неделя, 9 септември 2018 г.

Запечена фритата с камамбер, авокадо и карамелизиран лук



Запечена фритата с камамбер /камембер/, авокадо и карамелизиран лук е една идея не само за бърза  делнична вечеря, но и с възможност за оползотворяване на останали продукти в хладилника. Кремообразна и много ароматна, този комбинация на яйчена смес в италиански омлет с карамелизиран лук, авокадо и камембер е много добра. Обикновената на вид фритата е разнообразена с нарязване на съставките с по-едри парчета, така че се създаде различна структура. Лукът е на ивици, авокадо на кубчета, и най-важното, нарязаният камамбер на големи парчета. Това създава на готовата фритата отчетливо усещани се нишки от сладък карамелизиран лук, кремави парченца авокадо и сочни ‘езерца” от разтопено сирене, които потичат, когато омлетът е нарязан. Рецептата е разработена от Marc Matsumoto в идеята за получаване на перфектната фритата The Perfect Frittata.


Запечена фритата с камамбер, авокадо и карамелизиран лук

Продукти за 2 порции:
4 големи яйца
1 с. л. течна сметана за готвене
1-2 с. л. зехтин
½ глава лук
½  авокадо
60 грама камембер (нарязан на големи кубчета)
сол , черен пипер на вкус
1 с.л. магданоз, нарязан

Още: листа салата, авокадо и див лук за гарниране;
препечен хляб за подложка

Фурната се загрява до 250 градуса С
Разбиват се яйцата, със сметаната и сол заедно, докато сместа се хомогенизира, без да се прекалява. На умерен температура на котлона се поставя да се затопли тиган с дебело дъно и възможност за последващо запичане във фурна. Налива се зехтин с лука и се сотира, до леко покафеняване. Следва нарязаното на кубчета авокадо и сезон поръсва със щипка сол и черен пипер. Добавя се яйчената смес, сирене камембер и магданоз, и оставя да се готви за малко, като периодично се разбърква до леко стягане на сместа. Когато яйцето започне да се уплътнява, тиганът се прехвърля в предварително затоплената фурна. Пече се за още 5-6 минути, или до готовност, след което изважда от фурната и оставя да почива в продължение на 5 минути. Това позволява остатъчната топлина да премине още малко през яйчната смес. Използвайки шпатула или тънък нож, се отделя от ръба на тигана, разклаща се, за да освободи долната част и обръща върху дъска за рязане на парчета.


Гарнира се с още резени авокадо, сирене и листа салата.


На сектори или върху хлебна подложка, вече споменах, че тази фритата е една чудесна идея за бърза делнична вечеря:


Опитайте...


1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Много красива и лесна за приготвяне фритата Дианка.Изглежда интересна и много вкусна.Чудесен щрих в нея е авокадото, което не бих се сетила да използвам.
Поздрави, успешна нова седмица !