Иска ми се да започна с понятието за ремикс, като идея за
алтернативна версия, с цел да се създаде ново звучене, за да се възроди
някогашната популярност, напр. чрез използване на нови инструменти. Ако не сте прочели за новото ми кулинарно вдъхновение, ще уточня, че
това което истински ме вдъхновява сега в кухнята е новият Multicooker на Philips. Е
той ще бъде в ролята на нов инструмент – при който, освен прецизни
новаторски решения, разширено понятие и възможности за удоволствие от
готвенето, създадени допълнителни нотки лекота и удобство. Ще се опитам с него да включа и предизвикателството да се постигне
перфектен резултат на класическото кулинарно съотношение: вкусно, здравословно
и улеснено, и в същото време свобода и креативност.
В тази насока на мисли, за една от първите рецепти с мултикукър не избрах от приложената книга с красиво илюстровани и етапно обяснени 27 предложения, а нещо по-различно: Класиката е зеленчукова яхния, постна, позната в нашето семейство като Бабина манджа – картофи, моркови и лук, с малко праз и ориз за разкош. Опитах да продължа традицията на този от години познат и обичан специалитет на свекърва ми, с новия Multicooker. Ето резултата, а сравнителният коментар - в края.
В тази насока на мисли, за една от първите рецепти с мултикукър не избрах от приложената книга с красиво илюстровани и етапно обяснени 27 предложения, а нещо по-различно: Класиката е зеленчукова яхния, постна, позната в нашето семейство като Бабина манджа – картофи, моркови и лук, с малко праз и ориз за разкош. Опитах да продължа традицията на този от години познат и обичан специалитет на свекърва ми, с новия Multicooker. Ето резултата, а сравнителният коментар - в края.
Ремикс на Бабина манджа /картофена яхния/ в Philips Multicooker
Продукти:
2-3 с.л. мазнина, зехтин или олио
8 картофа
2 моркова
1 стрък праз
1 глава нарязан лук
4-5 малки глави кромид лук, цели
2 скилидки чесън
1 чушка, по желание
¼ ч.чаша ориз
1 с.л.брашно
1 с.л. червен пипер
1 с.л. доматено пюре
гореща вода/ зеленчуков бульон
магданоз, сол и черен пипер на вкус
Продуктите се почистват и нарязват.
В съда на Philips Multicooker
се поставят мазнината, нарязаната глава и целите лук, чушка и скилидките чесън. Натиска
се бутона MENU и избира програма за готвене FRY.
Натиска се COOKING TIME и задава време за пържене 10– минути.
Следва натискане на бутона START и разбъркване от време на време.
По–късно, след 5-тата минута се добавят морковите и
праз лук, а към края и картофите.
Размива се брашното с червения пипер, /при желание могат да се
запържат, без да прегарят/ и доливат в съда със запържените зеленчуци. Налива
се гореща вода или зеленчуков бульон, за да покрие нивото на зеленчуците.
Овкусява се със сол и черен пипер.
Затваря се капакът и избира чрез бутона MENU програма за
готвене STEW – около 1 час. Стартира се, чрез бутона START.
След 30-на минути, се отваря и добавя ориза, а в последните 10 доматено пюре и
магданоза.
Когато програмата приключи, автоматично се преминава в режим KEEP
WARM. Ястието може да се извади веднага или да се остави още 10-минути
в този режим, както и да се остави за запазване температурата и кулинарна готовност в рамките на 24 часа или пък да се изключи и в по-късен момент да се притопли с функцията REHEAT.
Технологията и в традиционен режим на приготвяне е
същата,
но времената могат да се редуцират.
но времената могат да се редуцират.
Моят коментар:
Тест за всяко ястие при използвани на цели зеленчуци – глави кромид
лук, картофи, праз, е запазване на тяхната цялост по време и след края на
кулинарната им обработка.
Използваната програма STEW на Philips Multicooker, с приложените в конструкцията
на уреда модерни в последно време 3D технология за
загряване, при която топлината обгръщаща съдържанието отвсякъде,
разпределя се равномерно и поддържа по-ефективно,
ограничаване необходимостта от разбъркване и липсата на обилно кипене, видимо е
постигнала този ефект – перлено прозрачни лукчета, кехлибарни картофи и сочен
праз, всички в своята цялост и кулинарна готовност. А благодарение на
регулируемия клапан за контрол на налягането,
продуктите запазват най-ценните си хранителни вещества: апетитен аромат, чудесен
вкус и не на последно място, примамлива визия. Времето за готвене – достатъчно,
не ангажиращо и освобождаващо, да подготвя публикацията или за друго, приятно
занимание.
11 коментара:
Много вкусно изглежда "бабината манджа", Дианка :)
а уреда несъмнено ще е добър помощник. СЪс здраве да си го ползваш!
Прегръдка и хубав петъчен ден!
Станала е чудесна! Хубав уикенд!
Дианка, любимо ястие!
Не съм добавяла ориз, но следващия път ще сложа!
Естествено по традиционен начин :)
Прегръдка и хубав уикенд!
Този нов прочит ухае също колкото стария. Ама и при теб нещата винаги така се получават, Динка!
Много изкусително!
Уредът съм убедена ,че е незаменим помощник в кухнята.Да си го ползваш със здраве,Дианка!Перфектно представяне в снимки,а разясненията са направо професионални.
Верен фен съм ти да знаеш! :)
Поздрави и хубава вечер!
Дианка, ремиксът е много вкусен и уханен! Със здраве да си ползваш новата машинарийка! Пожелавам ти прекрасен уикенд!
Дианка, чудесно! Какво по-хубаво от вкусно ястие, което да те радва с повече свободно време и запазване на всичко ценно в самото ястие? Супер! :)
А бабината манджичка е чудна, изглежда страшно вкусно!
Сърдечни поздрави с пожелания за хубав ден! :)
Бабината манджа е чудесна! Прекрасна идея за ремикс! Много ми харесва начинът ти на презентиране на рецептите със снимките и "упътванията". Страхотна си, Дианка!
Много благодаря за одобрителните коментари, момичета,
радвам се, че и на вас ви харесва това предложение.
Пепи,
Траяна,
Дани,
Мъхче,
Мира,
Иглика,
Гери,
Кате,
Моята идея за тестване е именно в този дух - обичани и класически ястия за нашето семейство, приготвени в новия уред.
Харесвам го...
Сърдечни поздрави
и както се казва - да ви се връща, Диана
Задължително като дойде мултикукъра, ще пробвам... за момента съм на вълна доматена супа...
Честита придобивка...,
Със здраве и удоволствие да полазвате уреда -
страхотен помощник е и има впечатляващо много функции.
Сърдечни поздрави, ще очаквам да споделите и ваши рецепти, Диана
Публикуване на коментар