понеделник, 26 октомври 2009 г.

Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец - Димитровден


Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец
,
Българската православна църква чества
Димитровден на 26 октомври.


Св. велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун, баща му, управител на града, имал в дома си стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал.
Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Диомитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка. Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба - отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие в 306 година.

Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и гроба на св. Димитър в Солун бил построен малък храм. В него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика. От тях потекло благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Заради чудотворната сила на мощите му, св. Димитър бил почитан като покровител на гр. Солун. За мироточивите му мощи се говори в паметници от Х век.Днес мощите на св. Димитър се съхраняват във великолепната базилика, издигната на мястото на малкия храм. В деня на неговата памет в Солун се стичат поклонници от цял свят.

Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат на Свети Георги. Пък според народните предания от този ден започва зимния период. Широко разпространена е поговорката „Св. Георги лято носи, а Св. Димитър — зима“. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най–големите задушници. В представите на нашите предци Свети Димитър язди червен кон, а снежинките падат от бялата му брада. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове. Характерни са и трите дни след Димитровден — т.нар. Миши празници, спазвани предимно от жените.

Свети Димитър е един от любимите светци на българина.
Димитровден е изпълнен с много гадания за предстоящата зима и година: ако месечината е пълна - пълен ще бъде и кошера с мед и ще се роят пчелите. Вечерта срещу празника, овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея се смятало, че зимата ще е дълга, тежка и студена.
Характерно е и обредното гадаене по първия гост стъпил в дома /полазник/, добър и заможен ли е госта, такава ще е и годината.

По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носи бели цветя за именника за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец за да са здрави именниците цяла година.
На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле - с петел ако именника е мъж и с кокошка ако е жена. Сервират се и зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, рачел, тиква, пита с ябълки или печени ябълки.


На този ден имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.

Честит празник на всички празнуващи!

Скъпа Дими,
нека този празник ти носи
здраве, хубав късмет и всеобща закрила от Св. Димитър.


Честит имен ден!

4 коментара:

Dimitrana S. каза...

Честит празник на всички съименици!

Весел и вкусен да е днешния ден, пълен с обич и усмивки :-)

Сърдечна благодарност за личния поздрав и честитка, мила Диани!

Нека Свети Димитър закрила и теб, и близките ти хора! Да дарява здраве и късмет и предпазва от беди!

di_ani каза...

Хубав, весел и усмихнат да е днешният ти ден, скъпа Дими!
Сърдечни благопожелания и
топла прегъдка, Диана

Ирина каза...

Честит празник на всички именници!
Намирам за изключително полезни всички статии, посветени на православните християнски празници.

Смятам да направя 40-дневните коледни пости, но нямам почти никаква информация. Дали ще публикуваш статия, когато наближи? :-)

Поздрави! :-)

di_ani каза...

Ирина,
честит празник!
Чудесна идея да пречистиш тялото и душата си за Рождество!
С удоволствие ще споделя коледните пости с теб.
Хубава и спорна нова седмица, Диана