Наскоро четох, че диетолози обявили традиционното
английско сирене чедър /Cheddar/ сред най-полезните сирена заради неговото високо
съдържание на протеини и калций /100 гр. доставят 72% от необходимата дневна
доза/. Обикновено с масленост 48%, в състава му има още витамини А, К,
B12, а от микроелементите по-значителни количества са на цинк, селен, холин,
фосфор, магнезий ... Специалистите препоръчват да се включва във всекидневното
меню, без значение дали това сирене ще бъде в натурален вид, в сос или супа. Чедър
се произвежда във варианти с различен вид, цвят и аромат и освен като най-популярно сирене в Англия, е и едно от
най-предпочитаните ароматни сирена в цял свят. Попада в класацията на 10 от най-известни видове сирена, а в доброто му съчетаване с подходящи
храни и напитки се крие тайната за отключването на мекия вкус, с нюанси на ядки, масло и мляко. Избрах чедъра за едни
солени маслени бисквити със сметана, във вид на малки хапки сандвичи, гарнирани
с ароматно рубинено дюлево желе. Подобни на хапките "формаджи", но и не съвсем, сервирах в компанията на ядки, сушени плодове и нежно бяло вино /за
подходящи вина се считат шардоне, совиньон блан, ризлинг, каберне совиньон и
пино ноар/. Ето ги:
Солени бисквити с чедър и дюлево желе
Продукти /за около 4 дузини малки бисквитки/
60 гр. масло, безсолно, стайна температура
1 ч.чаша сирене чедър*, настъргано
¾ ч. чаша брашно
½ ч.л. едра сол
1 с.л. сметана, използвах заквасена
1 ч.чаша сирене чедър*, настъргано
¾ ч. чаша брашно
½ ч.л. едра сол
1 с.л. сметана, използвах заквасена
1 ч.чаша желе от дюля
1 ч.чаша = 240 мл.
1 ч.чаша = 240 мл.
* използвах зрял отлежал чедър с 48% масленост - Valley Spire Mature Cheddar Cheese от Лидл.
В кухненски процесор се пулсира маслото с настърганото
сирене, брашното и солта докато сместа прилича едри трохи. Добавя се сметаната
и отново се разбива само до поемане. Изважда се и оформя тесто, което се разделя
на две, загъва в плик и охлажда в хладилник за около 30 мин.
Фурната се загрява на 160°C.
и тава за печене се покрива с пекарска хартия.
Върху леко набрашнена повърхност всяка част се разточва до
дебелина 3-5 мм. Изрязват се форми по желание, аз избрах двойни сандвичи с
пълнеж, така че едните са цели, а другите с „прозорче”. Прехвърлят се в тавата
за печене на разстояние една от друга и охлаждат отново /по рецепта около 20
минути в хладилник, аз използвах фризер за около 5мин./
Пекат се, до бледо златисто, според дебелината около 12-15 минути, след което изваждат от фурната, леко охлаждат в тавата и прехвърлят върху решетка за окончателно изстиване.
Пекат се, до бледо златисто, според дебелината около 12-15 минути, след което изваждат от фурната, леко охлаждат в тавата и прехвърлят върху решетка за окончателно изстиване.
Сглобяват се по двойки и преди сервиране в „прозорчетата” се
пълнят с дюлево желе.
8 коментара:
Чудесна комбинация на продукти, Дианка!
И прекрасна презентация!
Прегръдка!
Да те е страх да си хапнеш, за да не развалиш това изящество! Разкошни са, Диянка! Поздрави!
Редовно правя у дома соленки с Чедър, но никога не ни е хрумвало да ги гарнираме със сладко, колкото и да е позната и харесвана от всички ни комбинацията "сладко-солено".
Много са симпатични твоите, Дианка, поднесени, както винаги, с финес! И чедъра на тази марка е отличен, наистина добре узрял, само е жалко, че от Лидл спряха оранжевия, който ние харесваме.
Благодаря за идеята, ще я изпробваме задължително!
Поздрави и усмивки от мен!
Много елегантно,т.е. от това тесто излезнаха 48 бр.? С формичка ли рязахте толкова съвършени крекери?Поздравления!
Благодаря ви,
Дани, Траянче, Ирме,Румяна,
радвам се, че този вариант на познатите солени бисквитки с чедър ви допада,
а с добавянето на дюлево желе комбинацията наистина е ароматна и вкусна.
Броят зависи от големината, моите са с форма на хапки.
Сърдечни поздрави за вас и хубава нова седмица!
И аз харесвам този чедър, чудесни са соленките, а и дюлево желе имам, в почивните дни дано успея да опитам:)
Изглеждат страхотно. Сигурна съм, че са и много вкусни. Не разбрах нещо обаче. Изрязват се форми и се слепват с дюлево желе, така ли? Както се правят линцеровите сладки.
Благодаря, Весе,
ще се радвам да ви допадна и в тази комбинация - чедър и дюлево желе.
Сърдечни поздрави и хубави празнични дни!
Благодаря, Анонимен,
и точно така, както линцерите -
изрязва се плътна долна бисквитка и горна с отвор,
пекат се и преди сервиране се пълнят с дюлево желе.
Ако не прилепват плътно, желето може да протече, затова
бихте могли леко да уплътните около отвора с някакво крем сирене напр.
Сърдечни поздрави и хубави празнични дни!
Публикуване на коментар