понеделник, 12 май 2014 г.

Пиротски бурек /бюрек/ и не само ...

В основата на тази публикация стои предложение от Зори и нейната тематична серия "пазари": Места. Пазари. Пирот, Сърбия - отдавна исках  да го посетя по съседски, отлагах и сега благодаря на Зори! Една близка възможност за кратка екскурзия, съчетана с пазар на хранителни, месни и млечни продукти, плодове и зеленчуци. И друг път съм идвала по тези земи, но повечето с екскурзионна цел, транзит към Западна Европа, близкия Ниш и емблематичен за сръбската скара Лесковац, както и живописното ждрело на река Ерма и спокойния Погановски манастир. Такава беше първоначалната ни идея, да разгледаме резервата Драгоманско блато - уникален комплекс от последните опазени карстови блата /единствен за страната и рядък за Балканския полуостров/, влажни ливади и варовикови възвишения, в подножието на Чепън планина. 


То е най-голямото карстово блато в България / 40 км северозападно от София и на около 3 км от град Драгоман/ - разположено на 701 м н.в. и заема площ от 350 хектара, което е приблизително площта на около 480 футболни игрища, богато на множество различни видове водолюбиви птици и растения. Описани са 256 вида птици /около 61% от орнитофауната на България/, 23 вида бозайници, 9 вида земноводни и един вид риба. Блатото е и дом на 180 вида висши растения, като голяма част от тях са ендемични не само за страната ни, но и за Балканския полуостров.


В блатото има специално направени дървени пътеки и наблюдателна кула, по които посетителите могат да се разходят и да наблюдават живота в района. Убедена съм, че това място има своето неподправено очарование,, но избраният от нас ден явно не бе най-удачен: с недобри познания и затворен информационен център, все още пролетно оскъдно, с малко цъфтяща и раззеленена растителност, но в същото време, натурално и по свой начин някак различно и загадъчно.


Тръгвайки си със смесени чувства и намерение да го посетим в друго време, се появи мисълта, че близостта ни със сръбската граница може да се оползотвори по още един начин: ГКПП Калотина - Пирот, разходка, турско кафе в някоя „кафана“с изглед към река Нишава, пазара и обяд сръбска скара /за някои :)/


Пазарният ден в Пирот е събота и макар да изпуснахме разгара му, все още успяхме да усетим атмосферата - колоритно множество от търговци и купувачи, с изобилие и разнообразие на стоки, аромати, цветове. Пазари, с подобен вид на нашите от по-старо време и с усещането, че сърбите не са загубили трудолюбието си. Повечето търговци са със собствена продукция, сърдечно и вежливо продават на сергии, пейки или директно на асфалта, сред камари от яйца, очевидно домашно производство, купчини с ябълки, кошници с плодове и зеленчуци, кофи с млечни продукти от сирене и кашкавал, и още много ... Видно биопроизводството там е на почит, а вкусът наситен, истински... А като на такъв тип пазар подобават и множество пекарни, магазинчета за месо, стоки за бита и малки бакалии. За класическите месни специалитети няма да съм обективна, но опашките към тях са повече от показателни. Мога да споделя впечатления от носещите аромати и вкуса на печивата, невероятният ръчно приготвен хляб, който запази пухкавостта и вкуса си за няколко дни, опитах и най-популярната закуска в Сърбия, тамошен бурек със сирене. Има интересна история, датираща от 1498г., с първата открита в Ниш buregdzija от турчина Мехмет Оглу, със строги изисквания за вида и качеството, потърсих и автентична рецепта за неговото приготвяне. Открих два начина - с ръчно разточени кори и с фабрично приготвени, както и оспорвани рецепти за истински бурек - със сирене, или с месо. Логично, в пекарните, наричани BUREKDŽINICA да използват първия начин, но вече бях купила от рекламираните сръбски кори за баница или както им казват "Domaće kore za pitu i baklavu", така че се доверих на Domaći burek sa sirom. Основните съставки са само кори, олио, вода и хубаво сирене, без яйца мляко и набухватели. Ако при неговия събрат, "нишкият бурек" се счита традиционно използването на свинска мас, то за "пиротския" избрах рецепта с по-омекотен и удобен за нас вариант, от растителна мазнина и обещание, че ще прилича на купешки.


Пиротски бурек /бюрек/
Продукти:
500 гр кора за баница със средна дебелина*
300 гр. сирене
1 ч. вода /обем 250 мл./
1/2 ч. чаша олио
сол, според солеността на сиренето

* използвах сръбски кори за баница - Domaće kore za pitu i baklavu, "Martin plus"

Начин на приготвяне в стъпки със снимки: Domaći burek sa sirom.
При мен:
Фурната се загрява на 175-200С.
В по-дълбока купа се смесват заедно водата, олиото и солта, според солеността на сиренето. На дъното на омазнена тава с диаметър 24-26 см. се поставят 2-3 кори, като краищата им, се оставят да висят разместени извън тавата, и всяка се поръсва със сместа от вода и олио. Отделят се още 2бр. кори за покриване отгоре, а остатъкът се разделя на две или три части, в зависимост от броя кори - при мен бяха повече и разделих на 3 части. Всеки лист от първата половина се намачква и поставя в тавата за печене. По рецепта се препоръчва кората да се потопи в сместа от вода и олио, но аз избрах с поръсване. Поръсва се равномерно с част от сместа на вода и олио - количеството трябва да се разпредели за предвидените слоеве кори и още около 2 с.л. за отгоре. Следва  натрошеното сирене - цялото, ако ще бъдат само два слоя кори или половината при три слоя. Отново се поставят намачкани кори, напръскват се със смес от вода и олио. Редува се натрошено сирене /останалото/ и кори, също напръскани,/при три слоя/. Висящите краища на корите се загъват в тавата навътре, а отгоре се поставят заделените 2 кори, напръскани с сместа и оформящи кръга на тавата, като капак. Останалата част от сместа на вода и олио се разпределя по повърхността. 
 

Така подреденият бурек/бюрек се поставя да се пече до златисто кафяво около 45-60 мин, според дебелината, след което изважда от фурната, прехвърля се на дъска или плоча.


Може да се разреже във вида, който е печен, 
но е прието да се обърне откъм по-гладката страна на дъното.


Традиционно бурекът се нарязва на сектори и сервира горещ,
а чашата кисело мляко или айран е класика.


В последно време е модерно да се реабилитират традиционните продукти в това число попада и баницата. Четох, че през 2012г., британският вестник "The Guardian", присъжда на burek/бюрека пето място в списъка на най-добрите световни храни на улицата, а председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването доц. Светослав Ханджиев реабилитира реномето на нашата баничката и счита, че "баницата не е вредна, а е здравословен традиционен български продукт".

Опитайте...

23 коментара:

Еoc каза...

Определено трябва да идем заедно :)
Бюрекът ти е страхотен!

di_ani каза...

Отново най-сърдечна благодарност, Зори!
Клиширано или не, пазарът е мястото, където най-силно може да се усети духът на града. И не само за стоките, които ще се напазаруват - преживяването е страхотно.
Голяма прегръдка и с радост бих отишла отново с теб, Диана

Iliana каза...

Нямаш милост!!!
Каквото и да кажа, ще бъде малко!
Целувки от мен,
Илиана

Dani каза...

О, изкусителки сте!
И как хубаво си го описала, Дианка :)
И бурека е чудесен!
Прегръдка!

Pavlina Petkova каза...

Ох, Ди много ме запали, сега почвам да мисля, кори имам, малко сирене утре вечер ще имаме бюрек, великолепно изглежда, а за цялата разходка благодаря, аз по тези места не съм идвала, но страшно много искам! Прегръдка и хубаво утре!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Съвършен, прекалено съвършен е станал бурека ти, Дианче! Това специфично завиване го тренирах на друг тип баница, но не го направих толкова красиво като теб. Обичам да пазарувам в Сърбия, имат (все още) качествени, истински продукти. Когато за първи път уцелих точно пазарния им ден, от толкова богат избор не можах да напазарувам качествено :) Ядосвам се на нашите "диригенти", че не разрешават на производителите да продават така стоката си, както е в Сърбия.
А за блатото съвсем скоро научих, че го има и ще трябва да се види.
Поздрави и хубав ден!

vesela каза...

Дианка, на гладно знаеш ли как ми се отразяват снимките на този бюрек :) !
И аз обичам пазарите.

traiana каза...

Чудесна разходка и страхотен бурек:) Много ми хареса, непременно ще пробвам:)

хотели в Аркутино каза...

За първи път чувам че има подобни дървени пътеки върху някое блато звучи много интересно и вълнуващо да се разхождаш по тях и д наблюдаваш всичко.Блаогдаря з акрасивите снимки..Не съм била на това място но ето сега един подходящ повод това да с е промени.Решила съм да направя списък с всички места които тази година е редно да видим с моето семейство и приятели.Нека да започнем първо от нашата страна преди да сме тръгнали някъде в чужбина.Блога ви е много инетересен и се надявам да ни пишете пак.

Роси каза...

Жестоко апетитен бюрек,Дианка,трябва да го направя при първа възможност!Не съм сигурна дали съвсем точно разбрах подредбата,но ще импровизирам,благодаря ти!Прегръдка и хубави пролетни дни!

Iliana каза...

Дианка, не ми се отваря линка за ръчно точените кори от това изречение "Открих два начина - с ръчно разточени кори и с фабрично приготвени, както и оспорвани рецепти за истински бурек - със сирене, или с месо."
А много ме заинтригува :)
Можеш ли да ми го пратиш?

Екатерина каза...

Ай, ай тоз бюрек, толкоз изкусителен и вкусен... Искам и аз на пазар, и парченце от бюрека искам! Прегръдки, Дианка и прекрасна нова седмица!

Maria Pepeldjiyska каза...

Диани, много красиви блатни снимки! А на тези на бюрека просто усещам как би хрупкала коричката....страшно апетитен бюрек, макар че аз не си падам по тестени, но ти си го докарала перфектно!
С усмивка
М

Иглика каза...

Дианка, страхотен бюрек. А за пазара- разкошен е, толкова истински продукти отдавна не съм срещала на едно и също място.Страхотно изживяване си е посещението му!

Gergana Lazarova каза...

Диди, колко вкусно и хубаво ухае при теб! Грабвам парченце утре за закуска, ще ми се услади прекрасно. :) Ама и така изглежда!
Благодаря за интересната информация, надявам се следващия път блатото да те очарова повече, ама пак да идете до пазара. :)
Прегръдки с пожелания за лека вечер!

Eva Toneva каза...

О. бюрекът е невероятен, Диана! Сърдечни поздрави! ;)

tillia каза...

Преди доста години, в ЦУМ винаги си купувахме бюрек, когато ходехме в София и много ни харесваше. Дали е бил приготвян по този начин не зная, но предложението ти и изкусителните снимки ме върнаха в това време и спомени!
Поздрави, Диана!

Мъх каза...

Дианка, на това блато отдавна съм му хвърлила око и аз, но вятъра не ме е духал в тази посока. Бюрекът е просто... без думи. За събота сутрин - закуска-мечта!Хубав четвъртък!

Marta каза...

Изглежда перфектно! Здраво ме забюречи!

Just V. каза...

Благородно ти завиждам за екскурзията, Диани! Още по-/не/благородно завиждам на вкусилите чудния бюрек/бурек, който си приготвила! Със сигурност ще изпробвам рецептата, обожавам подобни печива. Изглежда страхотно апетитно!

di_ani каза...

Благодаря ви, мили дами, радвам се,
че тази идея ви допада, екскурзията - също, с инициативата на Зори!
Бюрекът можете да опитате и в оригинал..., заслужава си!
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

Elissaveta каза...

Без яйца?

di_ani каза...

Elissaveta,
да, без яйца...,
поздрави и ще ми е драго да ви се хареса и на вас!