петък, 25 юли 2014 г.

Салата с летни плодове, моцарела и лимонови скариди



Ето че сме в средата на лятото, сред изобилие на свежи плодови изкушения: ароматен пъпеш, сочна диня, дъхави праскови, кайсии и медени круши. На вид тези плодове като че ли не могат да ни впечатлят особено - освежаващи, сладки и полезни, но ето нещо ново, което заслужава внимание. Например за пъпешите:освен нишесте, белтъчини, въглехидрати, хранителни влакна, свободни органични киселини, калий, желязо, витамините С, РР, В1, В2, каротин, фолиева киселина, магний, фосфор, калций, мед, силиций и т.н, имат ниска им калоричност /100 грама от пъпеша, има само 34 калории/; но учени в САЩ установили, че той съдържа цели 30 процента повече бета каротин от портокалите.
Най-воднистият плод сред останалите е динята, с 92% вода от тегло си. Сърцевината на динята е богата и на витамин С, калий,фибри, съдържа още и витамините А, В1, В2, както и манган, желязо, магнезий и никел, а семките са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. Съдържанието на ликопен пък я прави силен антиоксидант.
Според легендите безсмъртните се хранели с праскови /Богът на дълголетието Шоусин винаги държи праскова в ръка/, но със сигурност обаче могат да забавят настъпването на старостта, защото са отличен антиоксидант. Богата на органични киселини-ябълкова, винена, лимонова, освен това съдържа минерални соли като калий, желязо, фосфор, манган, мед, цинк, селен и магний; съдържа и богат комплекс от витамини-С, витамини от групата В, Е, Р, а също и каротини; още пектин и ефирни масла. Костилката й също е много полезна, защото съдържа горчиво бадемово масло и прочутия витамин В17. Дори да нямате достатъчно време, може да се отреже парче праскова и да разтрие лицето с него -по принцип маските с праскова подхранват кожата, поддържат влагата и по този начин забавят стареенето.
За кайсиите като супер храна вече съм писала, а крушата ми се иска да бъде обект на самостоятелно представяне.
Но това не е всичко, както се казва в рекламата - идеята е това богатство от полезни, вкусни и ароматни плодове да не бъде само част от десерта пред лятото, а да присъства и по друг начин в чиниите на масата. Не е новост съчетаването им с млечни и/или месни продукти – диня с фета и скариди, пъпеш с прошуто, круши и праскови с разтопяеми меки сирена... Днешното ми предложение се състои от няколко елемента – плодови топчета с моцарела и топинг от маково семе, и като допълнение, и по желание, едни лимонови скариди - морските дарове са особено актуални през този сезон. Още преди няколко седмици, когато видях тази рецепта /melon-balls-poppy-seed-dressing/ бях изкушена да я приготвя и приятно изненадана от резултата – с много и различни възможности за комбинации, овкусяване и оформление.


Салата с летни плодове, моцарела и лимонови скариди
/по идея от melon-balls-poppy-seed-dressing/


Продукти ориентировъчни за две порции:
2 чаши плодови топки /пъпеши, диня, круша, праскова/кайсии/
1 моцарела, прясна топка или мини/бейби моцарела
1 с. л. макови семена или семена от чия*
2 с.л. пресен лимонов сок
1 с.л. бял балсамов оцет
2 с.л. мед или захарен сироп
1 ч. л. фина дижонска горчица
1 ч. л. сол
¼  чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
½ ч. чаша зехтин или олио

* за семената от чия може да се прочете тук, но аз скоро ще им отделя нужното внимание. 

В малък сух тиган, на средна температура се загрява маковото семе за 2-3 минути,  с често разбъркван, да се запекат. Ако ще се използват семена от чия се слагат сурови.  

Смесват се съставките за маковия дресинг:  лимонов сок, бял балсамов оцет, мед, горчица, сол и черен пипер. С продължаващо разбъркване /може да се използва миксер/ се добавя зехтина, а накрая и запечените макови семена. Ако ще се използват семена от чия се слагат сурови.  

Подготвят се топчетата от плодовете – пъпеш, диня, праскови/кайсии и от моцарелата. Поставят се топките на пъпеш в купа и заливат с дресинга отгоре.




Сервира се веднага. 



Лимоновите скариди са едно чудесно допълнение, а и рецептата е бърза, лесна и семпла

10-на броя скариди
2 с.л. зехтин
1 скилидки чесън
1 с.л. прясно отцеден лимонов сок
магданоз, сол, черен пипер

Суровите, замразени скариди се изплакват и по желание, /аз не предпочитам/ се почистват. В тиган се затопля зехтина със скилидка чесън, след което тя се изважда. Поставят се скаридите и захлупват с капак. На силен огън, с често разбъркване се готвят около 5 минути, докато променят цвета си и порозовеят. Поръсват се с лимоновия сок, нарязан магданоз, разбъркват се за финал и махат от котлона. Овкусяват се със сол и черен пипер и сервират с още магданоз, рукола и няколко резена лимон/лайм.


Забележка: Ако не се предвижда сервиране веднага – запазват се плодовете, сиренето и дресинга поотделно. Когато е време, се отцежда отделената от плодовете течност, обединява се всичко и сервира.


Салата или предястие - въпрос на количество, настройка и оформление.


Опитайте...
  

неделя, 20 юли 2014 г.

Млечен маслен сладкиш с кайсии



Основната идея на днешния /неделен сладкиш са кайсиите - считани за новата суперхрана. Независимо, че все още е спорна родината на ярките слънчеви плодове, североизточна Япония, Североизточна Армения или Китай, според китайски специалисти кайсиите са най-полезният хранителен продукт. Кайсиите акумулират в себе си енергията на захарта, витамините, минералите, пектините, дъбилните вещества – на кратко всичко, което е нужно за жизнените дейности на организма. Счита се, че тайната им се крие в калия, в съдържанието на йод и желязо, и голямата концентрация на фосфор и магнезий: кадифените сладости са невероятно богати на витамини: витамин С (13 мг%); провитамин А (2,48 мг%); витамин В1 (0,04 мг%); витамин РР (0,77 мг%).; богати са още на минерални соли: калий (260 мг%); натрий (1,3 мг%); калций (23,1 мг%); магнезий (8,3 мг%); (желязо 1,4 мг%) и фосфор (21,1 мг%). 
Кайсията е заела интересно място във фолклора и традициите на различни страни: китайците я асоциират с образованието и медицината, защото китайски философ от 4-ти век пр. Хр. разказва, че Конфуций е обучавал учениците си, използвайки дървен материал от кайсия. Познат е турският идиом "bundan iyisi Şam'da kayısı", превеждан буквално като "по-добро от това е само кайсия от Дамаск" и използван в случаи, когато нещо е станало по възможно най-добрия начин и от него няма нищо, което да е по-добро, освен вкусна кайсия от Дамаск.
Е, сама по себе си кайсията е превъзходен плод, в същото време много  добре успява да се съчетава и други продукти.  Сред любимите рецепти с кайсии се подрежда и този сладкиш – комбинация от маслен блат, плодов пълнеж, слой млечен крем и хрупкава ароматна поръска. Неговата рецепта Čupavi kolač sabreskvama от coolinarika, харесах във вариант праскови, но и изпълнението с кайсии много й подхожда.


Млечен маслен сладкиш с кайсии
/по идея от Čupavi kolač sa breskvama/


Продукти: за тава с размери 20х20, намазнена и поръсена с брашно
Основа:
100 гр. масло, разтопено
2 яйца
¾ ч.чаша захар
2 ч.л бакпулвер
1  ½ ч.чаша брашно
ванилия, вutter аромат на д-р Йоткер

1 ч.чаша нарязани кайсии
1 с.л. брашно за овалване
1-2 с.л. брашно за поръсване

Крем:
400 мл. прясно мляко
1 пудинг ванилия
½ ч.чаша захар

Поръска:
100 гр. студено масло
½ ч.чаша захар
2 с.л. кокосови стърготини
2 с.л. филирани бадеми
½ ч.чаша брашно
ванилова захар, бурбонска на д-р Йоткер

Оригиналната рецепта е в по-голяма доза и е онагледена със снимки в стъпки.
Първо се подготвя млечния крем, като се разбива винил вият пудинг в малкото, подслажда се със захарта и загрява на до завиране. Сваля се от котлона, покрива се плътно с фреш фолио, за да не се образува кора и оставя да се охлади.
Следва приготвяне на поръската: смесват се студеното масло със захарта, брашното, коксовите стърготини и филираните бадеми. Ароматизира се с ванилията и размесва или блендира до получаване на трохи. Сместа може да се охлади и след това да се настърже върху сладкиша преди печене.
Подготвят се и кайсиите: почистват, разполовяват и разрязват на тънки ивици или на парченца. Смесват се с 1 с.л. брашно за поемане на влагата им по време на печене.
За масленият блат се разбиват яйцата със захарта на плътен крем, към тях се добавя разтопеното масло и на части, смесеното с бакпулвера брашно. Ароматизира се с ванилията.
В тава, с не залепващо покритие, или върху пекарска хартия се излива първо тестото за маслената основа. Отгоре се поръсва с фина цедка около 1 с.л. брашно, за да не потъват плодовете и се подреждат кайсиите. Следва равномерно разпределяне на млечния крем върху плодовете, а най-отгоре се поръсват/рендосват трохите.
Сладкишът се пече в умерено загрята на 175С фурна за около 45-50 мин., като може да се покрие повърхността с хартия за печене срещу прегаряне. Проверява се с тест за суха в основата клечка и изважда от фурната. Оставя се да се охлади напълно и млечният крем стегне.


Може да се поднесе цял и лесно се разрязва на пастички при сервиране.


И за още кайсиен аромат: гарниране със свеж кайсиев конфитюр.


Комбинацията между маслен вкус, млечен крем и кайсиев пълнеж е достатъчна сама по себе си, без друго допълнително доовкусяване, но за летните десерти сладоледът е подходящ към всяко едно предложение.


Опитайте...

четвъртък, 17 юли 2014 г.

Православен календар и празници за средата на лятото

Денят  е 17 юли - почита се Света великомъченица Марина. 


В нейното житие четем:: Марина, дъщеря на езически жрец в Антиохия, е възпитана от баща си в идолопоклонство, но Господ Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Тя много желаела да получи св. кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши това тайнство. Пръв нейн гонител станал самият й баща. 16-годишната девойка срещнала Олимврий, управител на източните провинции, смело му изповядвала вярата си и била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението навели управителя на мисълта да я удави. Донесли грамадна каца с вода и хвърлили в нея вързаната девойка. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за живот вечен. Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. Сетне била осъдена на смърт. Преди смъртта си Марина се обърнала към събралия се народ и го увещавала да познае истинния Бог, а не да се кланя на бездушните истукани. След това се помолила за всички. В предсмъртния си час тя се удостоила да види Самия Христос, Който я призовал към вечния покой.  

В народните вярвания Св. вмца Марина се смята за покровителка на водите и закрилница на Южното Черноморие. 
А тази година трима монаси от Света гора донесоха мощите на Свети Мина в чест на празника на митрополитския храм „Света Марина”, Пловдив, който се празнува на 17 юли
 Имен ден имат Марина, Марин, Маринела.

По традиция на 20 юли се празнува Илинден, денят на
Свети пророк Илия.


Св. Илия, името на светеца означава Сила Господна и се свързва с огнена колесница от четири коня по небето, измолващ от Бога здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. Св. Илия носи дъжд и влага, и закриля живота.
Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. От древност Църквата го нарича "Пророк и Предсказател на великите Божии дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие".
Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията - св. Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня.
Отбелязва се като имен ден на носещите имената Илия, Илин, "Илина", Илинка, Илиян, Илиана, Личо, Лина и др.

22 юли се почита  Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна


Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна е вярна и предана последователка на Иисус Христос, християнска светица, мироноска, следваща Христа, споделяща неговите страсти до разпятието и свидетелка на възкресението му. 
Народът почита първата вестителка на Възкресението като сестра на Св. Илия. На нея се приписва първият възглас „Христос възкресе!”.

И още един християнски празник през юли - на 27 се честват
Свети Седмочисленици
-
Свв. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий
и Успение на св. Климент Охридски,

Св. великомъченик Пантелеймон - светия лечител.


Из проповедта в деня на светиите "С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици,
Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий,
изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог."
Така светата Православна църква молитвено възпява паметта на светите Седмочисленици - Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Това е свещена седморка, светозарен седмосвещник, сияйно съзвездие върху българския църковен небосклон - небесните ангели и покровители на много молитвени храмове.
Свети Седмочисленици е събирателно название за светците, почитани в Българската православна църква като създатели и разпространители на българската азбука (глаголица и кирилица)- Кирил, Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Църквата традиционно не включва към тях Константин Преславски, защото не е канонизиран, въпреки че е считан за пряк ученик на Методий.
Оценила по достойнство делото им църквата е отредила този ден за общото им почитане, независимо, че в църковния календар за всеки от тях е отреден отделен ден.

И още празници за месец юли:



Хубави, празници, слънчеви и усмихнати летни дни!

понеделник, 14 юли 2014 г.

Салата с грилован патладжан, нахут и саламурено сирене



В дните около юлските горещници, се колебаех дали да продължа със слънчевите кайсии, фин акцент и в неделния сладкиш, или с още плодови салати със солено-сладък състав, или нещо сладоледено... Това, че закъснявам с публикациите не е новост :) В крайна сметка надделя една обикновена салата с грилован патладжан. Вече се очертава сезонно изобилие от предложения за любителите на патладжана. Имам различни рецепти за неговото приготвяне, но сега комбинацията е между печен, или грилован патладжан, сварен нахут и саламурено сирене. Идеята дойде от тази средиземноморска салата, но средиземноморска кухня се характеризира със своята гъвкавост, с широк обхват на съставки и подправки, а и с много вариации, така че оформих по мой вкус. Получи се лятно съчетание от плътен вкус на патладжан и деликатен нахут в свежа хармония със зеленчуци, подправки и маслено саламурено сирене, може и "фета". /Гърция вече е с монопол върху сиренето „фета” от овче мляко, с добавка на козе./ Средиземноморска кухня се характеризира със своята гъвкавост, широк обхват на съставки и подправки, а и с много регионални вариации. Така оформих моята, с още обичайни допълнения в средиземноморски привкус: маслини тип „каламата’, сладникави чери домати и свежи зеленолистни подправки и билки. За финал – класическа заливка от зехтин, чесън, лимон и фина горчица – една идея, която попада в категорията комбинирани, харесани и засищащи летни салато-вечери. Все пак, не я озаглавих "по средиземноморски":



Салата с грилован патладжан, нахут и саламурено сирене



Продукти за 2 порции:
1 голям патладжан, нарязан на ленти
½  консерва нахут /от 400гр./, отцеден, може и овкусен*
½ чаша нарязано/натрошено саламурено сирене, може тип „фета”
2 чаши слатен микс
/свежи подправки – мента/босилек или магданоз/ и крехки салати /радичио, рукола, може бейби спанак или друго/
червен лук
чери домати
маслини тип „каламата”
Дресинг:  
1 скилидка чесън, пресована 
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок, прясно изцеден 
1 ч.л. дижонска горчица 
сол и черен пипер на вкус
Патладжанът се нарязва надлъжно на дебели ленти, посолява се и поставя в студена вода или мляко, за около 20-30 мин.,  да се отдели горчивият вкус на соланина. Отцежда се и подсушава. Овкусява се с бял пипер,  леко се омаслява и пече на грил, фурна или в краен случай се пържи до омекване. Поставят се на кухненска хартия да поеме излишната мазнина.
Смесват се съставките за дресинга.
В чиния за сервиране се подреждат грилованите патладжани, а върху тях се разпределят свежите слатки и подправки, доматите, червен лук на ситно, нахута* и сиренето. Отгоре се поръсва с дресинга и сервира.


Салатата може да се поднесе в обща чиния или отделно всяка порция.


С няколко филии обикновен хляб се получава и възможност за лека вечеря, е за някои...:)

 

* Когато я приготвях още не бях видяла предложението на Зори за ароматен нахут и си мисля, че с нейния вариант би се получило чудесно допълнение, с по-различен вкусов нюанс.


Опитайте...


четвъртък, 10 юли 2014 г.

Салата с тученица и канапе от кайсии с козе сирене



Вече започнах серия с предложения за летни леки вечери, плътни салати и засищащи предястия. Ето и новата идея Салата с тученица и кайсиеви канапета с козе сирене.
За сполучливата комбинация на плодове и сирене не е нужна обосновка – в случая избрах  запечени ароматни кайсии и меко козе сирене, с добавка на ядки, нежна мащерка и балсамов - меден дресинг. Кайсиите са летният фаворит сега, а козето сирене, освен специфичният си вкус, има и голямо предимство да се смила в стомаха за 20 минути, докато за кравето се изисква шест пъти повече време. Свежо, вкусно и сезонно, но днешният акцент е в тученицата.
Кралицата плевел, билка или зеленчук - това растение е тученицата, известна още и като тлъстига. С яркозелени, месести листа и червени, разклонени стъбла, като кичеста трева в градините, по скоро е третирана като плевел, но в последните години се връща във фокуса на ценителите на качествената и здравословна храна от природата. Листата на растението са богати на витамини А и В, а по отношение на съдържанието на витамин С тученицата превъзхожда 7-8 пъти цитрусовите плодове. Освен това, “билката на дълголетието” съдържа омега-3 мастни киселини повече от всеки друг зеленчук и е богата на каротин. Листата са с богато съдържание на калий, калций, магнезий, желязо и манган. Билката-чудо има много ползи в едно, като е способна да помогне за изграждане на силна имунна система. Има много препоръчителни варианти за приготвяне, но най- добре е да се консумира в свежо състояние, затова я избрах и като основа за салата. Деликатен и леко киселичък вкус, ненатрапливо и съвсем удачно се съчетава с останалите вкусове и аромати.


 Салата с тученица и канапе от кайсии с козе сирене

Продукти:
тученица
кайсии,
козе сирене тип кремa, използвах мини шайби – 12 petits fromages  Duc De Coeur
запечени орехови ядки
мащерка
зехтин, черен пипер, мед, лимонов сок
балсамов оцет и мед
сос винегрет, по желание
Фурната се загрява на 220 С. Подготвят се кайсиите, като се разполовяват.
В съд за печене се поставя ал. фолио, намазнява се със зехтин и върху него се поставят половинки от кайсии с отвора към дъното. Отгоре се поръсват със сол, черен пипер, мащерка, струйка зехтин и малко мед. Запичат се около 5-7 минути, според зрелостта им, само до омекване.


Изваждат се от фурната и върху всяка половинка кайсия се поставя шайба козе сирене. Отгоре се поръсват с едро нарязани запечени орехи, мащерка и редуциран /сгъстен / балсамов оцет с мед: В съд се редуцира /вари балсамов оцет и мед в количества 2:1, докато сосът се сгъсти, към края се добавя мащерка за аромат.


Подготвя се тученица, като се почиства, нарязва, ако е необходимо и овкусява по желание: само зехтин, сол и лимонов сок, а и сос винегрет е една чудесна добавка: Ориентировъчни продукти:
1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. зехтин, ½ ч.л. мед, ½ ч.л. горчица сол, черен пипер и чесън на вкус.

 
В чиния за сервиране се поставя тученицата, до нея канапетата от ароматни кайсии, крема козе сирене, запечени орехови ядки, мащерка и ароматен сос.


И отблизо


 Опитайте...

петък, 4 юли 2014 г.

Запечени питки с „бри” и балсамови ягоди



Юли - време е на летните салати, свежи предястия и леки вечери. Една такава идея обединява запеченото в питка сирене „бри" с балсамови ягоди и ароматен босилек. "Brie" попада сред най-популярните и обичани сирена, с нежен, сметанов вкус, с плодови оттенъци;  силен, но не остър аромат, с нюанс на ядки и гъби - обявен за "деликатес" от френския император Карл Велики, а близо сто години по-късно, във Виена е короновано за "Крал на Сирената". Още повече, "Бри" е универсален тип сирене, което може да бъде консумирано охладено, при стайна температура, или топло - комбинация със свежи плодове и зеленчуци в салата, или запечени, паниран с малини и конфитюр, с круши и лук в палачинки, със зрели смокини над пица подложка, с гъби и ядки в галет, с яйца и домати върху питка - само част от възможните композиции и съчетания, опитвани у дома. От идеята за неговия събрат камембер, запечен в тесто, се появи и това предложение, но обогатено със сезонни ароматни ягоди и балсамов оцет. Ягоди и балсамов оцет се допълват взаимно много добре и това е една от онези странни комбинации, които опровергават всякакъв скептицизъм. Свежа добавка от пресен босилек, малко черен пипер и запечени лешникови ядки. Избрах индивидуално оформление, в малки питки "кайзер" и вариант в сусамов геврек - независимо дали хлебчетата ще бъдат домашно приготвени и закупени, приготовлението е бързо и лесно, а резултатът – ето го:


Запечени  питки с „бри” и балсамови ягоди 


Продукти:
1 ч. чаша пресни ягоди, нарязани на кубчета
1 с. л. захар / мед
120 гр. сирене тип „бри”
2 ч.л. оцет балсамов оцет
1 с. л. листа от босилек, нарязани
черен пипер на вкус
няколко малки хлебчета, /сусамов геврек / или един голям кръгъл хляб
1/4 ч.чаша запечени лешникови ядки
Начин на приготвяне:
Смесват се ягодите и захарта/мед в малка купа и остават да омекнат, докато се подготвят хлебчетата.
Фурната се загрява  до 220С.
С назъбен нож за хляб, хлебчетата се разрязват малко по-високо от средата, оставяйки около 1,5см., за дъното и периферия от страни: ако се използва голям хляб, препоръчително е дебелината да се увеличи на около 2 см.; при опцията за геврек - на дъното се изрязва и поставя плътно хлебна основа, също така се предвижда допълнително и "капаче". Получените вдлъбнати се запълват със сиренето, поставя се изрязаното хлебно "капаче", след което се загъват поотделно с алуминиево фолио. Поставят се във фурната да се пекат, докато сиренето започва да се топи, на около 25-35 минути, в зависимост от обема.


Изваждат се от фурната и освобождават от фолиото. За сервиране, хлебното "капаче" се притиска към дъното и част от разтопеното сирене да излезе отгоре. Гарнират се с ароматизираните ягоди, още босилек, запечени лешникови ядки и черен пипер.


Отгоре се поръсват с няколко капки от получения ягодово-балсамов сироп, 
мед и свеж босилек за още аромат.

 
Варианти на малки питки и сусамов геврек:


 Сервират се веднага, докато сиренето е още топло и разтопено, а ягодите свежи.


Опитайте...