понеделник, 16 април 2018 г.

Пролетна салата с киноа, яйца и куркума



Пролетна идея за слънчева салата, вегетарианска, витаминозна, с високо белтъчно съдържание - съчетание на свежи салати, авокадо и пастет от киноа с яйца, и добавка на така актуалната в последните години златна куркума. За полезните свойства на киноата споменавам често, но сега иде реч за  чудотворната куркума /turmeric/, която не е чак толкова застъпена в нашата кухня.  Използва се с голяма популярност от народната медицина на Изтока, която й преписва много лечебни свойства. Счита се, че е богата на важни за човешкия метаболизъм вещества и притежава противовъзпалителни свойства, подобрява храносмилането, ускорява обмяната на веществата. Освен билка куркумата е и много добра подправка в случая към салатен дресинг, но се препоръвча обилно към ястия с карфиол, леща, ориз, бъркани яйца, печени картофи, сотиран лук и други. Не случайно подправката куркума често е наричана кралицата на подправките - вследствие на  пигмента куркумин, който се съдържа в корена, подправката има специфичен леко парлив вкус и силно оцветяващ в жълто ефект, в същото време е главен източник на природни антиоксиданти, а според изследванията имат около 5-8 пъти по-силно действие от водоразтворимите витамини С и Е, и 3 пъти по-ефективни и силно действащи от гроздовите семена и боровата кора. И без да задълбавам в подробности, все пак е важно и да се отбележи, че не се препоръчва  употребата на куркума в големи количества, които е възможно да създадат проблеми и дразнене със стомаха. А сега и въпросната салата, в компанията на микс зелени листни салати, авокадо и слънчева радика:


Пролетна салата с киноа, яйца и куркума
/по идея от turmeric quinoa egg salad/

 
Продукти  за пастета:
     1 ч.чаша предварително сварена и охладена киноа
     3 големи твърдо сварени яйца    
     ¼ ч.чаша магданоз
     1 стрък пресен лук или див
     ¼ - ½ ч.л. куркума
     3 с. л. кисело мляко
     1 ч.л. лимонов сок
     1 с.л. зехтин 
      ½ ч.л. сол
     чесън и черен пипер, на вкус
Още:
микс зелени листни салати
1 авокадо
радика
1 ч.чаша =240 мл.
В кухненски пасатор и на ръка се нарязват на ситни твърдо сварени и обелени яйца, ¼ ч.чаша магданоз и стрък пресен лук или няколко див. Смесват се със сварената и охладена киноа, разбъркват и овкусяват с киселото мляко, зехтин, куркума, сол, чесън и черен пипер на вкус, а последно се подкиселява допълнително с лимонов сок. Отгоре се поръсва с още малко сварена киноа, рендосан сварен жълтък и малко див лук.


Сервира се с още микс зелени листни салати, радика и резени авокадо по желание.


Няколко филии ръжено пшеничен хляб са едно чудесно допълнение към този пастет и салата.


Опитайте…


4 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много апетитна , витаминозна и красива пролетна разядка - салата.При това много лесна за приготвяне.Ще я изпробвам, а куркумата наистина е много полезна, особено свежият корен.Той може да се намери вече в големите супермаркети и вериги .
Поздрави и спорна и лека нова седмица !

traiana каза...

Цветна, вкусна и свежа. Сигурно е и много вкусна, Дианка. Поздрави!

Екатерина каза...

Разкош! Цвят, вкус и пролетно настроение. И всичко това ми донесе твоята публикация. Благодаря ти за красотата, която споделяш с нас, Дианка!

di_ani каза...

От сърце ви благодаря, момичета - много сте мили,
драго ми е, че ви допада и ще се радвам да опитате и вие!
Сърдечни поздрави, хубави, вдъхновени и усмихнати пролетни дни!