вторник, 15 октомври 2013 г.

Неделна разходка - „Цари Mали град“



Една идея за неделна разходка - 
първата и най-добре възстановена антична римска крепост в страната -
„Цари Mали град“. 





Една легенда оживява - мястото е хълмът Св.Спас и връх Св.Иван, разположени на 900 метра надморска височина по билото на Верила планина над село Белчин /на 15 км. от Самоков/ - много чист въздух, красива природата, вековни букови и борови гори, и минерални 41 градусови термални води.
 

Това, с което крепостта може да се стори интересна на всички е, че тук на това място са запазени корените на християнството от 1700 години назад.


Хълмът е и неизменна част от вековната история на района. С него са свързани легендите за голямо старинно селище, известно като „Цари Mали град“, което се предполага, че означава „Малък Цариград“. До ХIХ век все още са били частично запазени белите каменни стени и кули на крепост, които напомняли на местното население за Цари град. Открити са и доказателства за приемствеността на култовото място през хилядолетията – от езическото светилище на траките, през раннохристиянската базилика от VI век, средновековната църква „Възнесение Христово”, построена през втората половина на XV век , за да стигне до наши дни един оброк сред дъбовата кория.


През 2007 г. започват археологическите проучвания  на местността. Археологическият обект се намира на равна тераса, непосредствено под върха на хълма. В продължение на четири археологически сезона се установява функционалната същност на крепостта- укрепено селище, както и проучвани и документирани разнообразни структури от фортификацията (кули, порта и крепостни стени), сгради, разположени около и долепени до крепостната стена, както и проучени сондажно останки с културни пластове от селищния живот във вътрешността на обекта. Последващи проучвания предоставят допълнително материал и яснота за ситуациите, хронологията и мащабите на проучваната крепост.


Установени били 5 фази на обитаване на това място, което говори за неговата значимост и устойчивост като стратегически и културен раннохристиянски център в орбитата на големите градски центрове от античността Сердика, Пауталия и Германея.


Векове след като хунските и аварските орди разрушават стените й, крепостта получава шанс за нов живот.
 

Ето я и нея нагледно изобразена в макет и видео клип:


До нея може да се стигне по две живописни екопътеки /полегата и по-стръмна/, с пейки, масички заслони и беседки край тях, и малка въжена линия, наречена фуникуляр, единствен засега у нас.


Непосредствено северно от портата на крепостта е разкрит християнски култов комплекс, говорещ за силно религиозна ангажираност на хълма"Св. Спас" през този период /през 313 година с Миланския едикт император Константин Велики утвърждава християнството като официална имперска религия, която регламентира религиозния живот и в провинция Вътрешна Дакия (Dacia Mediteranea) със столица Сердика (София)/.
 

По време на проучвания на крепостта, непосредствено пред централния и вход са били открити останките от три храма, изграждани през вековете буквално върху останките на предходни. Започва се църква от IV в., следва базилика от VI в., девет века по-късно, през втората половина на XV в., върху руините на базиликата е построена късносредновековна църква "Възнесение Христово".


Счита се, че презвитер Йоан от с. Белчин строи храм, който да посрещне мощите на светеца Св. Иван Рилски от Търново по пътя му към Рилската Света обител.


На това място почти до ден днешен белчинци празнуват Спасовден, т.е. празникът Възнесение Христово. До 60-те г. на ХХ в. тук е имало оброчен кръст, поставен под вековен дъб.


Табела край възстановения храм „Възнесение Христово” съобщава, че под 600-годишен дъб на това е бил скътан оброчен кръст с дата от каменен надпис 25 април 1869г., когато оброкът е посветен на празника Възнесение Господне, дъбът е рухнал при буря на датата 8.08.2008 г.


С римската крепост над Белчин е свързана и легенда за дъщерята на римския император Теодосий Велики – Гала Плацидия. Тя трябвало да пътува от Константинопол до Равена, където нейният син и наследник на империята бил държан в плен. По-големият й брат Хонорий й дал съвет по пътя да се отбие за здраве до лековитите извори на юг от Сердика – на мястото на днешното село Белчин. Гала Плацидия дори взела няколко амфори с водата за из път, за да й помага в трудното пътуване. 
Не може да бъде подминат незабелязано изграденият монумент "Света Богородица", разположен до християнския църковен ансамбъл - място за отмора, глътка свежа вода и прекрасна гледка от площадката до него.


Къща на музите”- така в буквален превод звучи древногръцката дума за музей. Тоест според изначалната дефиниция това е място, където деветте богини на изкуствата трябва да вдъхновяват, забавляват, образоват и възпитават. Изхождайки от тази древна дефиниция е разработен и проектът за реставрация и консервация на античната крепост „Цари Мали Град“, както и подредбата на различните експозиции в комплекса.
 

Трите етажа на двете кули при входа на крепостта са превърнати в музеи. Тук може да се проследи историята на крепостта, съграждането и разрушаването й, превръщането й не само в укрепен военен пункт, но и в селище с важно транспортно, стопанско и духовно значение.


Керамиката е най-широко разпространения материал в един археологически обект. Тя дава най- пълна информация за функционалната същност на обекта и хронологията. Представени са различни типове от битова и култува керемика от обекта и региона.


Безспорно най-интересни са монетите, около 650, които са и най-многобройните находки от обекта - извор на много информация за хронологията, търговските връзки и взаимоотношения в късноантичната епоха.


Колекцията включва монети от почти всички известни императори и различни номинали. Един от изключителните експонати в тази сбирка е бронзова монета-минима на инператрица Гала Плацидия. В крепостта са намерени ценни златни монети на Юстиниан, бронзови на Гала Плацидия, на Траян, Теодосий, Валент, Валентиниан, Грациан и Максимилиан. Интересна възможност е закупуването на възпоменателна монета от специален апарат срещу 4 лв. при входа.


С военни и охранителни функции се свързва целият живот на крепостта. Богата колекция от върхове на стрели, ножове, бойни топки и пр. може да бъде видяна от посетителите, а също така възстановка на войн с пълно бойно снаряжение- шлем, щит, меч и копие, както и действащи възстановки на обсадна техника. Според експертите една от уникалните намерени вещи е много опасна метателна стрела, използвана в кратък период от време. Смята се, че в света има само около 50 такива.


Археологическите проучвания на хълма "Св.Спас" показват, че изграждането на крепостта е започнало по време на управлението на император Валент (364-378 г.).


Мястото на крепостта е избрано преднамерено и е съобразено с възможността за наблюдение на котловината и защита на нейната западна част. Възникналото селище е съобразено с минералните извори в подножието, рудните залежи с магнетитов пясък в целия район и стратегическото кръстовище на два антични пътя.


При проследяването на историческите пластове е доказано, че най-ранното използване на това място започва още във втората фаза на ранно желязната епоха ( VІІІ-VІ в пр.Хр).


В обособена ниша към "казарменото помещение" Чудото Цари мали град и сакралната геометрия будят любопитство математическите зависимости изразени в разположението на крепостта спрямо други християнски и географски обекти – голямо /61,9 км/ и малко /24,7 км./ царско ветрило  - оказва се, че Цари мали град е еднакво отдалечен от Мусала, Рилския манастир, Черни връх и крепостта Урвич.


Към цената на билета се включва и посещение на етнографския музей в село Белчин. Красивата сграда на музея се оприличава като копие на копривщенска възрожденска къща от 19 в., типична и село Белчин. Събрани са експозиции на вещи с различна битова тематика, съхранили културата и традициите на населението през вековете.


В подножието преди  крепостта и като част от комплекса е изцяло реставрираната средновековна църква "Св. Петка", построена в последния си вид през XVII век върху основите на по-стар храм от XIII-XIV век. През 2006 г. започва нейното възстановяване по желание и със средства на местните жители, а на 14 октомври 2007 г. тя е преосветена лично от покойния патриарх Максим.


В църквата са съхранени множество ценни икони, най-старите от които са изписани през 1653 г. . Иконостасът също е сред уникалните паметници на монументалната дърворезба от края на ХVIII и началото на ХIХ век. Църквата е действаща, но в нея е подредена и сбирка от икони и ръкописи, както и образци от първите старопечатни църковни книги.


Църковната камбанария в извън основата сграда, неизменната чешма.


Едно тихо, въздействащо и спокойно място, с панорамен изглед към Палакарийското поле .


За финал, както подобава в кулинарен блог имах идея за предложа типично ястие от този район, но през цялото време на разходката около нас имаше весел глъч и усмихнати личица на малки дечица и ученици. За тях, извън крепостта, по дълъг въжен мост е предвиден и голям атракционен кът за забавления. Ето тази гледка ми се видя по-сладка и умилителна от всяка гозба:


Официален сайт Цари Мали Град
Видео клип  по- кратък и  една легенда оживява
Опитайте...



12 коментара:

Екатерина каза...

Минахме покрай тази крепост, на следващият ден, след като беше открита. / вечерта от интернет разбрах, че са откривали крепостта/. Дори не знаех какво е това, но бях силно впечатлена, не знаех как се стига до нея, понеже от пътя се виждаше точно един стръмен склон. Сега вече знам, благодарение на теб и съм силно впечатлена от тази красота! Дано я опазим! Наистина страхотна идея за разходка на прекрасно място! Поздрави, мила!

Gergana Lazarova каза...

Много хубаво, много! Дано се развиват повече такива проекти, защото имаме какво да покажем и на себе си, и на света. Благодаря, Дианка, че го сподели! :)
А завършекът е повече от сладък, той е смисълът. :)

Живка каза...

Много интересно и красиво,Дианка-благодаря за разходката!
Поздрави!

Роси каза...

ехее,най-после и у нас да има фуникуляр.
Благодаря ти за тази разходка,Дианка,много интересно място!
Белчин е добра спа-дестинация,а освен това с чудна природа и ето,че има още какво да се види в района ,за да е по-интересна и разнообразна почивката.
Сърдечен поздрав с усмивка!

Irma каза...

Дианка, благодаря ти много за подробната информация! Прекрасни снимки, показващи страхотно място! Обичам да посещавам такива кътчета в страната ни, а за това и идея си нямах. Минавала съм стотина пъти от там, дори през самото село, но никога не съм и чула за тази крепост...
Непременно ще се възползвам от препоръката ти и ще я посетя при следващото пътуване натам.
Благодаря ти още веднъж!
Прегръдки!

Анонимен каза...

Благодаря за чудесния пътепис!!Яна
Снощи правих капучино сладки, харесаха ми, но повече ми харесват тези с пудинг ванилия!!

Dani каза...

Дианка, не знаех за съществуването на това прекрасно място.
Благодаря ти за чудесния разказ!
Прегръдка!

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Обичам такива постове!
Благодаря, Диана за разходката, красивите снимки и увлекателния разказ!
Поздрави! Хубава вечер!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Благодаря ти за приятната разходка и полезната информация, Дианче! При теб винаги научавам нещо ново и интересно. Правиха реставрация и на нашата крепост, на Кракра, но като гледам тези снимки виждам, че при нас е слаба работа (за сега). Снимките са страхотни и ще отида някой ден до малкия Цариград :) Поздрави и приятна вечер!

Вкусно и сладко кулинарни рецепти каза...

Дианче,благодаря за чудесния пътепис, за разходката, красивите снимки и увлекателния разказ.Очаквах,че ще има и някоя вкусотия накрая на увлекателния разказ,но ми хареса много завършека на поста ти,така си Дианче ,най-сладката гледка е усмихнати и щастливи личица на безгрижни и весели дечица.Хубава вечер ти желая!

Мъх каза...

Дианка, каня и се от скоро, ма май ще оставя за другата година. Благодаря за изчерпателната информация и хубавата разходка. Само да пукне пролет;)

di_ani каза...

Много се радвам, че и на вас ви харесва.
Кате,
Гери,
Живка,
Роси,
Ирма,
Яна,
Дани,
Ивана,
Снежи,
Таня,
Мъхче,
Чудесна е този вид инициатива,
имаме потребност от такива обекти и дано успеем да го запазим. Разгледайте го...
Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана