Във времето на актуалната тема за пролетни ягоди, след супата, блоговия рецептурник със етикет "ягоди" допълвам с предложение за десерт: сладки шишчета от бисквитени чийзкейк кубчета, ароматни ягоди, свежа мента и шамфъсък. За основа избрах пръхко бисквитено тесто, с капки черен шоколад, покрит от мек слой крем сирене от бял шоколад и нежна ванилия. Свързващата част са парченца ягоди, подсилени с крехки листа мента, а финален хрупкав щрих добавят натрошени парченца шам фъстък. Семпли, но вкусни, бързи и лесни за приготвяне. Видно, в случая водеща е идеята за оформлението, която успешно може да се реализира и с други плодове, блат от типа на брауни или кейк, с още шоколад и крем, както и във вида на шоколадов чийзкейк.
Ягодови чийзкейк шишчета
Продукти за две тави с размер 20х20см.
1 ¼ ч.чаши брашно
¼ ч. л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
½ ч. чаша масло, несолено на стайна температура
¾ ч. чаша гранулирана захар
1 голямо яйце на стайна температура
1 ч.л. ванилов аромат
¼ ч. л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
½ ч. чаша масло, несолено на стайна температура
¾ ч. чаша гранулирана захар
1 голямо яйце на стайна температура
1 ч.л. ванилов аромат
½ ч.чаша
шоколадови капки
1 ч.чаша =240мл.
1 ч.чаша =240мл.
Първо се разбива маслото с кухненски пасатор или миксер,
следва захарта с непрекъснато разбиване по поемането й. Добавя се яйцето и
ванилов аромат с ново разбиване по хомогенизиране на сместа. Смесват се сухите
съставки: брашно, сол и бакпулвер и на ниска скорост се обединяват и замесват
като тесто. Поръсват се шоколадовите капки, след което бързо и на ръка се
оформя топка, разделя се на 2 равни части, които се поставят да стегнат в
хладилник за няколко часа. Всяка една част се разточва на тънка кора с размери
20х20см, и прехвърля в тава за печен покрита с пекарска хартия. Фурната се
загрява на 175С и всеки блат се пече около15 минути до златисто, след което
изважда формата и прехвърля върху решетка за окончателното им изстиване и покриване
с крем.
Шоколадов чийзкрем слой: за 1 тава размер 20х20 см
125 гр. крем сирене
на стайна температура
100 гр. бял шоколад
1 с.л. течна сметана
1 с.л. масло
2 с.л. пудра захар, по желание
ванилия за аромат
Белият шоколад се стопява на водна баня ли МВ с 1с.л. течна
сметана и 1с.л. масло. Крем сиренето, което е със стайна температура, се
разбърква с пудрата захар и прибавя към разтопения шоколад на части и след
пълното му поемане се ароматизира с ванилията. Разстила се върху напълно
охладения блат и поставя в хладилник да стегне за няколко часа /може и за нощ/. напълно охладеният сладкиш се нарязва на хапки с големина по желание напр. кубчета с размер 2,5см., които се съхраняват в хладилник.
И още за оформяне на шишчета:
1 ч.чаша пресни ягоди, разрязани на половинки
½ ч.чаша натрошен шамфъстък
¼ ч.чаша малки листа свежа мента
1 ч.чаша разбита сметана или крем за сервиране:
Окончателното оформяне се приготвя преди поднасянето - на коктейлни шишчета се редуват кубчета чийзкейк, резен ягода, листа мента и поръсват с натрошен шамфъстък. Сервират се почти веднага, в компанията на разбита сметана или още крем/разтопен шоколад по желание.
Опитайте...
3 коментара:
Божествени са, Дианка!
Хубав празник и сърдечна прегръдка :)
Сърдечна прегръдка и за теб, Дани,
благодаря ти, радвам се,че ти допада тази идея!
Хубави, усмихнати и вдъхновени майски празници!
Дианка,
много интересна идея за плодови шишчета.Не съм правила подобни.Чудесно изглежзат.
Поздрави и усмивки !
Публикуване на коментар