сряда, 10 декември 2014 г.

Брюкселско зеле с компания



Днес на постната ни трапеза гостува брюкселското зеле - малко, зелено, вкусно и полезно... Може да са малки, но пък с голямо съдържание и много ползи за храненето и здравето ни. По биологичните си показатели брюкселското зеле се нарежда на едно от първите места сред храните от растителен произход - изключително богат източник на протеини, диетични фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. И още нещо интересно … могат да бъдат атрактивни не само на трапезата. Някъде по това време миналата година, предколедно, 1000 брюкселски зелки осветиха лампички за коледна елха в Лондон. Иновационната украса е демонстрирана на Изложение на млади учени и инженери - като свързват с проводници последователно 1000 главички зеле; във всяко поставят по един електрод от цинк и мед, и по този начин получават ток с ниско напрежение /63 волта/, достатъчен да захрани светодиодите на коледната украса.


Битува твърдение, че който го е опитал, или се влюбва в него, или го отхвърля завинаги. Причина за негативната слава е мирисът на сварено брюкселско зеле, в който присъстват осезаеми нотки на сероводород и серниста миризма, получавани в резултат на топлинно разграждане на присъстващите в него сяросъдържащи съединения. Макар и в по-малка степен, този ефект е налице и при останалите зелеви култури, така че схващането предполагаемо е валидно за цялото зелево семейство, но пък за ценителите има нова напитка за здраве - сок от брюкселско зеле.
В днешното, по-семпло откъм цветове предложение, брюкселското зеле е с компания на гъби печурки в ролята на "вегетарианско месо" и засищащ кус кус със стафиди и шам фъстък, за любителите на по-екзотични нотки.


Брюкселско зеле с гъби и кускус


За брюкселското зеле:
500 гр. брюкселско зеле
¼ л. зеленчуков  бульон
2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
1 с.л. бял балсамов оцет
прясно смлян черен пипер, кимион, джинджифил по желание и сол на вкус
1 с.л. пресен магданоз и пресен чесън/лук за поръсване

За кускуса:
75 гр. сух инстантен кускус  и 115 мл. вода *
1 с.л. зехтин
½ ч.чаша стафиди
¼ ч.чаша едро нарязани ядки шам фъстък
джинджифил, лимон и лимонова трева, и /или други ориенталски подправки на вкус

* съотношението зависи от вида и указанията на производителя - напр. "GOLDEN SUN"

За гъбите:
250 гр. печурки
1-2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
1 с.л. бяло вино /бял балсамов оцет
сол и черен пипер на вкус
магданоз/копър

В малко количество зеленчуков бульон се поставят предварително почистеното от външни листа, твърда основа, и направени малки разрези в основата на брюкселско зеле. След повторното завиране, силата на котлона се намалява и оставя да ври под капак, около 5-7 мин., според големината на главичките, като не се преварява. За постигане на максимален резултат в сърцевината си дори и след топлинна обработка зелката трябва да остане хрупкава. Брюселското зеле е сварено, когато може с клечка за зъби да се продупчи някоя от малките зелки. Облива се със студена вода и изцежда.
В тиган се затопля зехтин с 1 скилидка чесън, която по-късно се изважда и добавят отцедените и нарязани на половинки по-едри глави брюкселско зеле. Задушават се до златисто, поръсват се с прясно смлян черен пипер, кимион, джинджифил по желание, сол на вкус и 1 с.л. балсамов оцет малко преди кулинарната им готовност. Още магданоз и свеж лук за финал. Сервират се горещи.


Гарнирах с лимонов кус кус с шам фъстък и стафиди. Времето за запарване на инстантния кускус, трябва да се съобрази с указанието и инструкциите на опаковката- варират в рамките на 5-10 минути в зависимост от вида и марката, след което да се доовкуси с 1-2 с.л. зехтин, накиснати и отцедени стафиди, едро нарязани ядки шам фъстък, джинджифил, лимон и лимонова трева и /или други ориенталски подправки на вкус.


Печурките се нарязват на едро, а дребните се оставят цели. Загрява се зехтинът със скилидките чесън, след което се изваждат, а гъбите се посоляват и сотират на по-силна температура.  След няколко минути се налива виното и след неговото изпаряване се махат от котлона. Овкусяват се с черен пипер на вкус, поръсват с наситнен магданоз и/или копър и сервират веднага.


Цялото ястие може да се обедини, но предпочетох груповото оформяне и поднасяне.


Опитайте...

13 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Чудесно ястие Дианка, подходящо за постещите.Винаги се удивлявам на способността ти да представиш и покажеш ястието по най - добрия начин.На пръв поглед просто приготвени ястия са така представени и снимани, че предизвикват възхита и възторг.
Поздрави !

Таня Донева каза...

С такова удоволствие бих приседнала на твоята трапеза, Дианка, с това както винаги изкушаващо меню и съм сигурна, че всичко в чинията е с невероятен и изискан вкус, както и изглежда :)
Усмивки!

vesela каза...

Наредила си ти даже и посипаните зеленийки, не си ги просто посипала:) Ще се радвам само на снимката, ама няма да опитвам - твърде постно ми е:)))

Milena Poptoleva каза...

Прекрасно постно меню!
Лошото е,че от известно време трудно намирам арабски кус-кус(::
Поздрави,Ди!

My Candy Kitchen каза...

Ах, Дианка, фантастика е това предложение! Може ли аз да съм компания на трапезата ви?:) Прелестни снимки. Поздрави!

Dani каза...

В чудесна компания е зелето, Дианка!
Поднесено с много вкус!
Прегръдка!

Мъх каза...

Имам нужда от нещо точно такова! Благодаря, Дианка!

Гергана Лазарова каза...

Аз бих повторила думите на Елена, изцяло подкрепям! :)
Прегръдки, Диди, отново си ненадмината!

Albena Weibel каза...

Толкова красиво и вкусно изглежда! Предполагам ... колко е вкусна тази комбинация!!! Снимките са .... просто уникални! Комплимент!! Сърдечни поздрави и прегръдки!

Ели Петрова каза...

Какво прекрасно предложение.
Все не се престрашавам да готвя брюкселско зеле. Но след като имам тази рецепта, мога да опитам.
Хубава вечер.

Bety каза...

Много вкусно предложение, Дианка!
И толкова елегантно поднесено!

Еoc каза...

с брюкселското зеле не сме в добри отношения :) но твоите снимки са способни да ме накарат да размисля :)

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце -
драго ми е, че ви допада тази идея за брюкселско зеле и компания на,
ще се радвам да се хареса и на вкус.
Сърдечни поздрави за вас, хубави и вдъхновени декемврийски дни, Диана