Запечена фритата с камамбер /камембер/, авокадо и карамелизиран лук е
една идея не само за бърза делнична вечеря, но и с възможност за оползотворяване на
останали продукти в хладилника. Кремообразна и много ароматна, този
комбинация на яйчена смес в италиански
омлет с карамелизиран лук, авокадо и камембер е много добра. Обикновената на
вид фритата е разнообразена с нарязване на съставките с по-едри парчета, така че
се създаде различна структура. Лукът е на ивици, авокадо на кубчета, и
най-важното, нарязаният камамбер на големи парчета. Това създава на готовата
фритата отчетливо усещани се нишки от сладък карамелизиран лук, кремави парченца
авокадо и сочни ‘езерца” от разтопено сирене, които потичат, когато омлетът е
нарязан. Рецептата е разработена от Marc Matsumoto в идеята за получаване на перфектната фритата The Perfect Frittata.
Запечена фритата с камамбер, авокадо и
карамелизиран лук
Продукти за 2 порции:
4 големи яйца
1 с. л. течна сметана за готвене
1-2 с. л. зехтин
½ глава лук
½ авокадо
60 грама камембер (нарязан на големи кубчета)
сол , черен пипер на вкус
1 с.л. магданоз, нарязан
Още: листа салата, авокадо и див лук за гарниране;
препечен хляб за подложка
Фурната се загрява до 250 градуса С
Разбиват се яйцата, със сметаната и сол заедно, докато
сместа се хомогенизира, без да се прекалява. На умерен температура на котлона се поставя да се затопли
тиган с дебело дъно и възможност за последващо запичане във фурна. Налива се
зехтин с лука и се сотира, до леко покафеняване. Следва нарязаното на кубчета авокадо и сезон поръсва със
щипка сол и черен пипер. Добавя се яйчената смес, сирене камембер и магданоз, и
оставя да се готви за малко, като периодично се разбърква до леко стягане на
сместа. Когато яйцето започне да се уплътнява, тиганът се прехвърля в
предварително затоплената фурна. Пече се за още 5-6 минути, или до готовност,
след което изважда от фурната и оставя да почива в продължение на 5 минути. Това
позволява остатъчната топлина да премине още малко през яйчната смес.
Използвайки шпатула или тънък нож, се отделя от ръба на тигана, разклаща се, за
да освободи долната част и обръща върху дъска за рязане на парчета.
Гарнира се с още резени авокадо, сирене и листа салата.
На сектори или върху хлебна подложка, вече споменах, че тази фритата е една чудесна идея за бърза делнична вечеря:
Опитайте...
1 коментар:
Много красива и лесна за приготвяне фритата Дианка.Изглежда интересна и много вкусна.Чудесен щрих в нея е авокадото, което не бих се сетила да използвам.
Поздрави, успешна нова седмица !
Публикуване на коментар