В публикацията след празника на Свети преподобни Йоан (Иван) Рилски избрах да предложа
нещо сладко, шоколадово, в същото време бързо, лесно и по-различно -
Шоколадови
трюфели с английски чай.
Но преди това... споделяла съм нееднократно, че есента ми е любим сезон - красива, спокойна и щедра. Щастливото събитие с раждането на малкия Александър тази година допълни изобилието от празнични поводи в нашето семейство. Вече организирахме първата среща с гости - жени в ролята на орисници, в изобилие от сладки лакомства, много подаръци и пожелания, за да е благодатен, сладък и щастлив животът му. По традиция похапнахме празнична пита с мед, замесена от младата майка, сладки баници, различни сладкиши, бисквитки и торти. С акцент, като за бебешко парти, приготвих малка торта - в небесно синьо, с усмихнато слънчице над леки облачета, закачлив биберон залъгалка и малки зайчета за компания.
Моите меденки, с вид на бебешки лигавник глазирах със захарен фондан, а и пандишпановите топчета /pop cake/ с бял шоколад декорирах в преобладаващо бяло – син цвят и лек слънчев нюанс. Не успях да направя снимки с добро качество, затова и ги обединих като обща идея.
Тъй като няма да пиша рецепти към тях, избрах да предложа тези шоколадови
трюфели с английски чай.
В оригиналната рецепта са с
аромат на звездовиден анасон, но на мен ми допадна идеята за английски чай с
аромат на бергамот. Искаше ми се да променя класиката в съчетанието на шоколад
и портокал, като опитам с този не толкова популярен цитрусов плод.
Харесвам Английския чай No.1 с
известната смес Ahmad Tea – дълбок кехлибар цвят, нотка на бергамот и някак
по-сложен аромат от свежи цитруси. Бергамотът тук е много деликатно засегнат, но
достатъчно, за да докосне вкусовите рецептори, без да доминира. Балансиран в
аромата, цвета и силата – гладък и не горчив, с много лека тръпчивост. Вкусът е богат и пълен с вкус. Това е чай
за хубави моменти, No.1 английски чай е прекрасен
за всички поводи, сутрин или вечер, със или без мляко. Самостоятелно или с
любими сладки бисквити, бонбони или
торта.
Шоколадови трюфели с английски
чай
/ по идея на chocolate truffles .../
Продукти за около
32 трюфела
200 гр. млечен
шоколад. / с 30% какао/
250 гр. черен шоколад /с 70% какао/
200 мл. течна сметана / 48% мазнини, ако е по-малко още 30 гр. масло/
250 гр. черен шоколад /с 70% какао/
200 мл. течна сметана / 48% мазнини, ако е по-малко още 30 гр. масло/
1 с.л. черен английски чай
1 к.л. кора от лайм, настъргана /по-желание/
какао на прах за поръсване
Застила се съд с размери 20х 15 см с алуминиево фолио или незалепваща хартия за печене.
Нарязват се на ситно двата вида шоколад.
Течната сметана и ако е необходимо още масло се излива в тенджера и оставя да заври. Отстранява се от котлона и поставя супената лъжица английски черен чай. Запарва се за около 4-6 минути, след което прецежда.
В топлата смес се добавя наситения шоколад и кафяната лъжичка кора от лайм. Разбърква се, докато шоколадът се стопи, след което се оставя да изстине леко.
Сместа се изсипва в тавата, покрива с фолио и се оставя да се стегне за около 24 часа. Нарязват се на кубчета и поръсват с какао на прах.
какао на прах за поръсване
Застила се съд с размери 20х 15 см с алуминиево фолио или незалепваща хартия за печене.
Нарязват се на ситно двата вида шоколад.
Течната сметана и ако е необходимо още масло се излива в тенджера и оставя да заври. Отстранява се от котлона и поставя супената лъжица английски черен чай. Запарва се за около 4-6 минути, след което прецежда.
В топлата смес се добавя наситения шоколад и кафяната лъжичка кора от лайм. Разбърква се, докато шоколадът се стопи, след което се оставя да изстине леко.
Сместа се изсипва в тавата, покрива с фолио и се оставя да се стегне за около 24 часа. Нарязват се на кубчета и поръсват с какао на прах.
Харесах по-различната визия за оформление на бонбоните тип трюфели, съответно и не подбрах класическата чаша за чай. Комбинацията е страхотна...
Опитайте….
16 коментара:
Merhabalar, Ne kadar leziz ve iştah açıcı bir görüntü böyle, ellerinize, emeğinize sağlık.
(Türkçe çeviri istiyorum)
Saygılar.
Дианка, след това представяне не знам откъде да започна :)
Но в едно съм сигурна, че малкият Алекс ще расте много спокойно и щастливо дете:)
С такива орисници и толкова красиви и вкусни сладкиши!
Невероятна е тортата и особено биберона!!!!
А шоколадовите трюфели са точно по мой вкус!
Благодаря ти, че сподели и за чая.
Толкова подробно обяснение си дала, че усетих уханието му!
Сърдечни поздрави и прегръдки и да нацелуваш ръчичките на малкия виновник!
Ди, чудесни нещица споделяш с нас! Тортата и сладките са много сладурски. Малчо е късметлия :)
А тези трюфели са с перфектни форми и много, много апетитни!
Слънчев и усмихнат съботен следобед :)
Невероятни са трюфелите, Диана, а сладките са истински бижута! :)
Ей,да щипнеш бебчо по бузките от мен!Страхотно свежа тортичка,много сладка е наистина.А за бонбоните нямам думи.С шоколада нямаш равна,Диди!
Всичко и много красиво и изтънчено елегантно!Както винаги!Поздравления Дани!
Желая на малкия Александар здраве и безгрижно детство!
Много красива торта,а меденките са сладурски!Прекрасни,елегантно поднесени трюфели!Всичко е приготвено с много любов!
Сърдечни поздрави!
Дианка, всичко е прекрасно! Поздравления!
Много готини са се получили трюфелите! Страхотна идея, а като допълнение на чаят е още по-добра. Поздрави
Да ви е жив и здрав малкият Александър! Страхотни неща си направила за неговия празник! Но бонбоните няма как да не са ми фаворит с всичкия шоколад в тях :) Пожелавам една хубава и усмихната вечер!
Истинско изкушение са тези трюфели, Диди! Чашката за чай е много интересна!
Бебешките лакомства са много сладурски. Сигурна съм, че почерпката е била на много високо ниво.
Поздрави :)
Quante meraviglie hai preparato, io proverei subito uno di quei deliziosi cubotti. Buon pomeriggio Daniela.
От сърце ви благодаря за поздравленията, пожеланията и милите коментари, -
много се радвам, че успях да споделя с вас част от празника, а и че ви допада идеята за малко по-различни домашни бонбони трюфели.
Поздрави и от мен, усмихнати и вдъхновени есенни дни, Диана
Дианка,цялата почерпка е великолепна и бонбоните са несравнимо представени както всеки път при теб,много вкус,много стил!
Сърдечна прегръдка изпращам на бебчо!
Дианче, много здраве и късмет желая на Алекс, да бъде винаги усмихнат и заобиколен от много приятели!
Лакомствата, които си приготвила са толкова нежни и красиви, а за вкуса съм убедена , че е превъзходен!
Сърдечни поздрави!
Благодаря ви момичета за чудесните пожелания и се радвам, че ви допадат тези предложения. Много сте мили!
Сърдечни поздрави и усмихнати есенни дни, Диана
Публикуване на коментар