четвъртък, 8 януари 2015 г.

Шоколадово канапе с корнфлейкс /gluten free/


„Започни своя ден с усмивка и купичка вкусна, полезна зърнена закуска”  -
това мото много често може да се почете на кутиите със зърнени закуски марка Nestlé.
E, новост е, че вече има и безглутенов вариантNESTLÉ® CORN и GOLD FLAKES ...gluten free
По време на празниците получих един чудесен подарък от Зърнени закуски NESTLÉ® България - царевични флейксове без глутен, с мед и фъстъци - NESTLÉ® GOLD FLAKES и класическия флейкс с витамини и минерали - NESTLÉ® CORN FLAKES, за което много им благодаря!
Закуската с корнфлейкс не е новост, подходящ за хора, които се опитват до водят здравословен и активен начин на живот, дава енергия и чувство за ситост през цялата сутрин - нискокалорична храна и бедна на мазнини. Корнфлейксът се прави се от царевични зърна, които се изтеглят на люспи, след което е необходимо добре да се изсушат и изпекат. В състава  на множество видове пълнозърнест или многозърнест корнфлейкс влизат често пшеница и фибри, както и необходими за организма вещества като витамин B-комлекс, С, А и Е, както и редица минерални вещества - фосфор, калций, калий, магнезий, желязо и натрий. Новата безглутенова зърнена закуска е обогатена с витамини от група В и фолиева киселина, като една порция от 30g съдържа мин.20% на витамини от група В и 27% фолиева киселина от Хранителните Референтни Стойности – (ХРС). 
За начало, какво представлява глутенът?
Глутен се наричат белтъчините в определени храни, сред които са пшеницата, ечемикът и ръжта. Той обуславя еластичните свойства на тестото и характерната структурата на хляба и другите тестени изделия, а по-конкретно, веществото глутен представлява комбинация от два белтъка: глиадин и глутенин.
Царевицата сама по себе си не съдържа глутен, но е възможно по време на нейната обработка и преработка да бъде в досег с други зърнени култури, чрез които в продукта да попадне глутен. Често царевицата се отглежда на места, които са били използвани за отглеждане на култури, съдържащи глутен, като пшеница и ечемик и по този начин той остава наличен в почвата, след което се предава и в получената реколта. Именно за това при процеса на събиране на реколтата и производството на новите продукти, Нестле Зърнени закуски проверяват всички суровини, за да гарантират, че царевицата не е била в контакт с глутеносъдържащи култури.
NESTLÉ® CORN и GOLD FLAKES предлагат закуска, която може да улесни преминаването към безглутеново меню на всеки, който търси вкусна и удобна беглутенова алтернатива, независимо поради здравословна необходимост или просто от любопитство.Разработени в отговор на нарастващото търсене на продукти без глутен, продуктите запазват вкуса и хранителните свойства на класическите зърнените закуски, но без съдържание на глутен. По този начин потребителите могат да продължат да се наслаждават на вкуса на любимите си закуски и то на достъпна цена.
Освен да опитам чудесните вкусови качества имах и възможността да се запозная и науча повече новите продукти, както и да се възползвам от разнообразни предложения за рецепти с тях. Ето и моето предложение – класика за закуска, и идея за десерт:



Шоколадово канапе с корнфлейкс /gluten free/


Продукти:  8 -10 броя 
1 ч.чаша корнфлейкс NESTLÉ® CORN FLAKES
100 гр. бял шоколад
20 гр. масло
½  ч.чаша микс ядки: бадеми, щам фъстък, лешници, бразилски орех
¼ ч.чаша микс кандирани череши и корички, стафиди
100 гр. черен шоколад
1 с.л. растителна мазнина
Шоколад или бисквитки за основа, моите са маслени с бадемови ядки /рецептата някога по-късно/
или изрязана основа от сладкиш или торта  и  още една ,и още, и още , и още - без глутен.

1 ч.чаша =240 мл.
На водна баня или в МВ се стопява маслото с белия шоколад. Към него се прибавят ядките, натрошени на едро и микса от сушени и кандирани плодове. Сместа бързо се хомогенизира и след леко охлаждане от нея се оформят топчета   с помощта на лъжица за сладолед.  Поставят се в хладилник за около час, да стегнат добре.
Разтопява се черния шоколад с растителната мазнина  и с него се тункват бисквитите, а след втвърдяване на глазурата се слепват  и декорират корнфлейковите топки с още шоколад, кокосови стърготини, ядки или друго.


С помощта на покритието от шоколада се запазва хрупкавостта на корнлейкса, 
а ядките и плодовете допълнително обогатяват и освежават вкуса.


Една по скоро идея, отколкото рецепта за лесно, бързо и фино допълнение към чаша кафе
и със сърдечна благодарност към екипа на Зърнени закуски NESTLÉ® България.


Опитайте...

15 коментара:

Екатерина каза...

Иии страхотни са, Дианка, много ми харесаха! Благодаря ти! Поздрави!

Dani каза...

Дианка, като малко бижу са :)
Чудесни!
Прегръдки!

traiana каза...

Страхотно предложение, Дианка! Непременно ще го направя! Поздрави и хубад ден- студен:)

Cake And Pancake каза...

Дианка, страшна идейка! Много ми допадна, да знаеш :)))
Изглеждат ефектно и красиво и наистина ще бъдат идеалното допълнение към чаша кафе :)

Поздрави!

pep-4o каза...

Черпя се едно, щом е шоколадово :)
Чудесни са, Дианка!
Поздрави и хубав ден на теб!~

Maria Pepeldjiyska каза...

Диани, в този студ, този пост шоколадов е балсам за душата!
С усмивка
мария

Иглика каза...

Чуден десерт, Дианка!
Прегръдки!

Elena Dimitrova каза...

Прекрасни са Дианка, не съм пробвала да правя десерти с корнфлейкс.Чудесна публикация за глутена.Някои факти ме изненадаха.
Поздрави !

Michelle strawberries and mint каза...

Много са красиви!

Pavlina Petkova каза...

Това си е цяло угощение! Прекрасна идея! Много ми харесват, винаги ме привлича всички що хрупка! Прегръдка и ЧНГ!

Живка каза...

Неустоимо предложение,Дианка...Всичко при теб е тооолкова вкусно и красиво -всеки път ти се възхищавам!
Хубав ден!

Люси каза...

Щастлива Нова Година, Дианка! Аз, макар и позакъсняла, пристигам с моите пожелания за теб, за една наистина красива, мирна и успешна година, изпълнена с любов, уют и здраве! Предложенията ти до едно на невероятни! Човек не може да им навакса! Благодаря за споделените рецепти и ти желая усмихнати почивни дни!

Daria каза...

Това е истинско бижу!Невероятно красиво и със сигурност много вкусно!За мен е удоволствие да разглеждам блога ти! Благодаря!

vesela каза...

Ха, Дианка, и аз получих същия подарък тези дни, нямах време да приготвя нещо с продуктите, но ги опитах и много ми харесаха, особено този с фъстъци и мед.
Твоето предложение е, както винаги на ниво, много ми хареса! Вдигнала си летвата високо! Прегръдки!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце -
драго ми е, че ви допада тази идея за безглутенов корнфлейкс десерт ще се радвам да ви се хареса и на вкус.
Продуктите са страхотни! Опитайте ги!
Сърдечни поздрави за вас, Диана