неделя, 21 декември 2014 г.

"Снежни" сладки с бял шоколад и портокал



Днес настъпва астрономическата зима и дни преди Тихата и Свята нощ на Рождество времето е почти пролетно... Ще има ли сняг за Коледа? Освен коледната елха, голямо семейство на богата трапеза, за празнично настроение също така бленуван е и белият, мек и пухкав коледен сняг. Имах желание за хармония с Бялата Коледа да предложа сладки тип "снежни топки". Отговорът на синоптиците обаче за тази Коледа е разочароващ - следващата седмица обещава топло и ветровито време, но без снежни валежи. Е, една, макар и неравностойна замяна в код "бяло" заложих в замисъла на тези сладки - "Снежни" сладки с бял шоколад и портокал. Могат да се приготвят в последния момент, лесни и бързи, фини и ароматни, със загатване и очакване на снежна зимна приказка...
А още едно основание да побързам във времето на активното сладко правене, е една таблица, която открих скоро, по повод на едни сладки с кафяво масло, като част от коледната ми идейна колекция. Харесах я много и я намирам за интересна и полезна...; мисля, че е разбираема и не е необходим превод, така че я прилагам в оригинал  /имах намерение да я преведа, но може би в друго, по спокойно време/:)



Вече мога да продължа със сладките и рецептата:


"Снежни" сладки с бял шоколад и портокал


Продукти за около 3 дузини сладки, според големината
2 ½  - 3½  ч.чаши брашно**
1 ч.л. бакпулвер д-р Йоткер
1 щипка сол
80 гр. масло
1 малък портокал /сок и кора/**
½ ч.чаша захар
1 яйце
1 ванилова захар д-р Йоткер
100 гр. бял шоколад

1 ч.чаша =240 мл.
* количеството брашно зависи от отделения портокалов сок /при мен около ¼ ч.чаша/ - 
по указния на рецептата, коментари към нея, а и на мен тестото пое значително повече брашно.
** вместо кората на портокала може да се използва портокалови кори "Финес"на д-р Йоткер .

След измиване на портокала се отцежда сока и по рецепта се рендосва кората, а вместо нея може да се използва портокалови кори "Финес"на д-р Йоткер. 
На слаб огън (или на пара), се стопява маслото с портокаловия сок и захарта, а след това се добавя ваниловата захар и портокаловите кори. Маха се от котлона и към топлата смес се добавя яйцето с непрекъснато разбъркване. След неговото поемане се прибавя ситно настъргания или разтопен на водна баня/МВ бял шоколад и разбъркването продължава до стопяване на шоколада.  Сместа се оставя да се охлади, като може да не се изчаква пълното й изстиване.
Фурната се загрява на 175-180С.
Смесват се брашното с бакпулвера и солта и добавят към  хладката  смес от бял шоколад и портокал. Замесва се гладко тесто, ако тестото изглежда рядко (зависи от това колко портокалов сок има) се добавя още брашното  докато не се получи хубаво тесто, което не залепва. Оформят се топки с големина на орех или по-големи, всяка топка може да се леко натисне между дланите си, за да се получите по-тънка плочка, или да се оставят кръгли.
Пекат се при 175-180 ° С за около 10-12 минути, но е желателно да останат бели.


При желание се поръсват с пудра захар, 
а може и да се декорират със струйка разтопен бял шоколад. 


Чудесни за подарък в чорапче, или кутийка ...


 Няма да пропусна и тази година да поканя за съпричастност към една благотворителна инициатива -  Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117

Опитайте...

11 коментара:

Dani каза...

Ефирни и ароматни....
Благодаря за споделената информация, Дианка!
Сърдечна прегръдка с пожелание за една прекрасна "тиха и свята нощ"!

traiana каза...

Страхотни са!

Таня Донева каза...

Дианка, обичам публикациите ти, снимките, атмосферата в това прекрасно местенце! Рецептата е прекрасна и за нищо на света не бих пропуснала да я приготвя! И двамата с моя син обожаваме портокаловия вкус и аромат и съм сигурна, че ще ни станат любими тези нежни, крехки сладки!
Сърдечни поздрави и хубави празници!

Габриела Георгиева каза...

Много красива публикация!
Много красиви сладки!
Много красиви снимки!
Всичко е по много и все хубаво и грабващо окото! Какво повече да кажа?!
Ще приготвя сладките при първа възможност! Последно време ме впечатляват многоо неща в блога и се чудя кое първо, кое второ да направя?!
Поздрави с пожелания за прекрасна нощ!

Гергана Лазарова каза...

Дианка, като бели облачета са сладките... Току-виж завили и снежец като благодарност за тях. :)
А аз благодаря и за споделената таблица, наистина е полезна!
Светли празници!

vesela каза...

Много нежни снежни топки, Дианка!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много красиви снимки и представяне на тези снежни топчета.Чудесна публикация,весело предколедно настроение.Приятно посрещане на предстоящите празници !

Zornitsa Nikiforova каза...

Моите сладки са това! Защо ли не ги видях вчера...?

My Candy Kitchen каза...

Винаги се наслаждавам на публикациите ти, предлагаш едновременно вкусна рецепта, красиви снимки и приятна атмосфера. Страхотни са тези сладки, Дианка! Весели празници!

Daria каза...

Благодаря за прекрасните рецепти!
Весели празници!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце -
драго ми е, че ви допада тази идея и ще се радвам да ви се харесат и на вкус.
Сърдечни поздрави за вас, хубави и вдъхновени празнични дни, Диана