За празник като за празник... Вече се очертава традиция да започвам първата публикация за Новата
година с нещо сладко и празнично. В тази насока домашно приготвените бонбони
са много подходящи, които макар и да не претендират за съвършенство, имат свое
неповторимо очарование, фин вкус и аромат. Логично за основа се препоръчва
качествен шоколад, нежни ухания и въображение за разкошни комбинации от
шоколад, сметана, плодове и добавки. Като потвърждение на името bon-bons, повтаряйки думата
"бон", в смисъл на "добър", те наистина са добри, а съвременните технологии позволяват лесно и бързо приготвяне. Вкусовете също се променят, освен класическите шоколадови
нюанси все повече се налагат по-екзотични
нотки с вкус на солен карамел, вино, бекон и синьо сирене, яйчен ликьор, сега и
хубаво шампанизирано вино. Ето ги и тях, почерпете се...
Шоколадови шампанизирани трюфели
Продукти за 24 -30 бр.
200-250 гр. бял шоколад*
30 гр. масло
¼ ч.чаша течна подсладена сметана
¼ ч.чаша ароматно шампанизирано вино**
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. фино кокосово брашно /не стърготини/
* количеството зависи от желаната плътност на пълнежа
** може да се използва пенливо и безалкохолно детско
За чашки или глазура:
200 гр. черен шоколад
1 с.л. кокосово масло
1чаша =240 ml.
Белият шоколад се нарязва на дребно и оставя на стайна
температура, заедно с маслото се разтопява на водна баня. /Купата с шоколад да
не се допира до водата./
Загрява се сметаната до завиране и излива над шоколада, разбърква се до хомогенизиране и добавят виното и ароматите. След тяхното поемане, последно е кокосовото брашно и разбърква до получаване на гладка смес. Оставя се отворена, докато се охлади напълно, след това се прибира в хладилник за около час до пълно стягане.
Черния шоколад се нарязва на дребно и оставя на стайна температура, заедно с маслото се разтопява на водна баня. /Купата с шоколад да не се допира до водата./ С получената течна маса се намазват или пълнят гнезда за бонбони, като излишното количество се отцежда. Едно полезно и нагледно видео. Поставят се в хладилник за стягане. С охладената смес се пълнят гнездата и отгоре се запечатват с още тъмен шоколад. Поставят се в хладилник за окончателно стягане.
Загрява се сметаната до завиране и излива над шоколада, разбърква се до хомогенизиране и добавят виното и ароматите. След тяхното поемане, последно е кокосовото брашно и разбърква до получаване на гладка смес. Оставя се отворена, докато се охлади напълно, след това се прибира в хладилник за около час до пълно стягане.
Черния шоколад се нарязва на дребно и оставя на стайна температура, заедно с маслото се разтопява на водна баня. /Купата с шоколад да не се допира до водата./ С получената течна маса се намазват или пълнят гнезда за бонбони, като излишното количество се отцежда. Едно полезно и нагледно видео. Поставят се в хладилник за стягане. С охладената смес се пълнят гнездата и отгоре се запечатват с още тъмен шоколад. Поставят се в хладилник за окончателно стягане.
Изваждат се от формите,
декорират по желание или поръсват само с какао,
а чаша нежно пенливо вино се
подразбира.
И пълнежа в по-близък план
Опитайте...
10 коментара:
Твоите бонбони са съвършени Дианка, както винаги си изкусен майстор на сладкиши и бонбони.Прекрасни за празнични и Новогодишни поводи !
Поздрави и благословени празнични дни !
Благодаря, Елена, както винаги си
много мила, позитивна и добронамерена!
Сърдечни поздрави за теб с пожелания за
здрава, успешна, благодатна и щастлива 2019!
Аз като любител на домашните бонбони, мога само да кажа - неустоими, нежни, финни и много празнични!
Поздравления, Дианка!
Благодаря за прекрасното изкушение!
Страхотни са, Диди! Майсторска изработка и в празничните - златно и червено цветове!
За много години!
Здрави, щастливи и изпълнени с много усмивки и прекрасни моменти с любимите хора!
Голяма прегръдка за теб!)
Разкошни са, Дианка! Истински бижута! Поздрави!
Малки бижута със страхотен вкус си създала, Дианка. Разкошни са!
Нека цялата нова година ви е така красива и сладка - и в дома, и в сърцата!
Прегръдки!
Ти си истински вълшебник, Дианка!
Съвършени са!
Благодаря ви от сърце мили дами,
драго ни е, че ви харесват, а вече споменах,
че домашно приготвените бонбони претендират
повече за вкус, аромат и личното отношение...
Хриси,
Пепи,
Траяна,
Ирма,
Илианка,
много ме радват вашето одобрение и оценка,
сърдечни поздрави, здрави, вдъхновени и
щастливи дни през Новата 2019 година!
Великолепни са!!! Като ценител на бонбони, просто не мога да устоя! Визията, вкуса, презентацията...Обожавам елегантният ти стил.
Честита Нова година, Дианка! Здраве и вдъхновения през цялата година ти желая!
Прелестни са! Макар да не мога да постигна твоето съвършенство, да знаеш, че рано или късно ще ти ги открадна:)
Публикуване на коментар