четвъртък, 28 май 2009 г.

Спасовден

Днес е четвъртък и е

СПАСОВДЕН, ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Възнесение Господне, Възнесение Христово или Спасовден е християнски празник. Той празнува момента, когато Исус Христос се възкачва на небето. Празникът е 40 дни след Великден и винаги се случва в четвъртък.
Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето (Евангелия от Лука 24, 50-53; от Марко 16, 19), което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

В чест на Бога Спасител нашият народ нарича празника "Спасовден", дума, която произлиза от "спасение".
В народните вярвания, се счита, че спасовският дъжд е също толкова ценен за реколтата, колкото и гергьовският. Затова моми и ергени обикалят нивите и с обредни песни молят св. Спас да изпрати дъжд. Така Спасовден се нарежда сред празниците, които се тачат за предпазване от суша.
Повсеместна е вярата, че около Спасовден в света на хората идват “русалийки”, “русалци”, “русалии”. Представяли си ги като свръхестествени женски демони, подобни на самодивите, които имали дарба да лекуват странни болести. Приема се, нощта срещу Спасовден е лечебна и болните ходят за росен, лягат до цветето/Erythronium dens-canis L/ и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки.

Спасовден е професионален празник на хлебари, сладкари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.

Именници: Спас, Спаска, Спасена, Спасияна, Спасимир, Спасимира.


За съжаление, много тежко почернен тази година
...

3 коментара:

Maria каза...

Дианка, ела при мен за да си попълниш колекцията от награди :)

Краси каза...

Привет,Диди!
Сега научавам,че Спасовден е и ден на сладкарите.И тък като това е моето най-голямо и вкусно хоби,го приемам и като личен празник.
Предлагам ти още една награда .
Чакам те да си я вземеш!
Целувки,Краси

di_ani каза...

Мими,
Краси,
и двете сте фурии на тема печива.
Моите поздравления за ентусиазмът и уменията, които притежавате.
И естествено - поласкана съм,
благодаря за вниманието и наградите!
Целувки, Диана