вторник, 10 април 2018 г.

Бриоши с течен шоколадов център Nutella



Сред впечатляващо многообразие от великденски козунаци, плетеници и венчета, тази година "на мода" са и бриошите.  При нас празникът бе отново подсладен от страхотния класическия козунак на Марианка Г, но избрах за начало да представя една тематична импровизация заимствана от идеята на шоколадовата лава: тесто бриош с течен шоколадов център. Рецептата Nutellastuffed brioche buns на Chef-Development ме впечатли не само като разнообразяване на популярното оформяне на бриош тесто в индивидуални козуначени порции, но и с допълнителния богат пълнеж от мек шоколадов крем тип „нутела”. Комбинацията на леко, нежно маслено и не много сладко бриош тесто се съчетава много успешно с наситения и ароматен шоколадов крем Nutella и заедно се получава по-различен, балансиран и с нотка на празник десерт. Технологията за приготвяне изисква предварително замесване на тестото /препоръчва се използването на кухненски миксер със стойка, но и с ръчно замесване би се получил задоволителен резултат/, както и отлежаване на втасалото вече тестото в хладилник за около 12 часа, което помага на маята да може да се развие бавно, да подобри вкуса и структурата, и да се фиксира маслото, превръщайки мекото лепкаво тесто в по-стабилна маса. Облекчавайки финализиращия етап и онагледени с поетапно видео, рецептите за Nutella stuffed brioche buns, са лесни и бързи за изработване. За повече пролетна пъстрота и настроение гарнирах с още шоколадов крем, свежи ягоди, резен портокал и топка сладолед.


Бриоши с течен шоколадов център „Нутела”
  

Продукти за тестото:/за около 20 броя. всяко по 45 грама тесто/*
440 гр. бяло брашно
30 гр. прясна мая
60 мл. прясно мляко
30 гр. захар / ¼ ч.чаша (4 с.л.)/***
8 гр. сол /1 ч.л./ 5-6 гр./***
4 големи яйца
200 гр. масло, охладено
Аромати: портокалова кора /1 ч.л./ или ванилия
Още:
240 гр. шоколадов крем тип „Нутела”**
1 яйце за глазура
2-3 с.л. едра захар
2-3 с.л. филирани бадеми

* в оригиналната рецепта се пояснява, че от това количество тесто могат да се изпекат 2 по-големи бриоша във форма 15 x 9 cm
** 1 с.л. Нутела = 20 гр. ориентировъчно
*** изменение в моето изпълнение
Приготвяне на тестото:
Както вече споменах, първо се приготвя тестото:  Прясната мая се размива с млякото, докато се разтвори напълно. В купата на стоящ миксер се поставят яйцата, захарта и сместа от мая-мляко заедно.С помощта на приставка за бъркане се разбърква заедно в продължение на 2 минути, докато захарта се разтвори напълно. Смесва се с ниска скорост, постепенно към яйчната смес се добавя бяло брашно. Смесва се с ниска скорост в продължение на 2 минути, докато тестото се събере. Сменя се приставката с кука за тесто и продължава да се меси тестото със средна скорост в продължение на 10 минути, за да й се даде еластичност. Маслото се нарязва на малки, приблизително 20 грама парчета и добавя към тестото, като между всяко добавяне се изчаква поемането му. Добавя се солта и продължава да разбърква тестото със средна скорост в продължение на 5 минути, докато останалите бучки масло напълно изчезнат. Тестото се прехвърля в намазана купа и оставя да се втасва на топло място, докато се удвои по обем. Втасалото тесто, се покрива със стреч фолио и поставя в хладилник най-малко 12 часа или през нощта, за да укрепи и да стане по-лесно за оформяне.
Още нещо, което е препоръчително да се направи предварително: Поставя се шоколадов крем Nutella в плик с накрайник /пош/ и се разпределят по 15-20 гр. /около 1 с.л./  на порция в силиконови форми или кутии за лед. Поставят се силиконовите форми във фризера в продължение на два часа или докато шоколадовият крем тип „нутела е замръзнал твърдо, което ще помогне да се работи много по-лесно!
Оформяне:
 Втасалото и добре охладено тестото се нарязва на порции от 40-50 /45/ грама и всяко се омесва на гладка топка. Върху леко набрашнена повърхност, всяка топка се разточва в 10см кръг. Изважда се замразената Nutella от поставя в центъра на всеки кръг тесто. Внимателно се издърпва тестото около крема, като се внимава да не се разтегне тестото твърде тънко, прищипват се краищата заедно, за да се „запечата”шоколадовия крем в тестото, след което отново се оформя  в гладка топка. Може да се оформят и класически малки плитки /използвах 60гр. топчета тесто с 3 лентови плитки от по 20 гр. тесто/. Поставят тестените топки в омаслени форми, за по-класически вид, или се поставят върху леко намазан лист за печене. Покриват се със стреч фолио лепкава лента и оставят да втасват за около 2 часа или до удвояване на размера. Непосредствено преди печене се намазват с разбито яйце с 1 ч.л. вода, поръсват се със захар, филирани бадеми и се пекат в предварително загрята фурна при 200°С в продължение на 10 минути, след това намалена температура до 180°C за още 10 минути, а ако започнат да прегарят се покриват с фолио. Готови се изваждат от фурната и след леко охлаждане се поставят върху решетка за окончателно изстиване. 


Сервират се топли с все още течния шоколадов крем, но могат и да се притоплят.


Гарнирах с още шоколадов крем, свежи ягоди, резен портокал и топка сладолед.


Вече споменах, че могат да се оформят и класически малки плитки - 
използвах 60 грамови топчета тесто с 3 лентови плитки от по 20 гр. тесто.


Разрязани:


Могат да се приготвят и двата варианта, в индивидуални формички, 
а в оригиналната рецепта се пояснява, че от това количество тесто могат 
да се изпекат 2 по-големи бриоша във форма 15 x 9 cm.


Опитайте...


6 коментара:

Dani каза...

Прекрасни бриоши!
Слънчева седмица, Дианка!

traiana каза...

Обожавам бриоши, Дианка! Миналата година правих и се получиха. Твоите са разкошни, ще пробвам и тях. Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Чудесни бриоши Дианка, великолепно празнично предложение.Интересен шоколадов пълнеж.Изглеждат великолепно.А и в машината за хляб може без усилия да се приготви тестото.
Поздрави и усмивки !

My candy kitchen каза...

Еха, разкошни са! Нали може да си ги направим и след празниците?:) Наслада са снимките и рецептите ти, Дианка, винаги толкова интересни. Поздрави!

pep-4o каза...

страхотно изглеждат, Диди, особено с течния шоколадов център!
и прекрасно представяне от теб, както винаги, ненадмината си в презентирането !
Прегръдка и хубава нова седмица!

vesela каза...

Прелестни...
Като гъбки са:)