Сред впечатляващо многообразие от великденски козунаци,
плетеници и венчета, тази година "на мода" са и бриошите. При нас празникът бе отново подсладен от страхотния класическия
козунак на Марианка Г, но
избрах за начало да представя една тематична импровизация заимствана от идеята
на шоколадовата лава: тесто бриош с течен шоколадов център. Рецептата Nutellastuffed brioche buns на Chef-Development ме впечатли не само като разнообразяване
на популярното оформяне на бриош тесто в индивидуални козуначени порции, но и с
допълнителния богат пълнеж от мек шоколадов крем тип „нутела”. Комбинацията на
леко, нежно маслено и не много сладко бриош тесто се съчетава много успешно с
наситения и ароматен шоколадов крем Nutella и заедно се получава по-различен,
балансиран и с нотка на празник десерт. Технологията за приготвяне изисква
предварително замесване на тестото /препоръчва се използването на кухненски миксер със
стойка, но и с ръчно замесване би се получил задоволителен резултат/, както и отлежаване
на втасалото вече тестото в хладилник за около 12 часа, което помага на маята да
може да се развие бавно, да подобри вкуса и структурата, и да се фиксира
маслото, превръщайки мекото лепкаво тесто в по-стабилна маса. Облекчавайки
финализиращия етап и онагледени с поетапно видео, рецептите за Nutella stuffed brioche buns, са лесни и бързи за изработване. За повече пролетна пъстрота и настроение гарнирах с още шоколадов крем,
свежи ягоди, резен портокал и топка сладолед.
Бриоши с течен шоколадов център „Нутела”
Продукти за тестото:/за около 20 броя. всяко по 45 грама тесто/*
440 гр. бяло брашно
30 гр. прясна мая
60 мл. прясно мляко
30 гр. захар/ ¼ ч.чаша (4 с.л.)/***
8 гр. сол /1 ч.л./ 5-6 гр./***
4 големи яйца
200 гр. масло, охладено
30 гр. прясна мая
60 мл. прясно мляко
30 гр. захар/ ¼ ч.чаша (4 с.л.)/***
8 гр. сол /1 ч.л./ 5-6 гр./***
4 големи яйца
200 гр. масло, охладено
Аромати: портокалова кора /1 ч.л./ или ванилия
Още:
Още:
240 гр. шоколадов крем тип „Нутела”**
1 яйце за глазура
2-3 с.л. едра захар
2-3 с.л. филирани бадеми
* в оригиналната рецепта се пояснява, че от това количество
тесто могат да се изпекат 2 по-големи бриоша във форма 15
x 9 cm
** 1 с.л. Нутела = 20 гр. ориентировъчно
*** изменение в моето изпълнение
Приготвяне на
тестото:
Както вече споменах, първо се приготвя тестото: Прясната мая се размива с млякото, докато се
разтвори напълно. В купата на стоящ миксер се поставят яйцата, захарта и сместа
от мая-мляко заедно.С помощта на приставка за бъркане се разбърква заедно в
продължение на 2 минути, докато захарта се разтвори напълно. Смесва се с ниска
скорост, постепенно към яйчната смес се добавя бяло брашно. Смесва се с ниска
скорост в продължение на 2 минути, докато тестото се събере. Сменя се приставката
с кука за тесто и продължава да се меси тестото със средна скорост в
продължение на 10 минути, за да й се даде еластичност. Маслото се нарязва на малки,
приблизително 20 грама парчета и добавя към тестото, като между всяко добавяне
се изчаква поемането му. Добавя се солта и продължава да разбърква тестото със
средна скорост в продължение на 5 минути, докато останалите бучки масло напълно
изчезнат. Тестото се прехвърля в намазана купа и оставя да се втасва на топло
място, докато се удвои по обем. Втасалото тесто, се покрива със стреч фолио и поставя
в хладилник най-малко 12 часа или през нощта, за да укрепи и да стане по-лесно
за оформяне.
Още нещо, което е препоръчително да се направи
предварително: Поставя се шоколадов крем Nutella в плик с накрайник /пош/ и се
разпределят по 15-20 гр. /около 1 с.л./ на порция в силиконови форми или кутии за лед.
Поставят се силиконовите форми във фризера в продължение на два часа или докато
шоколадовият крем тип „нутела е замръзнал твърдо, което ще помогне да се работи
много по-лесно!
Оформяне:
Втасалото и добре охладено тестото се нарязва на порции от 40-50 /45/ грама и всяко се омесва на
гладка топка. Върху леко набрашнена повърхност, всяка топка се разточва в 10см
кръг. Изважда се замразената Nutella от поставя в центъра на всеки кръг тесто. Внимателно
се издърпва тестото около крема, като се внимава да не се разтегне тестото
твърде тънко, прищипват се краищата заедно, за да се „запечата”шоколадовия крем
в тестото, след което отново се оформя в
гладка топка. Може да се оформят и класически малки плитки /използвах 60гр.
топчета тесто с 3 лентови плитки от по 20 гр. тесто/. Поставят тестените топки
в омаслени форми, за по-класически вид, или се поставят върху леко намазан лист
за печене. Покриват се със стреч фолио лепкава лента и оставят да втасват за около
2 часа или до удвояване на размера. Непосредствено преди печене се намазват с
разбито яйце с 1 ч.л. вода, поръсват се със захар, филирани бадеми и се пекат в
предварително загрята фурна при 200°С в продължение на 10 минути, след това
намалена температура до 180°C за още 10 минути, а ако започнат да прегарят се
покриват с фолио. Готови се изваждат от фурната и след леко охлаждане се
поставят върху решетка за окончателно изстиване.
Сервират се топли с все още
течния шоколадов крем, но могат и да се притоплят.
Вече споменах, че могат да се оформят и класически малки плитки -
използвах 60 грамови
топчета тесто с 3 лентови плитки от по 20 гр. тесто.
Разрязани:
Могат да се приготвят и двата варианта, в индивидуални формички,
а в оригиналната рецепта се пояснява, че от това количество
тесто могат
да се изпекат 2 по-големи бриоша във форма 15
x 9 cm.
Опитайте...
8 коментара:
Прекрасни бриоши!
Слънчева седмица, Дианка!
Обожавам бриоши, Дианка! Миналата година правих и се получиха. Твоите са разкошни, ще пробвам и тях. Поздрави!
Чудесни бриоши Дианка, великолепно празнично предложение.Интересен шоколадов пълнеж.Изглеждат великолепно.А и в машината за хляб може без усилия да се приготви тестото.
Поздрави и усмивки !
Еха, разкошни са! Нали може да си ги направим и след празниците?:) Наслада са снимките и рецептите ти, Дианка, винаги толкова интересни. Поздрави!
страхотно изглеждат, Диди, особено с течния шоколадов център!
и прекрасно представяне от теб, както винаги, ненадмината си в презентирането !
Прегръдка и хубава нова седмица!
Прелестни...
Като гъбки са:)
Прелестни, приказни и толкова красиви! Много интересна рецепта си показала, Дианка! :) И за пореден път красиви кадри, които ме карат да се облизвам пред монитора!
Поздрави!
От сърце ви благодаря, момичета - много сте мили,
драго ми е, че ви допада и ще се радвам да опитате и вие!
Сърдечни поздрави, хубави, вдъхновени и усмихнати пролетни дни!
Публикуване на коментар