сряда, 12 декември 2018 г.

Постни ябълкови кексчета с канелена глазура


Независимо че вече е време за коледни приготовления, едно сладко допълнение в категорията: Постни ябълкови кексчета с канелена глазура: малки десертчета, с нежен ябълков  вкус и топъл канелен аромат, в същото време лесни и бързи за приготвяне. Както е видно от заглавието за доминиращо ухание е заложено на двойката ябълки и чувствена канела – доказаната класика за коледни и зимни сладкиши. Оформлението е типично сезонно в топли земни цветове и богата бяла захарна глазура. Постните сладкиши, които са без яйца и млечни продукти в повечето случаи не отстъпват на класическите, защото имат и своите заместители на  яйцата /когато ролята им е свързваща, а не набухвателна/. От различните възможности, в този случай се използва като заместител ябълково пюре, в съотношение 1/4 чаена чаша /1 ч.чаша =240 мл./ ябълково пюре се ‘равнява” на 1 яйце. Оригиналната рецепта е за печени канелени понички Baked Cinnamon Doughnuts с ябълково пюре, замених растителното мляко с ябълков сок, добавих и захарна глазура с фин канелен привкус. За финал, още едра канелена захар за поръсване – ето ги:


 Постни ябълкови кексчета с канелена глазура
/по идея, с изменения от  Baked Cinnamon Doughnuts/


Продукти за 9-10 бр.
11/3 ч. чаша брашно, пресято
2 ч.л. бакпулвер
½ ч.л  сода за хляб
½ ч.л  канела
1 щ. сол
1/3 ч. чаша захарен сироп или мед
1/3 ч. чаша ябълков сок*
1/4 ч.чаша ябълково пюре /печена и пасирана ябълка/
1 ½  с. л. кокосово масло, разтопено или олио
ванилия или още аромати с джинджифил и инд. орехче

Захарна глазура:
1 ч чаша пудра захар
1 ч.л. сладкарска глюкоза
1 – 1 ½  с. л. ябълков  сок
½ к.л. канела

Канелена поръска:
½ ч. чаша гранулирана захар
2 ч.л. канела или на вкус
1щ. индийско орехче

* или малко повече ябълков сок, за получаване на гъсто кейково тесто

1 ч.чаша =240 мл.
Загрява се фурната до 175С и се омазняват леко формички за печене.
В купа се пресяват брашното с бакпулвера и содата за хляб, подправки и сол. В друг съд  се смесват захарния сироп или мед с ябълковото пюре, ябълковия сок, кокосовото масло и екстракт от ванилия. Добавят се течностите към брашнената смес и разбърква, докато се съчетаят. Готовата смес се разпределя в подготвените формички за печене, като обикновено се запълва около ¾ от обема. Пекат е в затоплената фурна  за около 12-15 минути, с проба за суха клечка. Изваждат се от фурната и оставят да изстинат за няколко минути, преди да се освободят и прехвърлят е върху стойка, за да се охладят напълно.



За захарна глазура, разбъркват се  заедно пудрата захар, сладкарска глюкоза и ябълковия сок в плитка купа. В отделна купа се смесват съставките за поръската канела със захар.


След като кексчетата се охладят, им се потапят върховете в захарната глазура и поръсват със захарната канела. Оставят се  глазурата да се стегне и са готови…


Ето и разчупени:


Опитайте...

4 коментара:

pep-4o каза...

Неизчерпаем източник на постни и вкусни сладкишества си ти, Диди!
И тези ти кексчета изглеждат много апетитни, сочни и примамливи :)
Прегръдка и хубаво утре :)

Elena Dimitrova каза...

Прекрасни ябълкови кексчета Дианка.Страхотно предложение за наближаващите празнични дни.Ябълката в съчетание с канела е класика и всички вариации в тази посока са много , много вкусни.
Приятна предпразнична подготовка ! Поздрави !

vesela каза...

Много са симпатични:)

Henry Jones каза...
Този коментар бе премахнат от автора.