четвъртък, 4 декември 2014 г.

С Варвара, Сава и Никулден започват зимните празници

„Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“
 С днешния ден на Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) -
 трите последователни християнски празника дават началото на зимните празници. 


Безспорна кулминация в празничните дни е денят на един от най-почитаните християнски светци, Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец . В народните представи Варвара е сестра на св. Никола,  а утре /5. 12./, е честван Св. Сава, /като сестра или като неин брат/, мъж светец – Свети Сава, в източноправославната църква. От тях Сава е по-добрият персонаж, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите.

В православната и в католическата църква Света Варвара е християнска великомъченица. Паметта ѝ се почита на 4 декември.


Света великомъченица Варвара е родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г. Отличавала се  с...
Мощите на Варвара почиват в Киев, а една малка частица от тях се намира в софийската църква "Свето Преображение" в квартал "Лозенец".


У нас празникът се е почитал сред народа с преплитане на езическите и християнските обичаи. На Варвара жените подготвят обредно вариво, обреден хляб. В някои райони на страната Света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали "Баба Шарка". Жените месели и раздавали питки, намазани с мед, за здраве, и наливали прясна вода – да е сладък и щастлив живота.


По стар обичай в деня на света Варвара жените варят  царевица в подсладена със захар вода, докато се развари. Вярват, че в зърната й е събрана цялата енергия на слънцето и земята, която дава живот и здраве. Затова всеки, който хапне царевица на този ден ще е бодър и жизнерадостен през цялата година.
На този ден имен ден празнуват: Варвара, Варя, Варадин.

.......
На 5 декември се чества Св. Сава Освещени.


Преподобни Сава Освещени - от Кападокийската област, живял през VI век в семейство на богати и знатни родители. На осем години отишъл...
На неговия ден в народната традиция се почита духът покровител. Всеки дом и всяко семейство имат дух покровител, който обикновено приема обаза на смок, т. е. змия. На деня– Свети Сава, по традиция се пържат мекици, поднасят се със захар или мед. Раздават се на роднини и съседи, с пожелание за благополучие и късмет.


и още...


На този ден имен ден празнуват: Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо, Сафка

.......
Последен, но най-тържествен е 6 декември, денят на

Паметта на Св. Николай честваме два пъти през годината: на 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май/22 май - денят на пренасяне светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). Всеки четвъртък през годината е също посветен на неговата памет.


Свети Никола Мирликийски Чудотворец е източноримски духовник ..., a след смъртта си е почитан като светец и покровител на моряците, търговците и затворниците.  На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии.
Умира през 342 г. в гр. Мира, Анталия, Турция.През 1099 г. мощите на св. Никола са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега /Basilica di San Nicola/ . По-късно частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви; такава частица се пази и почита и в храма "Св. Николай" в София.

"Правило на вярата и образец на кротостта, учител на въздържанието
яви се за твоето "стадо", показвайки им
истината! Със смирението си получил величие,
с бедността - богатство! Отче,свещеноначалниче
Николае, моли Христа Бога да се спасят нашите души!"



Българското име на светеца е Никола. В България се празува Никулден — на 6 декември (Никулден) и на 9 май - (Св. Николай Летни), Николай Мирликийски Чудотворец, като покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода, с преплетени черти на добродетелния християнин и на езическия бог Посейдон. Съществува мит, който разказва за подялбата на света. При тази делба на свети Никола се паднали моретата, реките, езерата и затова е провъзгласен за господар на целия подводен свят, както и на морските ветрове. На този ден задължително се яде риба с люспи и най-вече шаран /разказва се как Св. Николай е спасил пробита лодка, като е запушил дупката с шаран/, символизиращ силата и добротата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се умилостиви и уважи светеца-покровител.


Освен за покровител на моряците Свети Никола се смята и за закрилник на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери. В народната представа Свети Николай носи първия сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки.
Имен ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нико, Кольо, Николета.
На празника да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията е на празничната маса да се сервират постни рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.


Светли и честити първи зимни празници!

11 коментара:

traiana каза...

Ех, че вкусно и уютно е при теб! Хубави празнични дни, Дианка!

Elena Dimitrova каза...

Благодаря ти Дианка за чудесната публикация.Интересно ми беше да прочета за Св.Варвара - за нея като че ли по - малко се знае.Много неща, които прочетох и за Св.Сава ми бяха непознати.
Поздрави и приятни почивни, празнични дни !

Daria каза...

Благодаря за прекрасните кулинарни рецепти и за всички публикации свързани с празниците ни! Пожелавам ти весели и щастливи празнични дни!

vesela каза...

Ще очаквам с интерес Никулденската ти трапеза, Диди!

t_ilieva каза...

Дианка, както винаги - полезна и изчерпателна информация! Гушшш! :*

Екатерина каза...

Чудесна публикация, Дианка, знам колко труд се изисква да се подбере материал, да се напише всичко по достъпен начин, подбрала си прекрасни рецепти и снимки, и си ни поднесла всичко това. Благодаря ти! Честити празници и да сме живи и здрави!

Анонимен каза...

blagodaria za cennata informacia.pozdravlenia za xubaviat blog.

tillia каза...

Честити празници, Диана!

di_ani каза...

Благодаря за пожеланията,
Траяна,
Елена,
Дари,
Весе,
Танче,
Кате,
Анонимен,
Тили,
Честити, благословени и хубави празнични дни,
здраве, семейна топлина и уют, Диана

Екатерина каза...

Честит Никулден, Дианка! С пожелания за здраве и благополучие!

di_ani каза...

Благодаря, Кате,
Честити и благословени празнични дни,
здраве, семейна топлина и уют, Диана