофите са без съдържание на мазнини.
И понеже техните полезни свойства, витамини и минерали са широко известни, избрах няколко по-забавни факти: По време на златната треска в Клондайк (1897-1898) картофите на практика са стрували теглото си в злато. Картофите са били оценени за тяхното високо съдържание на  витамин С., а  златото, по това време, ебило  по-обилно от питателни храни!  През октомври 1995 г. картофите стават първият зеленчук взет със совалката Колумбия, с цел да се отглеждат  в космоса. НАСА и Университета на Уисконсин, Медисън, създават технология, за изхранване на астронавти в дълги пространствени пътувания и в крайна идея, хранене на бъдещи космически колонии. В Прусия крал Фридрих Вилхем/Велики осъзнавайки, че картофите са добър източник на храна разпорежда селяните да засаждат и ядат картофи или носовете им ще бъдат отрязани. А някога, шотландците отказвали да ядат картофи, защото не били споменати в Библията!
След последните идеи с картофи, сега избрах два вида постни пюрета или дипове, според гъстотата им на база картофи – с авокадо и гръция чеснов сос скордаля. Чудесни за предястие, за намазване или гарнитура и след като не успявам с времето, обединих в обща публикация. Ще започна с авокадото, което добавя една фина кремообразна текстура към пюрето. А вкусът се обогатява от лимоновия сок, свежи подправки/копър или магданоз/ и черния пипер. 


Пюре от картофи с авокадо


Продукти:
5-6 средни по големина картофа
1 авокадо
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. копър /магданоз
сол и черен пипер на вкус
1 с.л.  вода от картофите,  ако е необходимо

1 с.л. зехтин, при желание*
Рецептата може да се изпълни и като вариант за хранителен режим без мазнина


Картофите се сваряват, обелени и още топли се пасират заедно с авокадото и подправките.
Овкусява се и поднася.
 


Следва популярният гръцки сос Skordalia /Σκορδαλια/ - едно от традиционните ястия в Гърция за предстоящия празник Благовещение.  Познат със своя силен вкус и то чеснов, независимо, дали е в комбинация с картофи, хляб или ядки.  Някои предпочитат по-мек вкус на чесън, а други по-силен  - ако вкусът е твърде силен, съответно се коригира количеството на картофите или хляба, но ако не е достатъчен, се увеличава количеството чесън.


Картофена скордаля 
/гръцки чеснов сос – Скордаля/

 Продукти:
6 скилидки чесън /аз сложих 3 и ми е малко силен/
1 чаша картофено пюре /2-3 сварени и намачкани топли картофи/
2 филии стар бял хляб
1/3 ч.  чаша зехтин
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. оцет
сол и пипер на вкус
1 с.л. смлени ядки, по желание

Обеленият чесън се притрива с 1/2 чаена лъжичка сол в хаванче до изглаждане. Прибавя се към  картофено пюре  от 2-3 сварени и намачкани топли картофи и продължава  да се хомогенизира, като се разбърква с чукало. В купа със срудена вода се натопяват филиите  хляб отстранена кора) , след което изстискват добре. Добавят се  към картофите и чесъна, удари и отново се разбърква до гладкост. Постепенно се налива зехтин, лимонов сок и оцет, като се разбърква енергично. Когато сместа стане гладка и пухкава, се поръсва със сол и черен пипер на вкус.
Преди да се използва се  охлажда в покрита купа.



Блендер метод: Всички съставки се поставят в блендер и пасират с умерена скорост, докато сместа се хомогенизира. За няколко секунди се  увеличава  скоростта в продължение за по-вече обем и гладкост, но твърде дълго, за да не се загрее и  отдели мазнината.


Варианти: замяна на хляба с ½ ч. чаша или 1 ½ ч. чаши смлени бадеми или орехивместо картофи и хляб.
Сервирах го със соленки, ето ги и тях:

Постни триъгълни соленки с маслинена плънка



За соленките – идеята  е взаимствана от hamantash. Това са специфично оформени триъгълни тестени джоб сладки с пълнеж  /по-често сладък, но и солен/, традиционни за еврейския празник Пурим, наречен още празник на жребия, който е най-веселият еврейски празник и се отбелязва през февруари или март във високосна година. /Чела съм, че у нас се е наложило отбелязването на Пурим на 10 март - Деня на спасението на българските евреи от лагерите на смъртта по времето на Втората световна война/. Наричат ги "ушите" на Аман, hamantash, свързани с известна тяхна легенда. 


Вече ги правя два пъти, но постни – веднъж с хлебно тесто /Хляб с маслини, орехи и сушени домати/ и веднъж с маслено /Постни емпанадас/. Вкусът и видът биха могли да бъдат значително по фини, ако се използват яйца, мляко и масло. Ние харесахме леко топли хлебните и студени – „маслените”.  Плънката е също въпрос на желание, избрах микс от маслини /или маслинена тепанада/, сушени домати, босилек и орехи. По съществената част е начинът на оформянe, а технологията на печене е позната и класическа за двата вида тесто и упомената в съответните рецепти, към които съм приложила линковете.
Едни добри постни  соленки за похапване, както и допълнение към пастети или супи


Опитайте...


17 коментара:

Живка каза...

Дианка,взимам си от всичко по малко-много е вкусно....
Хубав пролетен ден!

ellyganova каза...

Диди, много съм заинтригувана и от трите ястия, които си показала.
Преди време пробвах пастет от авокадо, но нещо не ми допадна. Но, в комбинация с картофи, сигурно ще ми хареса. Скордалята, непременно ще я направя. Много си падаме по чеснови сосове вкъщи. А, напоследък и по соленките.
Поздрави и пожелания за хубава вечер.

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Чудесни рецепти и много красиви снимки ! Соленките са страхотни ,много ми харесаха:) ! Комплименти !
Хубав следобед !

pep-4o каза...

Картофената скордаля ми е фаворит от днешните ти предложения, Диди! Не, че и другите са лоши :) но с авокадото така и не се харесахме.
Може би, защото когато бяхме малки баба правеше картофено пюре с чесън.. не съм се сещала пък никога да си направя сама.
Благодаря ти предложението!

Maria Pepeldjiyska каза...

Радост за окото и стомаха!

Dani каза...

Дианка,
чудесни предложения както винаги!
И поднесени прекрасно!
Сърдени прегръдки и хубава вечер!

Tania каза...

Диди,
Отлично,изчерпателно,добре поднесено.Отложих да те прочета за десерт след вечерята и не съм сбъркала!Чудесни идеи!!!

Еoc каза...

Дианка, толкова много красота при теб :) и вкусотиики :)
Много красиви снимки!
Прегръдка и хубава вечер!

Mарияна каза...

Дианче, чудесни и много вкусни предложения, не съм приготвяла скордаля до сега, много апетитно изглежда, а соленките са страхотни!
Поздрави :)

Ева Тонева каза...

Рецептата за соленките отдавна чакам, Диана! Много ми харесват, сигурна съм, че и вкъщи ще им се зарадват. Сърдечни поздрави! :)

Unknown каза...

Дианче при теб отново е невероятно вкусно и красиво, започнах да преглъщам :) Много интересни предложения и поднесени с много вкус както само ти го можеш!
Сърдечни поздрави и усмихнат петък:)

Соня Шатева - Моето сладко хоби каза...

И трите предложения са нови за мен и много интересни! Поздравления и благодарности за идеите, които ни поднасяш по толкова красив начин!

Мира каза...

Рецептите са много интересни и звучат вкусно!Пюрето от картофи с авокадо ми хареса ,а и така хубаво си го поднесла...Картофената скордаля е напълно ново ястие за мен.
Соленките са разкошни,вземам си една за кафето!
Приятен уикенд,Дианка!

di_ani каза...

Благодаря ви момичета, много се радвам, че наминават с интерес към постните ястия. Повечето са познати и са по-скоро като идеи, и вариант на рецепта. Аз успях да разгледам и да се насладя на вашите чудесни пролетни изкушения:
Живка,
Ели,
Ивана,
Пепи,
Мария,
Дани,
Таня,
Зори,
Марияна,
Ева,
Ева,
Соня,
Мира,
Пролетта ни вдъхновява,
нека бъде за вас слънчева и усмихната, сърдечни поздрави, Диана

Valentina Terzieva каза...

Здравей Диани,
маркирах те в акцията “Show me your Coffeetable". Повече информация за това има тук http://vale-cooking-and-fun.blogspot.de/2012/03/anna-hat-gesagt-show-me-your.html
Поздрави и приятен ден
Валентина

Роси каза...

Адмирации за красивите презентации!
Най-много ми допадат соленките!Иначе всичко както винаги е поднесено перфектно!
С пожелание за хубави почивни дни!

rusanka каза...

Страхотни предложения, Диди!
И трите иден са много свежи и вкусни. Ще се почерпя от всичко. Прекрасни снимки!Картофената скордаля е нещо ново за мен и трябва да я приготвя!
Сърдечни поздрави и слънчев и усмихнат уикенд!